Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co je největší národní tragedií - A co takhle se už jednou konečně probrat?

Naší nejstrašlivější národní tragedií je samozřejmě to, že "v Bruseli" nedřepí vedle "Junkerse" ještě i nějaký Focke-Wulff a Messerschmidt. To by se nám to, panečku, teprve nadávalo pěkně od plic!

Smutná je nemožnost plnohodnotné národní existence bez nadávaní na druhé. Trvalá poptávka po "někom jiném, kdo to zavinil a kdo za to může".
Jak se zdá, potřebovali bychom stále více "těch jiných, kteří za to mohou". Kdykoliv se objeví další nový spasitel s hřímáním, že nás ohrožují bublanti, trabanti či markanti a že on jediný nás ochrání, lid se mu vrhne k nohám. Zbožňovaný "spasitel" se může chovat jako úplné hovádko Boží, nikomu to nevadí. Všechno má předem odpuštěno, jen když nás "zachrání".
Zapomínáme přitom, že je spousta věcí, které za nás žádný politik neudělá. Žádný politický program sám od sebe nás neuchrání od naší vlastní bolesti a nespokojenosti. Zvolte třeba nacionalisty a jejich příslib "rajské idyly v národním hnízdečku". Neuberou ani píď z vašich vnitřních trápení. A idyly se rozhodně nedočkáte. Kdo na vás pouští děs, aby nad vámi získal moc, ten v tom bude i potom pokračovat, protože jinak vládnout neumí.

....................................................................................................................................
Namátkou několik luzných teorií o tom, kdo NÁS "ohrožuje"

1/ "Oni nás rozeštvávají" (tedy, "oni za to můžou"). Ale nemůžeme za to také my sami? Nechali  bychom se rozeštvat, kdybychom sami neměli v sobě naštvanost? Dezinformační weby vypouštějí do světa takové pitomosti, že tomu může věřit jen člověk, který vůbec neuvažuje. Anebo ten, kdo přímo prahne po tom, aby dostal jakoukoliv záminku k uvolnění vlastního tlakového ventilu. Typickým příkladem by mohla být podstrčená fotka odněkud z nádraží v Indii opatřená textem, že se jedná o záběr z Chebu dokazující, že se k nám na střeše vlaku valí hordy migrantů z Německa.
Mám skoro pocit, že my sami se chceme nechat obelhávat. Svědčí o tom evidentní poptávka po negativních figurách, které lžou a rozeštvávají. Zatímco na druhé straně zatím není moc vidět dostatečně silná poptávka po osobnostech s programem usmiřování a účinné ochrany před politicky motivovaným, nepřátelským šířením lži.
"Žádná dezinformace není neškodná. Uvěřit lži vede vždy k hanebným následkům." (tweet papeže Františka z 24. ledna 2018)
2/ Za všechno může Merkelová. No jasně, ta bába je horší zavilých Marťanů, kteří nás zákeřně ničí z kosmu! Ta si přeci pozvala na mejdan asi stopadesát milionů zhůvěřilých islamistů a pak je chce všechny poslat k nám!
Pravda je taková, že z celé migrační vlny nás tady ve skutečnosti "ukrutně ohrožuje" 12 křesťanů z Iráku.

3/ Zlá unie nám zakazuje "fšecko" (a Brusel nám jen poroučí). To je naprosto děsivý nesmysl a "šíření poplašné zprávy" málem na úrovni trestného činu. Tím spíše, když něco takového zaslechnete od politika, který je přeci od toho, aby vyjednával, aby zastupoval a prosazoval naše stanoviska. Naši politici, čím méně v zahraničí vyjednávali, tím více doma vykřikovali bludy o "zlé Bruseli". Prosím, pamatujete si nějakou výraznější diplomatickou iniciativu pana Sobotky, že by snad navštívil premiéry různých evropských států, mluvil s nimi osobně, předestřel naše pohledy na věc a případně také něco vyjednal? Příklad od sousedů ukazuje, že slovenský premiér Fico určitou misi vykonal a dojednal s partnerskými zeměmi EU individuální režim ohledně uprchlických kvót. A je klid. Průvodním jevem úspěšného vyjednávání je ovšem také to, že potom není třeba doma situaci mlžit idiotskými řečmi o "zlé, rozkazovačné Unii". 
Zatímco naši politici svoji vlastní liknavost a hrubé selhání (nevyjednávání) zneužili propagandisticky na rozdmychání nálad proti EU. Zvláštním paradoxem je, že aspoň nyní premiér vlády bez důvěry začal s evropskými partnery vyjednávat. KONEČNĚ někdo! 

4/ Unie nám zakazuje zbraně. Když my, holubičí národ, přeci vášnivě toužíme být všichni ověšení automatickými kvéry s obřími zásobníky! 
Podstatou unijní směrnice o přísnější kontrole nabývání a držení zbraní (z dubna 2017) je nastavit v evropských zemích společné mantinely při prevenci proti vyzbrojování zločineckých a teroristických skupin. (Součástí směrnice je neodmyslitelně i boj proti nelegálnímu nabývání zbraní). Zcela logicky se pozornost zaměřuje především na omezení možnosti nabývat a držet vysoce nebezpečné samonabíjecí zbraně. A o to právě se hraje. Zcela zázračně začali proti zavedení směrnice protestovat myslivci, kteří žádné samonabíjecí zbraně s velkým zásobníkem nepotřebují. A tak mě napadlo, že u protestů chyběly snad už jen krojované selky, hájící své právo na držení válečku na nudle, aby měly čím doma seřezat muže vracející se z hospody.
Mimochodem, přemýšleli jste, o čem mluví takzvaní "vlastenci"? Všimli jste si, že by předkládali nějaký dlouhodobý pozitivní program? Zcela nepokrytě chtějí rozbít mezinárodní svazky, které nám zajišťují bezpečí a prosperitu, ale neříkají nic o tom, co bude pak, co nastane, jaký bude "národní plán", vize, cíl. Podstatou jejich řeči je strašení, agresivita a víření nenávistných vášní. A přitom zdravé vlastenectví je pravým opakem toho všeho: Stojí na úctě a lásce k lidem... Když nebudete pěstovat lidskost, poroste ve vás zvířeckost, to je neúprosný zákon, jak v minulosti ukázal například vývoj nacizmu (Stejně tak i všech režimů komunistických).
............................................................................................................................
Jak se probrat... Na to právě vůbec není jednoduchý recept, který by se snadno psal na billboardy. Občas někdo dokáže vyslovit docela výstižnou diagnózu, ale léčení ran na duši společnosti je dlouhodobý, namáhavý proces. Ještě neuběhlo ani třicet let od chvíle, kdy jsme se osvobodili od totalitního režimu a zbavili se okupační armády, a už se zdá jako bychom stáli na prahu podivné recidivy.
"Máme skoro všechno a téměř nic nám nechybí, ale máme zároveň rozbolavělé duše. Kde se však ta bolest bere? Duše nás bolí z našeho sobectví, v tom je příčina" (P. Milan Palkovič v rozhovoru na Tv Noe o obnově poutního místa Vřesová studánka http://www.tvnoe.cz/video/13808). Je to příběh několika lidí, kteří se ještě v mládí, za režimu, který podobným nápadům nepřál ani trochu, nadchli pro jednu dobrou věc. Je to úsilí, které trvá už více než 30 let. Ne, že by tito lidé neměli svá vlastní trápení a své bolesti i obavy. Ne, že by se nesetkali s vážnými překážkami a nepochopením. Ale nevzdali to, pokračují... Pro mne je to jednoznačně dobrá zpráva. Možná jedna z těch, které jsou součástí dlouhodobého "receptu" obnovy země.
 

"Svět je zrcadlo. Mračte se do něj a bude se na vás mračit, usmívejte se do něj a bude se na vás usmívat" (Martin Petiška)
.............................................................................................................................
 

Autor: Marek Trizuljak | sobota 10.2.2018 21:20 | karma článku: 24,51 | přečteno: 916x
  • Další články autora

Marek Trizuljak

Chcimír Nejchcimírovatější a jeho pojetí míru

Ukázal to už dávno, například v srpnu 1968, jak on si představuje holubičí mír na věčné časy. A nepřestává předvádět dodnes, viz ušlechtilá „speciální operace“ k obdaření Ukrajiny pohádkovým mírem, započatá v únoru 2022

23.4.2024 v 22:44 | Karma: 32,72 | Přečteno: 1269x | Diskuse| Společnost

Marek Trizuljak

Jen vlaštovky se dosud neobjevily...

Asi mají velice dobré předpovědi počasí, mnohem lepší, než my, lidé. Ani letní úvod letošního dubna je nezlákal

22.4.2024 v 9:49 | Karma: 20,81 | Přečteno: 460x | Diskuse| Fotoblogy

Marek Trizuljak

Blázen, tulák, snílek... Dubnové obrazy

Zčistajasna se po téměř letním dubnu jednoho rána probudíte a za okny to sype jak blázen... Je to měsíc potrhlík, tulák a snílek, dělá si co chce. (Naštěstí to trvalo jen chvilku)

19.4.2024 v 16:30 | Karma: 26,11 | Přečteno: 776x | Diskuse| Fotoblogy

Marek Trizuljak

Aprílové bláznění přírody je krásné, na rozdíl od nenávistného blbnutí lidského

Fotoblog, výběr z dubnových fotografií, krajina, pohledy z vikýře, ranní okna, letní a zimní jaro, jak se na aprílové rozmary patří

17.4.2024 v 12:34 | Karma: 30,91 | Přečteno: 1381x | Diskuse| Fotoblogy

Marek Trizuljak

Velký pátek, Bílá sobota...

Oheň v zahradě, Večer, Ukřižování v Olomouci, Okna, Madona a zároveň Pieta, Výletníci v polích, Co tě i v sváteční den uvnitř bolí a kolik radosti má neděle.

30.3.2024 v 13:02 | Karma: 17,17 | Přečteno: 267x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Novým šéfem tajné služby se stane brigádní generál Bartovský, schválila vláda

24. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  14:13

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) bude Petr Bartovský, vláda ve středu schválila jeho...

Spolužáka kopali i bili pěstmi, za surové napadení dostali mladiství podmínku

24. dubna 2024  13:34,  aktualizováno  14:11

Okresní soud v Děčíně rozhodl o podmíněných trestech pro dva mladistvé, kteří loni v září brutálně...

Muž dohnal a zaklekl zloděje. Strach jsem neměl, jsem takto nastavený, říká

24. dubna 2024  14:08

Zrovna se autem vracel domů, když na brněnské tramvajové zastávce spatřil starší paní, jak se...

KOMENTÁŘ: Kdo zabil penzijní reformu? Svůj díl nesou vláda i opozice

24. dubna 2024

Premium Ani po dvaceti letech diskusí se nedočkáme konsenzuálně přijaté reformy penzí, ale jen...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 1005
  • Celková karma 22,30
  • Průměrná čtenost 1189x
Výtvarný umělec, kurátor výtvarných projektů, publicista

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy