Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kardinální ''humor'' (nejenom v České televizi)

Tématem těchto dnů je návrat ostatků kardinála Josefa Berana z Říma zpět do vlasti, tak jak si to on sám přál a jak to uvedl ve své poslední vůli.

Podobné události mají zvláštní význam a punc nadčasovosti. Stačí zmínit svatořečení Anežky Přemyslovny v listopadu 1989 a následující dění: pád komunistického režimu a náš návrat do společnosti civilizovaných demokratických zemí. Klíčovou roli sehrává v našich novodobých dějinách svatý Václav a není vůbec náhodou, že právě u jeho pomníku se lidé spontánně shromažďují v těžkých a zlomových chvílích. Podobně významnou postavou je svatý Vojtěch, první Čech skutečně evropského rozměru. V každém případě jde o postavy, které nemají jen úzce náboženskou dimenzi, ale patří k základním pilířům naší kultury a národního bytí. Josef Beran svojí osobností a životními okolnostmi nabízí určité paralely. Uložení jeho ostatků ve svatovítské katedrále právě v den svátku sv. Vojtěcha v sobě rovněž nese výrazné symbolické poselství. 
Nyní pár slov k "humoru"
Bude asi jen vlídné nedopatření, že se zrovna v době návratu ostatků kardinála Berana domů objevilo na ČT24 vysílání pořadu Historie.cs s odbornou diskusí na téma rituálního pohřbívání upírů (konkrétně v sobotu 21. dubna 2018). Obdivovat můžeme "neodkladnost tématu" a "dokonalé načasování". To fakt nemůže být úmyslné šťouchnutí, protože takový "humor" si snad ani nelze vymyslet. Ostatně cyklus Historie.cs je skvělý a opravdu stojí za pravidelné sledování (nejnovější díly jsou k nalezení.zde
Zvláštní pohřební rituály měly ten smysl, aby umrlci a domnělí upíři nemohli lidem škodit. Zmíněný historický exkurs do problematiky zombies bych proto považoval za mistrovské umění jinotaje cíleného jiným směrem. Načasování by totiž perfektně sedělo k době konání překrásné nymburské sešlosti. Tady však humor končí. Tragickým kostlivcem ve skříni je u nás stále dědictví komunizmu. Jsme jedním z posledních skanzenů ve světě, kde ještě mají marxističtí, nereformovaní komunisté vliv na veřejné dění. Protikandidát předsedy Filipa, který souboj o vedení strany těsně prohrál, je velkým obdivovatelem Lenina (Aby bylo jasno: toho Lenina, který v Rusku zavedl systém státního teroru a permanentní války proti vlastnímu obyvatelstvu. Toho Lenina, který vydal pokyn ke zřizování koncentračních táborů s cílem umlčet svobodně smýšlející a vzdělané lidi, z jejichž strany hrozil odpor vůči bolševické moci).
Genocida namířená proti vzdělaným, sebevědomým a soběstačným středním vrstvám a proti svobodymilovným lidem nadaným odvahou k odporu patří k nejstrašlivějším zločinům, jejichž neblahý dopad se táhne po několik generací. Komunisté už dostatečně předvedli, co umí. Po únorovém puči srazili na kolena naši společnost na mnoho desetiletí. Údajně ve jménu lidu okradli lid této země o normální svobodný život. Udělali ze státu vězení oplocené ostnatým drátem, jehož bachaři vraždili bez soudu na místě ty, kdo se pokoušeli o útěk. Několika generacím zničili komunisté přítomnost i budoucnost. Zdevastovali zemi fyzicky a morálně. Pokusili se vyrvat nás civilizačně, kulturně i duchovně z Evropy. Zločinná ideologie (zákonem jasně pojmenovaná!) a zločinná komunistická minulost je tím "zombie", který by už nikdy neměl dostat možnost páchat další škody. Nevěřím jim ani slovo, když tvrdí, že se změnili a rozloučili se svojí minulostí. Tím spíše, že po celou dobu (po roce 1989) bránili nápravě křivd, snažili se překazit restituce a nyní se aspoň snaží o zpětné zdanění církevních restitucí, když se jim nepodařilo je zmařit. Jejich vytrvalá snaha zlikvidovat naše začlenění do demokratického světa - v podobě jasně deklarovaného úmyslu vyvést naši zemi z NATO a úsilí vyvolat referendum o vystoupení z EU - usvědčuje komunisty z toho, že se vůbec nezměnili.
....................................................................................................................................
Ještě, když už jsme u toho "humoru": Jeho prazvláštní pubertální kalibr předvedli agenti Stb, kteří arcibiskupovi Beranovi, drženému 15 let v přísné internaci, přidávali do jídla afrodiziaka. Patrně ve zbožném očekávání, že by se církevní hodnostář po požití takto vylepšené krmě mohl snížit k nepřístojnostem, jež by ho kompromitovaly. 
.....................................................................................................................................
Srdce Bohumila Hrabala by možná poskočilo (nevím, zda radostně) nad bizarní nymburskou souvislostí. Konání komunistického sletu, přesně v době návratu ostatků kardinála Berana, je dokonalým absurdním divadlem. Tohle si taky nelze jen tak vymyslet.
.....................................................................................................................................

Dobrou zprávou je, že se náš současný kardinál kriticky vymezil vůči návštěvě prezidenta na sjezdu KSČM: „Ve chvíli, kdy my zde vítáme kardinála Berana, je prezident republiky hostem na sjezdu komunistické strany, která se přes volební porážku dožaduje stále většího podílu na moci. Je to velmi zřetelné znamení hodiny, v níž se náš národ nachází. A o to větší zodpovědnost připadá hlavě státu" (...) "Nepotřebujeme autoritářskou demokracii, ale autoritu demokracie" (více  zde). 
Velice oceňuji, že se Dominik Duka, sám kdysi vězeň komunistického režimu a spoluvězeň Václava Havla, tímto způsobem veřejně ozval. A je dobře, že zmínil vážnou hodinu, v níž se náš národ dnes nachází.
Ocitoval bych zde přání historika Michala Stehlíka: "Přál bych panu kardinálovi Dukovi, aby se o něm v budoucnosti, třeba za padesát let, mluvilo s takovým uznáním a úctou, jako dnes mluvíme o Josefovi Beranovi." (Cit. Pořad na TV Noe Dům ze skla? , 13. díl.)
....................................................................................................................................
Kéžby odvážný, nezlomný duch Josefa Berana pronikl mysl a srdce lidí v naší zemi. Že by skutečně začal po návratu do vlasti takto působit? To by vůbec nebylo špatné. Cituji jeho slova z doby, kdy se jej komunistická moc snažila zlomit a přinutit ke kolaboraci: "Nikdy nesvolím k dohodě, která směřuje proti zákonům Božím. Nikdy nezradím."
 

    
........................................................................................................................................
 

 

     

Autor: Marek Trizuljak | úterý 24.4.2018 19:57 | karma článku: 21,06 | přečteno: 987x
  • Další články autora

Marek Trizuljak

Chcimír Nejchcimírovatější a jeho pojetí míru

Ukázal to už dávno, například v srpnu 1968, jak on si představuje holubičí mír na věčné časy. A nepřestává předvádět dodnes, viz ušlechtilá „speciální operace“ k obdaření Ukrajiny pohádkovým mírem, započatá v únoru 2022

23.4.2024 v 22:44 | Karma: 37,94 | Přečteno: 2612x | Diskuse| Společnost

Marek Trizuljak

Jen vlaštovky se dosud neobjevily...

Asi mají velice dobré předpovědi počasí, mnohem lepší, než my, lidé. Ani letní úvod letošního dubna je nezlákal

22.4.2024 v 9:49 | Karma: 21,17 | Přečteno: 471x | Diskuse| Fotoblogy

Marek Trizuljak

Blázen, tulák, snílek... Dubnové obrazy

Zčistajasna se po téměř letním dubnu jednoho rána probudíte a za okny to sype jak blázen... Je to měsíc potrhlík, tulák a snílek, dělá si co chce. (Naštěstí to trvalo jen chvilku)

19.4.2024 v 16:30 | Karma: 26,48 | Přečteno: 785x | Diskuse| Fotoblogy

Marek Trizuljak

Aprílové bláznění přírody je krásné, na rozdíl od nenávistného blbnutí lidského

Fotoblog, výběr z dubnových fotografií, krajina, pohledy z vikýře, ranní okna, letní a zimní jaro, jak se na aprílové rozmary patří

17.4.2024 v 12:34 | Karma: 31,07 | Přečteno: 1388x | Diskuse| Fotoblogy

Marek Trizuljak

Velký pátek, Bílá sobota...

Oheň v zahradě, Večer, Ukřižování v Olomouci, Okna, Madona a zároveň Pieta, Výletníci v polích, Co tě i v sváteční den uvnitř bolí a kolik radosti má neděle.

30.3.2024 v 13:02 | Karma: 17,40 | Přečteno: 271x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  11:20

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32,  aktualizováno  11:19

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Automotodrom chtěl 27 milionů za neodjetý ročník MotoGP, soud žalobu zamítl

25. dubna 2024  10:07,  aktualizováno  11:19

Brněnský Automotodrom si chtěl pomocí žaloby vymoci 27 milionů korun, které požadoval od města a...

Družku bil, přeřezal jí šlachy. Soud muži za dlouhodobé týrání potvrdil devět let

25. dubna 2024  8:49,  aktualizováno  11:18

Olomoucký vrchní soud zamítl odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 1005
  • Celková karma 22,69
  • Průměrná čtenost 1189x
Výtvarný umělec, kurátor výtvarných projektů, publicista

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy