Marek Trizuljak

Lingvistický rozbor příjmení Le Pen

26. 04. 2017 20:58:27
Seriozní upozornění: přátelé, tohle je zcela nejapná pseudohumoristická glosa. Prosím, aby se kvůli ní nikdo neurážel.

Dlužno říci, že jakési obligátní odkazy na latinu a románské jazyky mě až tak nebaví, protože taková prvoplánovost by přeci napadla každého.

- Zaměřil bych se na souvislost s maďarským výrazem "lepény" (čti lepéň), což je placka. Je nad slunce jasnější, že daný pojem má slovanské kořeny. Ze zvuku slova "lepéň" poznáte lepení na sto honů. Jednoduše, taková placka se od dávných dob tepelně upravuje tak, že se nalepí třeba na rozehřátý kámen nebo na plotýnku. Tím spíše se zdá, že si v tom zase pálíme prsty my, asertivní Slované (a nic sami se sebou nenaděláme)

- Hackeři se s nebývalou čilostí vlamují do počítadel Makrónových. Zato "Mařenku" mají evidentně na háku, když se ani v nejmenším nezajímají o obsah jejích sčotů. Proč se o Macrona zajímají hackeři právě v době volebního finále, je opravdu záhada, to můj rozum nebere. Inu demokracie má stále své kouzlo a to se dá počítačovými kouzly ještě zesílit.

- U Mařenky je nebesky krásná její paměť. Zčistajasna se nezná ke svému rodnému tatíčkovi ani ke své rodné matičce straně. Bodejť by se taky měla k Národní frontě, když z bývalého šokyálistického Československa dobře víme, co to bylo zač! Ovšem, div divoucí, milá dcerka sice svého tatíčka zapírá, ale on na ni nezanevřel: podporuje její kampaň a prý ji dokonce bude volit! Záhada nad záhadu.

- Zajímalo by mě, kdo to nakonec bude mít polepený. Jemináčku, jen aby to nebyl Emmanuel Macron, na rozbor jehož jména a příjmení bych si fakt netroufal! Zcela jistě to má polepený americkej Trump u českýho Trumpa kvůli zavilým indiánským trikům s tomahavky. Bude ztrestán tím, že bude nenavštíven a pravděpodobně se kvůli tomu usouží.

- Babička jednoho mého kamaráda prý chlebu říkala archaicky lepeník. Ale když se na závěr vrátím k uherské stopě, zdá se mi hodně sporná. Jen si představte, že emeritní prezident Sarkozy se staví za Macrona, což by mohlo znamenat, že mu lepéně nijak zvlášť moc nechutnají. Dokonce ani v Chile si (na rozdíl od našeho emeritního prezidenta) le pen nezvolil.


.......



Autor: Marek Trizuljak | karma: 17.07 | přečteno: 800 ×
Poslední články autora