Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdo se přidal ke stádu, následuje blbce (rakouské přísloví)

Citací v názvu rozhodně nechci nikoho urážet. Nejde o žádné pejorativní nálepkování či povyšování se jedněch nad druhými. Není totiž, kdo nad koho by se mohl povyšovat.

V březnu 1938 bylo v Rakousku dost a dost těch, kdo vítali s nadšením vpád německé armády. Pozdější referendum se už odehrálo plně v režii nacistické mašinerie. Nic nebylo ponecháno náhodě. Oficiální výsledek 99,73 % hlasů schvalujících anšlus vyznívá ryze totalitně a připomíná "svobodné" volební výsledky v komunistických zemích.
Takto vypadal hlasovací lístek k referendu o "znovusjednocení Rakouska s Německou říší". Nátlak je do očí bijící.

Rakušané se v roce 1938, obrazně řečeno, přidali k tupé násilné hordě vedené tupci z podstaty. Nejde o to, že by mezi nacistickými pohlaváry nebyli lidé inteligentní, cílevědomí a organizačně schopní. Jde o jinou rovinu: o brutální vražednou tupost.
Historik Timothy Snyder mezi mnohým jiným také dokládá působení Rakušanů (rekrutovaných z řad rakouské policie) v Einsatzgruppen během nacistického tažení proti Sovětskému svazu a jejich účast na ukrutnostech páchaných na civilním obyvatelstvu, specificky pak na masakrech antisemitských.
O masakrech (Babij Jar, atd.) nemluvím náhodou. Na podzim 1941 vítali Ukrajinci německou armádu s nadšením jako osvoboditele. Děsivé je, jak rychle poté nastalo organizované násilí proti Židům. Provázela je intenzivní propagandistická masáž. Byly rozdmychány emoce antisemitizmu (již předtím ve společnosti přítomného) a drásány vzpomínky na nedávný hladomor, s nimiž nacistická propaganda spojila svalování viny na židovské spoluobčany.
Je pravda, že také obyvatelé jiných okupovaných zemí se na nacistických zvěrstvech v různé míře podíleli. Někdy dokonce až nebývale vstřícně, protože myšlenky nacizmu, jeho nenávist a celý propagandistický humbuk se již s předstihem v lidech zahnízdil a vytvořil nezbytné podhoubí. Nevynechám zmínku o vazalech, (jako např. Slovenský štát), kteří spolupracovali systémově a odhlasovali si k tomu příslušné zákony podle německého vzoru.
Válce v rozpadající se Jugoslávii na počátku 90. let také předcházela vyhrocená nacionalistická propaganda, která stavěla na bolavých resentimentech. Důsledky na sebe nenechaly dlouho čekat. Vukovar, Srebrenica... Vukovar se stal prvním městem, které bylo v Evropě od skončení druhé světové války srovnáno se zemí.
Propaganda potřebuje živnou půdu, na kterou může dopadnout, ochotu slyšet manipulativní  lži a nechat se jimi ovlivnit. Ale je tu i otázka, kde nastává bod zlomu v životě občana, plus mínus běžného a slušného. Odkud pramení míra ochoty jednotlivce nechat se stáhnout, připojit se ke zlu a stát se vykonavatelem i těch nejhorších skutků. Holocaust se nejdříve připravoval v myslích lidí propagandou, změnami zákonů a organizováním násilných akcí (zpočátku menšího rozsahu), které se postupně zesilovaly. Rozběhnuté mechanizmy nakonec už nelze zastavit. Výstižné podobenství je v Čapkově Bílé nemoci.
Také stává, že se pak lidé najednou chytají za hlavu a sami sebe se ptají, proč se tomu nepostavili dřív, když ještě šlo něco udělat. Na varovné signály je třeba reagovat zavčasu. V době, kdy se rizika teprve začínají objevovat a zpravidla zůstávají bez povšimnutí. To jsou právě ty momenty, kdy ještě lze něco dělat. Dnes třeba může být symptomem chování některých veřejných činitelů, nahlodávání právního vědomí a znevažování institucí, které mají být pojistkou demokracie a ústavnosti.

............................................................................................................................................

Co vlastně jsou naše "západní" nebo "křesťanské" hodnody, o jejichž nezbytné obraně se okřídleně mluví? Bylo by to na dlouhou řeč. Zatím zmíním jedno biblické rčení: "Nepřidáš se k většině, když páchá zlo". To patří k základním civilizačním hodnotám a k hlavním pilířům demokracie. Kdybychom si představili nebo vymysleli analogický výrok "Nepopřeješ sluchu našeptávačům násilí", možná se ukáže, že jde o univerzální lidský princip, (který mimochodem platí jak na islamistické teroristy tak na rasistické a ultranacionalistické extremisty, žháře, atd.)
Cestou určitě je nedávat prostor dryáčnickému chování, hulvátství a lži. Nenechat se ovládat strachem, nepodléhat svůdnosti násilí. A nenechat se obrat o svobodu třeba jen vinou nepozornosti či lhostejnosti a nečinnosti. Bezpečí zaplacené ztrátou svobody není bezpečím, je klecí. Takové "bezpečí" za ostnatými dráty, jištěné samopalníky, kteří na hranicích stříleli na vlastní lidi, jsme přeci už zažili. Nemůžeme si sami demontovat náš svět stojící na svobodě, na úctě k člověku a jeho životu. Co budeme bránit, když si vlastní svět sami zbouráme? Jak a kam budeme pokračovat?
    

Autor: Marek Trizuljak | pondělí 6.2.2017 12:42 | karma článku: 23,05 | přečteno: 708x
  • Další články autora

Marek Trizuljak

Je dobry, gdeš só nekde věce eště stále takovy jak majó bet

Fotoblog s humornou nadsázkou. První Avenue ve vesničce naší střediskové (správněji řečeno První Eveňjů) je neuvěřitelnou scénou pro obveselení občanů, různé výstřelky a taškařice.

25.4.2024 v 19:13 | Karma: 0 | Přečteno: 3x | Diskuse| Fotoblogy

Marek Trizuljak

Chcimír Nejchcimírovatější a jeho pojetí míru

Ukázal to už dávno, například v srpnu 1968, jak on si představuje holubičí mír na věčné časy. A nepřestává předvádět dodnes, viz ušlechtilá „speciální operace“ k obdaření Ukrajiny pohádkovým mírem, započatá v únoru 2022

23.4.2024 v 22:44 | Karma: 38,19 | Přečteno: 2681x | Diskuse| Společnost

Marek Trizuljak

Jen vlaštovky se dosud neobjevily...

Asi mají velice dobré předpovědi počasí, mnohem lepší, než my, lidé. Ani letní úvod letošního dubna je nezlákal

22.4.2024 v 9:49 | Karma: 21,18 | Přečteno: 473x | Diskuse| Fotoblogy

Marek Trizuljak

Blázen, tulák, snílek... Dubnové obrazy

Zčistajasna se po téměř letním dubnu jednoho rána probudíte a za okny to sype jak blázen... Je to měsíc potrhlík, tulák a snílek, dělá si co chce. (Naštěstí to trvalo jen chvilku)

19.4.2024 v 16:30 | Karma: 26,59 | Přečteno: 788x | Diskuse| Fotoblogy

Marek Trizuljak

Aprílové bláznění přírody je krásné, na rozdíl od nenávistného blbnutí lidského

Fotoblog, výběr z dubnových fotografií, krajina, pohledy z vikýře, ranní okna, letní a zimní jaro, jak se na aprílové rozmary patří

17.4.2024 v 12:34 | Karma: 31,07 | Přečteno: 1390x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Omezí dávky i povolení. Litva a Polsko pomohou Kyjevu s vracením branců

25. dubna 2024  18:12

Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s navracením ukrajinských mužů v branném věku. Ve čtvrtek to...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 1005
  • Celková karma 22,92
  • Průměrná čtenost 1189x
Výtvarný umělec, kurátor výtvarných projektů, publicista

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy