Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Osobní vzpomínky na srpen 1968

Měl jsem tehdy patnáct let. Od jara jsem se začal hodně zajímat o veřejné dění, četl jsem denně noviny, sledoval televizní a rozhlasové zprávy. Ve městě, kde jsme bydleli, byla také možnost zachytit vysílání rakouské televize. 

Informace jsme tedy měli z různých stran. Pamatuji si atmosféru vzrušených diskusí, které probíhaly téměř všude. I někteří učitelé na základní škole byli otevření a nebáli se mluvit. Myslím, že to byla velká doba nadějí. A pak začaly sílit signály, že to tak nepůjde a že násilný zásah Brežněvovy ledové říše musí přijít. Což se potvrdilo. Výstižný je název knihy Zdeňka Mlynáře napsané o deset let později: "Mráz přichází z Kremlu" (Ten název je bohužel stále aktuální!)

......................................................................................................................................

Večer 20. srpna byli moji rodiče na návštěvě u přátel. Prý to byly mimořádně pěkné momenty, sedělo se, povídalo, zůstali pořádně přes půlnoc... Šli pak domů pěšky a někdy snad kolem druhé nebo třetí hodiny (to už nevím přesně) potkali kolonu tanků.
Pamatuji si, jak nás rodiče po příchodu domů vzbudili, že je zle a že možná bude válka. Museli jsme se obléct a čekat. Seděli jsme až do rána u rádia a poslouchali. Otec sbalil kufr a postavil u zadního východu. Z rozhlasu zněly úvahy, že možná nastanou razie po domech a že se možná bude zatýkat inteligence. Nikdo nevěděl, co všechno lze od okupantů čekat.
Také jsme z rádia slyšeli slova o zradě a o kolaborantech. Vzal jsem ze sklepa nějakou plechovku s barvou a napsal cosi na bránu. Ale tím můj "zavilý kontrarevoluční odboj" patnáctiletého kluka skončil. Chtěl jsem běžet na náměstí, ale z města se ozývala kulometná palba, rodiče mě nikam nepustili. V rádiu pak říkali, že ráno někdo z projíždějící vojenské kolony vypálil dávku na hlouček stojící před vchodem do univerzity a že jeden student zahynul. (Dodatek - ve skutečnosti tam na následky střelby zahynuli tři studenti, z čehož byl jeden zcela brutálně a chladnokrevně zavražděn důstojníkem, který ho pronásledoval na dvůr univerzity). 
Do lidí a do budov v okolí náměstí se pak ve městě střílelo téměř celé dopoledne. Také tam byli mrtví... Se sestrou jsme vylezli na plochou střechu našeho domu a dívali jsme se nahoru, na nekonečný proud velkých vojenských dopravních letadel doprovázených stíhačkami. 
Pak mě maminka poslala, abych se postavil do fronty u prodejny potravin. Většinou tam byly starší děti - také pár mých kamarádů - a sem-tam babičky a mámy. Jak jsme tam stáli, vyjely proti nám maďarské obrněné transportéry. První z nich vypálil kulometnou dávku do vzduchu nad našimi hlavami. Bylo vidět nějaké gestikulování mezi vojáky a slyšet výkřiky v maďarštině. Palba nepokračovala, útočníci si možná uvědomili, že proti nim nestojí očekávaní "kontrarevolucionáři".
Domnívám se, že vojáci nasazení do agrese proti Československu byli předem dlouho a důkladně strašení, že se setkají se zuřivým odporem kontrarevoluce. Proto měli jakousi zbrklou tendenci pálit na vše živé. Naštěstí maďarští vojáci nestříleli přímo do nás, ale jen do vzduchu. Nejpodivnější je to, že jsme tam všichni zůstali strnule stát. Nikoho ani nenapadlo, nebo nám to v tom šoku vůbec nedošlo, že by tak najednou v době míru někdo mohl střílet na bezbranné civilisty, dokonce na ženy a děti. I v tom byla strašlivá zákeřnost "bratrského" přepadení. Právo vzali do rukou okupační vojáci (pardon, ne právo, ale bezpráví!). Člověk vlastně ani netušil a mohl klidně skončit jako ten nevinný, opilým ruským vojákem zblízka zastřelený šestnáctiletý kluk (Odkaz zde) (Bohužel, paralela se šestnáctiletou slovenskou dívenkou, již chtěl znásilnit ruský voják v dubnu 1945 a když před ním utíkala, zastřelil ji, je až příliš do očí bijící)
Maďarské transportéry najednou zmizely a z druhé strany se objevila kolona ruských tanků. Byla dlouhá, její konec nebylo možné dohlédnout. První tanky se zastavily podél fronty u prodejny potravin. Nastalo napjaté ticho, jen jsme zírali. Pak projížděla kolem černá Tatra 603 a seděl v ní na zadním sedadle Gustav Husák. Utkvěla mi v pamětí zvláštní bílá tvář a chladný zkoumavý pohled, jak se ještě na sedadle otáčel a díval se přes zadní okno na zástup u obchodu a na tanky. Kdosi poznamenal: "On přeci seděl ve vězení, a tak si zažil své, určitě bude na naší straně! On přeci vidí, co se děje, něco podnikne, určitě to nějak vyřeší". (Ani tu naivitu nebudu komentovat - zejména s odstupem času a při vědomí, co pak následovalo)
Kolona byla namířena přesně směrem do centra města, ale nepostupovala dál. Vzpomínám si, že tam pak tanky stály ještě několik dnů. Netuším, jak byli vojáci zásobováni, pár místních lidí jim nosilo občas nějaké jídlo a pití. Tam jsem také viděl scény, jak vojáci postávali kolem tanků a například jeden mladý ruský kluk (vypadal tak na věk 18-19 let) si mile, přátelsky hrál s několika domácími kluky, kteří odkudsi přiběhli s naivním obdivným nadšením, že vidí zblízka "tanky a vojáčky".
Jsem přesvědčen, že tohle zlidštění k příběhu také patří. V žádném případě neplatí nějaké paušální obvinění všech ani žádný princip kolektivní viny (na způsob že by snad všichni do jednoho byli "zlí okupanti") Nakonec obyčejní vojáci na tom všem měli nejmenší vinu a také oni sami byli svým způsobem "obětmi" zločinného komunistického režimu, který je do té agrese nahnal.

.......

.......

Autor: Marek Trizuljak | pondělí 20.8.2018 10:28 | karma článku: 24,36 | přečteno: 681x
  • Další články autora

Marek Trizuljak

Je dobry, gdeš só nekde věce eště stále takovy jak majó bet

Fotoblog s humornou nadsázkou. První Avenue ve vesničce naší střediskové (správněji řečeno První Eveňjů) je neuvěřitelnou scénou pro obveselení občanů, různé výstřelky a taškařice.

25.4.2024 v 19:13 | Karma: 25,70 | Přečteno: 919x | Diskuse| Fotoblogy

Marek Trizuljak

Chcimír Nejchcimírovatější a jeho pojetí míru

Ukázal to už dávno, například v srpnu 1968, jak on si představuje holubičí mír na věčné časy. A nepřestává předvádět dodnes, viz ušlechtilá „speciální operace“ k obdaření Ukrajiny pohádkovým mírem, započatá v únoru 2022

23.4.2024 v 22:44 | Karma: 38,37 | Přečteno: 2754x | Diskuse| Společnost

Marek Trizuljak

Jen vlaštovky se dosud neobjevily...

Asi mají velice dobré předpovědi počasí, mnohem lepší, než my, lidé. Ani letní úvod letošního dubna je nezlákal

22.4.2024 v 9:49 | Karma: 21,18 | Přečteno: 476x | Diskuse| Fotoblogy

Marek Trizuljak

Blázen, tulák, snílek... Dubnové obrazy

Zčistajasna se po téměř letním dubnu jednoho rána probudíte a za okny to sype jak blázen... Je to měsíc potrhlík, tulák a snílek, dělá si co chce. (Naštěstí to trvalo jen chvilku)

19.4.2024 v 16:30 | Karma: 26,60 | Přečteno: 792x | Diskuse| Fotoblogy

Marek Trizuljak

Aprílové bláznění přírody je krásné, na rozdíl od nenávistného blbnutí lidského

Fotoblog, výběr z dubnových fotografií, krajina, pohledy z vikýře, ranní okna, letní a zimní jaro, jak se na aprílové rozmary patří

17.4.2024 v 12:34 | Karma: 31,07 | Přečteno: 1391x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

  • Počet článků 1006
  • Celková karma 23,16
  • Průměrná čtenost 1188x
Výtvarný umělec, kurátor výtvarných projektů, publicista

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy