Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nechoď, Vašku, se soudruhy na led

Poznámky k historii vztahů mezi českou sociální demokracií a komunisty. Za všechno mluví likvidace sociální demokracie po únorovém puči r. 1948. Konkrétně v červnu 1948, nuceným sloučením s KSČ

 

Ale popořádku
 

1/ Za datum zrodu české sociální demokracie - s názvem Sociálně demokratická strana českoslovanská v Rakousku - lze považovat 7. duben 1878, kdy se v břevnovské hospodě U Kaštanu konal ustavující sjezd organizace českých sociálních demokratů, kteří byli v té době součástí celorakouské sociálně demokratické strany. 

2/ V prosinci 1918 se strana přejmenovala na Československou sociálně demokratickou stranu dělnickou (ČSDSD), což je označováno za faktický vznik nového politického subjektu. Ve volbách v roce 1920 ČSDSD zvítězila, získala 27,5 % hlasů a 74 poslaneckých mandátů. Ve stejném roce ale vyvrcholil ve straně rozkol, odštěpilo se extremistické leninské křídlo, které se hlásilo ke Komunistické internacionále. Původní jádro sociální demokracie se posílilo v demokratickém přístupu k politice a na svém sjezdu v listopadu 1920 odmítlo Komunistickou internacionálu. 

3/ Odštěpené radikální křídlo založilo v květnu 1921 Komunistickou stranu Československa (KSČ) Chování komunistů bylo od počátku nenávistné a destruktivní, což demokraticky smýšlející starší členové sociální demokracie nesli hodně nelibě a také náležitě komentovali (V tomto případě čerpám z rodinných vzpomínek zprostředkovaných mým dědou, jehož otec, můj praděd byl jedním z tehdejších významných činovníků sociální demokracie, z těch, kdo v původní straně zůstali. "Sedávali jsme s nimi u jednoho stolu! Ale byli to strašní lidé..."  Další výrazy reprodukovat nebudu, píšu o tom hlavně proto, že historie nahlížená skrze konkrétní osobní příběh je mi mnohem bližší).
Kam dál směřovali komunisté, je známé. Pro názornost uvedu asi nejvíce vypovídající pasáž ze známého Gottwaldova projevu  z roku 1929: "A my, my jsme stranou československého proletariátu a naším nejvyšším revolučním štábem je skutečně Moskva. A my se chodíme do Moskvy učit, víte co? My se od ruských bolševiků do Moskvy chodíme učit, jak vám zakroutit krk."  (Poměrně málo známý životní příběh Klementa Gottwalda je zajímavě popsaný zde)

4/ Sociální demokracie se původně držela tradicí marxizmu (což bylo dáno historickým dědictvím, jak vznikalo dělnické a sociální hnutí v 19. století), ale na sjezdu v roce 1930 se s marxistickou ideologií rozešla. Patřila k oporám demokratického systému, stavěla se na obranu Československa před nacistickým ohrožením a podporovala prezidenta Beneše.

5/ V době, kdy Gottwaldovi hrozilo trestní stíhání za porušení paragrafu na ochranu republiky a ukrýval se před postihem v Moskvě (cca 1934-35), vedli komunistickou stranu Šverma a Slánský. Ti byli údajně smířlivější a o něco vstřícnější. Bylo to snad jediné období předválečné historie Československa, kdy komunistická strana trochu úžeji spolupracovala se sociální demokracií. Ale to bylo asi nejvíce podmíněno sílící hrozbou ze strany nacistického Německa. Připomněl bych např. podporu zákona o navýšení financí na obranu. Není náhodou, že Gottwald kvůli této spolupráci zuřil (zdálky z Moskvy).

6/ Jak se po válce vyvinulo chování komunistů nejenom vůči sociální demokracii.
Členové různých demokratických stran a také demokratičtí politici z předválečné doby byli po únoru 48 zavíráni do vězení, někteří také umlčeni justičními vraždami (popraveni po vykonstruovaných politických procesech) Poslankyně Fráňa Zemínová z Národně socialistické strany, jíž Gottwald vyhrožoval už dávno před válkou, byla v roce 1949 skutečně zatčena a byla odsouzena na 20 let žaláře. Propuštěna byla po jedenácti letech. Jako první faktická oběť komunistického teroru spojeného s únorovými událostmi je uváděn lidovecký politik Rostislav Sochorec, který byl zatčen už 23. února a 13. května 1948 zahynul ve vězení za neobjasněných okolností.
Důležitá vsuvka. Sociální demokracie pomohla po volbách v roce 1946 komunistům vytvořit více než padesátiprocentní většinu a tím jim naprosto zásadně pomohla k uchvácení moci a prakticky jim umetla cestu k únoru 1948. Také se ale komunisté sociální demokracii za to vpravdě soudružsky odměnili. Jan Zábrana napsal: "Definitivní porážce demokracie pak nahrála právě celá (celá odvedená jak stádo ovcí) sociální demokracie, ve spojenectví s níž získali komunisti většinu (myslím něco přes 50 procent) a mohli přistoupit – vybaveni potřebnými ministerstvy a poslanci – k naplánování machtergreifungu zvaného Únor 1948. Sovětská intervence ve prospěch komunistické menšiny by byla tehdy nemyslitelná, byla to léta, kdy Stalin ještě neměl atomovou bombu, jenomže idioti s volebním právem se v roce 1946 postarali o to, aby v Československu byla komunistická (+ sociálně demokratická) většina." (zdroj zde)
27. června 1948 byla Československá sociální demokracie zrušena nuceným sloučením s KSČ. Slučovací přihlášku následně odmítlo podepsat přes 200 000 členů strany. Část vedení odešla do exilu, jíní, kteří zůstali, měli různé osudy. Kromě jiného také končili ve vězení. Mnohé z toho, včetně neveselých příběhů konkrétních lidí, popisuje ve své knize Karel Kaplan (informace např. zde)

7/ Po svém obnovení v březnu 1990 pod názvem ČSSD, patřila strana k zastáncům a podporovatelům demokratických změn, naší evropské integrace a spolupráce s NATO. Vláda premiéra Miloše Zemana byla u dovršení našeho vstupu do NATO a brzy poté rovněž podpořila, i když s výhradami, nálety na Srbsko a Kosovo. Což konečně vedlo k zastavení válčení a etnických čistek.
Ohledně vztahu s komunisty se ČSSD chovala jako chytrá Horákyně. Usnesením Bohumínského sjezdu si sice zakázala spolupráci s KSČM na vládní úrovni, ale jinak s ní na různých rovinách (např. v komunální politice) spolupracovala.

_________________________________________________________________
Můj osobní názor je následovný.
Komunistická strana měla ve svých různých podobách a v různých historických chvílích naší země "hodně blízko" (eufemisticky řečeno) k vlastizrádnému chování.
Nasvědčuje tomu:
- Období zhruba od roku 1929 s výše zmíněným trestním stíháním Gottwalda a jeho ukrýváním v Moskvě.
- Činnost komunistů před únorovým pučem, kdy záležitosti u nás probíhaly v režii Kremlu a komunisté v čele s Gottwaldem byli "vykonavateli". Velice doporučuji přečíst aspoň popis na wikipedii, obsáhlejší materiál na serveru Moderní dějiny anebo odkaz zde) Samotný únorový puč neměl vůbec za cíl nějaké "dobro po naše pracující". Cílem bylo uvržení naší země do područí totalitní země a tedy uvržení do jejího otroctví.
- Gottwaldův šílený plán připojit Československo z Sovětskému svazu a učinit z něj svazovou republiku.  
- Tzv. zvací dopis z roku 1968 (což lze dle mého názoru považovat za průkaznou vlastizradu) 
- Kolaborantská "normalizační vláda" po okupaci z roku 1968
Ve srovnání s tím bychom v dosavadní historii Československa a České republiky asi jen těžko hledali paralely v chování sociální demokracie. Nenajdeme žádné náznaky systematických a opakovaných pokusů o vlastizradu. (Minimálně aspoň do "určitého náběhu" z podzimu 2016, konkrétně do hanebného omluvného dopisu našich ústavních činitelů, "jménem lidu České republiky všemu lidu lidové Číny". Humorný komentář zde)  
Z výše uvedených poznámek je vidět, že komunisté opakovaně podrazili ČSSD a nakonec ji přímo zlikvidovali. Vyplývá mi z toho jednoznačně, že každé další techtle-mechtle s komunisty jen přinesou další vážná rizika. "Nechoď, Vašku, se soudruhy na led"

_________________________________________________________________
Autor blogu není voličem ani aktivním podporovatelem ČSSD.
Zde publikovaný soubor poznámek čerpá z jednoduše přístupných zdrojů (většinou wikipedia, články o historii dostupné na webu, server Moderní dějiny.cz, publicistické pořady ČT atd.) V několika případech jsou zdroje citovány přímo v textu na různých místech.

 

Autor: Marek Trizuljak | úterý 22.5.2018 14:26 | karma článku: 17,11 | přečteno: 417x
  • Další články autora

Marek Trizuljak

Aprílové bláznění přírody je krásné, na rozdíl od nenávistného blbnutí lidského

Fotoblog, výběr z dubnových fotografií, krajina, pohledy z vikýře, ranní okna, letní a zimní jaro, jak se na aprílové rozmary patří

17.4.2024 v 12:34 | Karma: 25,63 | Přečteno: 799x | Diskuse| Fotoblogy

Marek Trizuljak

Velký pátek, Bílá sobota...

Oheň v zahradě, Večer, Ukřižování v Olomouci, Okna, Madona a zároveň Pieta, Výletníci v polích, Co tě i v sváteční den uvnitř bolí a kolik radosti má neděle.

30.3.2024 v 13:02 | Karma: 16,63 | Přečteno: 243x | Diskuse| Fotoblogy

Marek Trizuljak

Od prvního jarního dne k Velikonočním svátkům

Rovnodennost, první jarní den, úplněk a brzy poté velikonoční svátky. Obrazové dojmologie ... ... ...

28.3.2024 v 15:39 | Karma: 15,32 | Přečteno: 173x | Diskuse| Fotoblogy

Marek Trizuljak

Uff, to mi spad' kámen ze srdce! Už jsem se málem bál, že ho nezvolej

Bylo to fakt napínavé. Přijdou voliči aspoň v neděli v poledne? Ale žádný strach: Jediné Dobro zase zvítězilo, i když zaslepení odpůrci usilovali o podrazy stůj co stůj.

17.3.2024 v 21:45 | Karma: 32,57 | Přečteno: 1864x | Diskuse| Společnost

Marek Trizuljak

Obrazy

Výběr z březnových fotografií, občasné toulání v jiných končinách, nakročení k jaru ... ... ... ... ...

13.3.2024 v 19:58 | Karma: 19,53 | Přečteno: 247x | Diskuse| Fotoblogy

Marek Trizuljak

Když se zvedne opona ledu

Březnová přemítání ... ptactvo nebeské ... vody ... a slov škobrtání ... ... ... ... ... ... ... ...

12.3.2024 v 0:01 | Karma: 16,76 | Přečteno: 277x | Diskuse| Fotoblogy

Marek Trizuljak

Meteoro - logické jako jaro

Tohle ''logické" jako jaro na počátku března je velice zajímavé, každý rok vypadá trochu jinak. (Výběr březnových fotografií z různých let)

4.3.2024 v 14:21 | Karma: 14,99 | Přečteno: 249x | Diskuse| Fotoblogy

Marek Trizuljak

Dobré mravy v Litovelském Pomoraví

K dobrým mravům Litovelského Pomoraví patří rozlitá řeka po dešti a tání sněhu v horách. Podobně i sněženky, bledule a medvědí česnek. Jinde, kousek opodál, první hlavičky koniklece...

1.3.2024 v 17:32 | Karma: 18,97 | Přečteno: 345x | Diskuse| Fotoblogy

Marek Trizuljak

Hladiny, únorové tání

Jaro či předjaří, fotoblog obrazový, obrazivý... Netuším, zda poetický, snivý... snad, snad ... ...

23.2.2024 v 19:47 | Karma: 15,41 | Přečteno: 244x | Diskuse| Fotoblogy

Marek Trizuljak

OSN - Organizace sveřepé neochoty postavit se za Ukrajinu a její trpící obyvatele

Reaguji na blog Tomáše Vodvářky a na skutečnost dvou českých peticí vyzývajících k ukončení strádání obyvatel Gazy. Včetně seznamu osobností, jejichž podpisy pod peticemi jsou.

