Mezi minulostí, přítomností a budoucností

8. 10. 2018 23:11:45
Černá kniha komunizmu uvádí až sto milionů lidských obětí. Odhady jsou obtížné. Vzájemně se liší hlavně proto, že země, které se provinily nejvíce (počty jejichž obětí jsou v desítkách milionů), své viny zapírají.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

https://kultura.zpravy.idnes.cz/cerna-kniha-komunismu-se-podoba-obzalovacimu-spisu-fxl-/literatura.aspx?c=990308_195834_literatura_ond

Zde to všechno ani rozepisovat nelze. Všechny ty děsivé věci jsou beztak dost známé a informace o nich jsou (zatím) stále dostupné.
Přes veškeré utajování, neotevírání archivů a dokonce jejich likvidaci, mrtví promlouvají. Na Sibiři je rozeseté množství masových hrobů. Občas se stane, že když se někde začne kopat kvůli záměru nové výstavby, bagristé narazí na masový hrob a utečou. Nikdo je nedonutí vrátit se tam a pokračovat v práci. Lidé považují taková místa za prokletá a nechtějí na nich žít.

Chtěl bych však zmínit jeden konkrétní aspekt, jednu zrůdnost, tolik typickou pro komunistické režimy. Komunizmus si vytváří tzv. "vnitřní nepřátele" ze svých vlastních lidí. (Vyhledávat a potírat "vnitřního nepřítele", bylo jednou z hlavních náplní činnosti organizace Čeka, již založil už Lenin). Komunistický režim týrá, vězní, ponižuje a vraždí vlastní lidi. Absolutně nejmarkantnější v tom asi byla Pol-Potova hrůzovláda v Kambodži, přesto však jsou v celkových počtech největšími masovými vrahy zatímní lidské historie Stalin a Mao. Jasně, dlužno dodat, že se mezi ně vklínil Hitler a německý nacizmus, který, pokud by měl "více času", tak by jistě ve svých zrůdnostech trumfnul všechny. (NAŠTĚSTÍ SE TAK NESTALO!) Jenomže němečtí nacisté se v jedné věci velmi silně odlišovali od komunistů: němečtí nacisté totiž nemasakrovali ve velkém příslušníky svého vlastního národa.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Masakry ducha
Jedním z řady zvláště smutných komunistických zločinů u nás, v poválečném Československu, bylo vyrvání celé skupiny lidí ze společnosti tím, jak s nimi bylo zacházeno.) Režim se snažil vymazat vzpomínku na hrdiny západního odboje, perzekvoval je a ponižoval, zavíral do vězení, týral při výsleších, nutil mučením k doznání smyšlených, podvržených zločinů, zavíral je do lágrů na otrockou práci. A pokud nebyli popraveni nebo nezahynuli v důsledku krutého zacházení, tak je státní moc i po propuštění vystavovala buzeraci, tahala je po výsleších a co do vědomí společnosti o nich je ponechala odstrčené, v zapomnění.
Příslušníci československého protinacistického odboje v sobě ztělesňovali skutečnou hrdost národa a byli jeho morální elitou: Byli těmi, kdo se nevzdali, rozhodli se pro aktivní odpor a svým odbojem se zasloužili o anulování mnichovského diktátu.
Likvidace těch, kdo ztělesňovali hrdost národa, prozrazuje, že komunistický režim je svojí podstatou otrokářský. Chce vládnout lidem a celým národům jako rozdrceným, sraženým do bláta, zbaveným cti a hrdosti. Komunizmus provázela genocida lidí odvážných, čestných a nadaných schopností postavit se na odpor. Proto museli být váleční hrdinové vyrváni ze společnosti i s kořeny a proto komunistický režim u nás cíleně živil nálady poraženectví. To je jádro komunistické propagandy, (které se i dnes podloudně vrací): Prý jsme se neměli bránit nacistům po Mnichovu, naši parašutisté prý neměli provést atentát na Heydricha... A ještě připomenu, že ani příslušníci Svobodovy armády vůbec neměli na růžích ustláno. Například československá paradesantní brigáda byla úmyslně poslána na masakr při dukelské operaci, špatně vyzbrojená a bez dělostřelecké podpory proti dobře připraveným nacistickým opevněním!.

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/za-republiku-cedili-krev-a-presto-ziji-leckdy-v-zapomneni-v/r~a0eaf470c08811e7a12e0025900fea04/

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

"A to je dnes večer všechno, milé děti": Jednou provždy konec pohádky o údajně humanistickém zřízení, které údajně dělalo vše pro lid a ve jménu lidu.
......

...................................................................................................................
Dovětek "hluboko pod čarou" - Rád znovu připomenu, že o bolestné minulosti nepíšu kvůli samoúčelnému vrtání se v ní. Mé texty jsou reakcí na současné nálady prapodivně nevědomého, naivního vzpomínání na dobu komunizmu jako na cosi idylického a málem vysněného. A jsou reakcí na ty, kdo úmyslně zamlžují a zlehčují zlo z komunistické minulosti, čímž brání racionálnímu vyrovnání se s ní. Nedoléčené rány se nezbavíte předstíráním, že žádná není a nikdy nebyla. Zaděláváte si tím na zánětlivé recidivy ohrožující váš život. A nelze zločiny komunizmu obrazně řečeno "zamést pod koberec a vzápětí tančit na zbytcích po kanibalské hostině" jakoby se nic nestalo.
Naproti tomu, minulost přijatá a dostatečně racionálně zpracovaná se stává součástí kulturního vědomí, které vás i vaše děti bude dlouho doprovázet a v dobrém držet pevně na nohou. Nezbytně k tomu patří i vzpomínání s velkou úctou na ty, kdo platili vlastními životy (prosím, otevřete výše uvedený odkaz nebo klikněte zde) Takový proces přijetí minulosti a jejího začlenění do vědomí se potom může připojit k obsahům příběhu o vyjití izraelského lidu z egyptského otroctví. To vyprávění je stále součástí naší kultury, našich civilizačních a duchovních kořenů. Což vůbec není náhoda, má to hluboký smysl platný už po několik tisíciletí.

.......

Autor: Marek Trizuljak | pondělí 8.10.2018 23:11 | karma článku: 20.68 | přečteno: 394x

Další články blogera

Marek Trizuljak

Uff, to mi spad' kámen ze srdce! Už jsem se málem bál, že ho nezvolej

Bylo to fakt napínavé. Přijdou voliči aspoň v neděli v poledne? Ale žádný strach: Jediné Dobro zase zvítězilo, i když zaslepení odpůrci usilovali o podrazy stůj co stůj.

17.3.2024 v 21:45 | Karma článku: 32.50 | Přečteno: 1827 | Diskuse

Marek Trizuljak

Obrazy

Výběr z březnových fotografií, občasné toulání v jiných končinách, nakročení k jaru ... ... ... ... ...

13.3.2024 v 19:58 | Karma článku: 19.03 | Přečteno: 221 | Diskuse

Marek Trizuljak

Když se zvedne opona ledu

Březnová přemítání ... ptactvo nebeské ... vody ... a slov škobrtání ... ... ... ... ... ... ... ...

12.3.2024 v 0:01 | Karma článku: 16.25 | Přečteno: 264 | Diskuse

Marek Trizuljak

Meteoro - logické jako jaro

Tohle ''logické" jako jaro na počátku března je velice zajímavé, každý rok vypadá trochu jinak. (Výběr březnových fotografií z různých let)

4.3.2024 v 14:21 | Karma článku: 14.65 | Přečteno: 230 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 7.73 | Přečteno: 79 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 8.44 | Přečteno: 220 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 28 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 8.97 | Přečteno: 134 | Diskuse

Václav Kunft

Krásná česká královna Viola Těšínská.

O Viole Těšínské je zoufale málo písemných zmínek. Není divu, nebyla příliš významná a manželkou panovníka byla pouze rok. O to víc může pracovat fantazie.

27.3.2024 v 15:05 | Karma článku: 14.75 | Přečteno: 345 | Diskuse
VIP
Počet článků 999 Celková karma 22.25 Průměrná čtenost 1196

Výtvarný umělec, kurátor výtvarných projektů, publicista

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...