''Komunisté terorizují občanstvo a Gottwald lže''

24. 02. 2018 23:29:00
Za první republiky vykřikoval Klement Gottwald v parlamentu: "Zakroutíme vám krkem!" V polovině 30. let mu hrozilo trestní stíhání, zkuste však uhodnout, do které země utekl, kde se ukrýval s mnoha dalšími kumpány...

Titulkem blogu reaguji na článek "Komunisté terorizují občanstvo a Gottwald lže", který je založený na citacích z dobového tisku.
Zaujal mě také pohled Petra Pitharta, který se věnuje roli prezidenta Beneše a dobovým souvislostem. Pithart reflektuje dění jak pod úhlem dnešního bádání, tak pohledem pamětníka, i když byl tehdy v dětském věku. Atmosféra doby je v jeho osobních vzpomínkách zachycená silně...

Obsah obou zmíněných článků se vzájemně doplňuje. Vystupuje z nich obraz o terorizování a nevybíravém nátlaku komunistů. Společnost nebyla schopná se takovému náporu bránit. Vzdorovat nedokázal ani prezident Beneš. Vím, že paralely mohou být ošidné, ale vzpomněl jsem si na příběh, jak se ve třicátých letech snažil prezident Hindenburg (stárnoucí muž s ubývajícími silami) zabránit Hitlerovi v nástupu k moci. A jak na to reagovali nacisté, jak stupňovali násilí a teror, než zlomili odpor a chopili se vlády.

Třetí zmínkou je kniha "Tyranie", která se zabývá zvláštními projevy chování obyvatel země v době, kdy nastupuje k moci totalitní režim. Autor knihy, Timothy Snyder ukazuje ve formě lekcí z historie, jak lidé s předstihem mění své postoje podle vlastních představ o tom, co se od nich takzvaně "bude vyžadovat". Jak jsou sami iniciativní, jak svým smýšlením a jednáním vycházejí nastupujícímu režimu vstříc. Žádný zločinný systém by se nemohl chopit moci bez té zvláštní "vstřícnosti", kdyby se nemohl opřít o narůstající masovost potenciálně zločinného (později už fakticky zločinného) chování lidí. Tyranie je neuskutečnitelná bez zástupu "ochotných", připravených páchat jakákoliv zvěrstva.

Uchvácení moci komunisty v roce 1948 mělo předstíranou fasádu "demokratických a ústavních postupů". Skutečnost byla protiústavní, k rekonstrukci vlády nemělo vůbec dojít. Podle ústavy měla být vláda rozpuštěna a měly být vypsány předčasné volby.
Lze ovšem odhadnout, jaká atmosféra by ovládla Československo po rozpuštění vlády a v přípravě na předčasné volby. Komunisté přeci už měli své akční výbory a vyzbrojené milice, měli personálně ovládnuté silové rezorty, atd. Když před únorem 1948 terorizovali společnost, přepadali sekretariáty demokratických stran, unášeli a věznili lidi, tak by v tom jen pokračovali a konce by velmi pravděpodobně byly stejné. Dalším varovným jevem, o němž T. Snyder mluví, je netečnost lidí. Mlčenlivé přihlížení. A to je připomínka velice dnešní. Pokud jen odtažitě sledujeme dění aniž bychom cokoliv udělali, může brzy nastat zlomový moment, kdy už nebude možné udělat nic.

Komunisté po únorovém puči definitivně zlikvidovali zbytky svobodné společnosti. Mnoha svobodymilovným lidem zakroutili krkem doslova. Přesně podle Gottwaldových vyhrůžek.

____________________________________________________________________

Určitě nestačí jenom tu dobu popsat. Pojmenovat, co se tehdy stalo. Také nestačí proklamace, že návrat žádné totality nechceme. Nejde jen o to, že nechceme žít v kleci, byť by byla stokrát pozlacená. Existuje nekonečné množství důvodů proč žít ve svobodě. O nich je třeba se bavit. Ale pozor na zevnitř otrávené, smrtonosné marxistické definice o poznané nutnosti! Protože ve chvíli, kdy se stane "poznanou nutností" likvidace některé skupiny spoluobčanů, může to vést ukrutnou zkratkou ke "svobodě" masového vraždění. Přesně tak, jak to předváděly všechny známé totalitní režimy.

Člověk je všemi svými danostmi určen k životu ve svobodě. Svoboda je zázrak. Nelze ji pochopit ani docenit bez absolutních měřítek. Definice možná nebudou stačit, lépe by bylo mluvit v metaforách. Snad napoví obraz ze svědectví ženy, která v mladém věku zažila jednu z nejstrašnějších forem nesvobody - nacistický koncentrák. Cituji volně, po paměti:
"Po celonoční jízdě vlakem v zimě a mrazu jsme kdesi na chvilku zastavili. Za svítání jsem škvírou mezi prkny dobytčáku zahlédla remízek, pár stromů s jemným sněhovým popraškem a za nimi náznak červánků. Řekla jsem si: Jestli je na světě taková krása, musím přežít".

..................................................................................................................................................

Autor: Marek Trizuljak | sobota 24.2.2018 23:29 | karma článku: 21.33 | přečteno: 462x

Další články blogera

Marek Trizuljak

Uff, to mi spad' kámen ze srdce! Už jsem se málem bál, že ho nezvolej

Bylo to fakt napínavé. Přijdou voliči aspoň v neděli v poledne? Ale žádný strach: Jediné Dobro zase zvítězilo, i když zaslepení odpůrci usilovali o podrazy stůj co stůj.

17.3.2024 v 21:45 | Karma článku: 31.79 | Přečteno: 1688 | Diskuse

Marek Trizuljak

Obrazy

Výběr z březnových fotografií, občasné toulání v jiných končinách, nakročení k jaru ... ... ... ... ...

13.3.2024 v 19:58 | Karma článku: 17.93 | Přečteno: 201 | Diskuse

Marek Trizuljak

Když se zvedne opona ledu

Březnová přemítání ... ptactvo nebeské ... vody ... a slov škobrtání ... ... ... ... ... ... ... ...

12.3.2024 v 0:01 | Karma článku: 15.98 | Přečteno: 255 | Diskuse

Marek Trizuljak

Meteoro - logické jako jaro

Tohle ''logické" jako jaro na počátku března je velice zajímavé, každý rok vypadá trochu jinak. (Výběr březnových fotografií z různých let)

4.3.2024 v 14:21 | Karma článku: 14.63 | Přečteno: 227 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Karel Trčálek

Kateřina Konečná prozradila, že dnešní komunistické názory jsou docela nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 7:56 | Karma článku: 9.74 | Přečteno: 81 | Diskuse

Tomáš Flaška

Tak si ty ruské volby shrňme

A řekněme si, co to vypovídá o nás. Stačí se podívat na různé reakce. A řeknu to takto – nestačíte se divit.

19.3.2024 v 7:04 | Karma článku: 17.06 | Přečteno: 163 | Diskuse

Ladislav Pokorný

Kateřina Konečná nechtíc prozradila, že dnešní komunistické názory jsou naprosto nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 0:59 | Karma článku: 29.73 | Přečteno: 535 | Diskuse

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma článku: 21.94 | Přečteno: 567 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak s Babišem dohnat a předehnat ne Západ, ale Putinovo Rusko?

Západ se nám rozpadá před očima. Zato Rusko doslova vzkvétá. S doháněním Západu je konec, teď už nám zbývá, než jen dohánět a předhánět Rusko...

18.3.2024 v 11:15 | Karma článku: 18.72 | Přečteno: 244 | Diskuse
VIP
Počet článků 999 Celková karma 24.08 Průměrná čtenost 1195

Výtvarný umělec, kurátor výtvarných projektů, publicista

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...