17.2.2024 v 15:05 | Karma: 32,10 | Přečteno: 1075x | Diskuse| Společnost

Marek Trizuljak

Pohádka o únoru

Milé děti, tohle je pohádka z dob, kdy ještě v únoru býval sníh. Zkrátka suchý únor škodí polím. A prý z bílého února měla naše krásná žírná pole posilovnu. (Fotografický výběr z dávné a nedávné minulosti)

15.2.2024 v 22:58 | Karma: 17,85 | Přečteno: 306x | Diskuse| Fotoblogy

Marek Trizuljak

Zásadní role červené barvy na První Eveňjů

Historická dokumentace obliby červené barvy v našich luzných končinách. Světem otřásají překotné změny, ale některé jistoty zůstávají. Vždyť posuďte sami...

14.2.2024 v 0:10 | Karma: 15,48 | Přečteno: 321x | Diskuse| Fotoblogy

Marek Trizuljak

Příčinou vysoké inflace v Česku jsou zdejší nemravné ekonomické poměry

Česká republika má v datech ke konci roku 2023 nejhorší inflaci ze všech zemí EU. A celoevropsky je čtvrtá nejhorší. Jen těsně za Ruskem a Srbskem. Dokonce i Bělorusko a Ukrajina jsou na tom co do inflace lépe než naše země.

11.2.2024 v 22:55 | Karma: 37,82 | Přečteno: 5956x | Společnost

Marek Trizuljak

Vokna

Fotoblog s nadsázkou. To se jeden ráno probudí, mžourá a zároveň by hrozně rád fotil ty podivuhodné věci zjevující se v oknech. Zkrátka ranní ''vokno jako bejk'' :-D

1.2.2024 v 23:40 | Karma: 17,25 | Přečteno: 238x | Diskuse| Fotoblogy

Marek Trizuljak

Omělé idiot omělyho idiota nepodrazi

Stalo se na fejsbuko, že jeden falešné profil nahlásel administraci drohé takové podobné. Že pré obtěžoje a vedává se za nekeho jinyho neš je. Omělá blbosť odpověděla, že je to v pořádko: pré "nebela porošena pravidla komunite"

27.1.2024 v 13:49 | Karma: 21,55 | Přečteno: 494x | Diskuse| Kultura

Marek Trizuljak

Co na nebi je a co na zemi ...

Obrazové přemítání. Fotografie s náladami ledna. Rychlé proměny od zimy až k prchavému, dočasnému předjaří.

26.1.2024 v 12:59 | Karma: 18,64 | Přečteno: 268x | Diskuse| Fotoblogy

Marek Trizuljak

Zimní proměny

Sníh a ledovosti, barevné večery a rána, někdy ptactvo nebeské, taky vrány, světlostínohry a další...

23.1.2024 v 23:08 | Karma: 18,31 | Přečteno: 237x | Diskuse| Fotoblogy

Marek Trizuljak

Prý: ''My'' si to tady odvolíme a ''oni'' ať nám do toho nemluví

Z vášnivého tažení proti korespondenční volbě čiší prastará podezíravost a zapšklost vůči lidem žijícím ''tam venku''.

20.1.2024 v 14:24 | Karma: 40,92 | Přečteno: 6562x | Společnost

Marek Trizuljak

Významná škubní síla a hrozba zániku demokracie

''Soudruzi energoprodukčnědistribučníci'' si nádherně snadno zvykli na tučná sousta z roku 2022. Podle symptomů v jejich chování bych řekl, že se u nich vyvinula patologická závislost:

16.1.2024 v 15:19 | Karma: 41,46 | Přečteno: 4361x | Společnost

Marek Trizuljak

Zima jen vinu má na černobílém vidění světa

Černobílá fotografie je šancí k soustředěnějšímu vnímání reality v jejích kontrastech a strukturách. Může být působivá i v emocích, ve škále stříbřitých tónů, v obrazové poezii. V nostalgii dávného, co už pominulo.

15.1.2024 v 11:26 | Karma: 17,85 | Přečteno: 266x | Diskuse| Fotoblogy
  • Počet článků 1002
  • Celková karma 21,98
  • Průměrná čtenost 1193x
Výtvarný umělec, kurátor výtvarných projektů, publicista

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy