Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Genderově nevyvážený muž v domácnosti

Varuji laskavé čtenáře, že mé pojednání bude smrtelně vážné. Fatální zvláště pro ty, kdo se předčasně a úplně zbytečně nakrknou, protože žánrem blogu je drsná nadsázka

 

....
1/ Úklid domácnosti pro jistotu vynechám. Jasné je jedině to, že uklízet se nesmí. Uklidit věci znamená, že už je nikdy víc nenajdete. Jen v útulném tvůrčím chaosu se potřebné nakonec najde bez ohledu na to, jak dlouho hledání trvá.
Začátkem 90. let k nám přivedl kamarád hosta ze zahraničí a představil ho jako proslulou osobnost, zakladatele významné církevní organizace zabývající se charitativní pomocí po celém světě. Že ho prostě k nám přivést musel, aby mu ukázal, co oduševněle uměleckého se u nás tvoří. Tak jsme šli do ateliéru. Všude barvy, štětce, obrazy dokončené i rozpracované, opřené různě o zeď, o malířský stojan, jinde zase rámy, plátno, hromádky nářadí... Neopakovatelně inspirativní tvůrčí ovzduší. Host nasál vůni barev a přišla první hlubokomyslná otázka: "Proč si tady neuklidíte?" Přiznám se, čekal jsem dotazy o mém velkém, zcela nepřehlédnutelném kumštu. Neřkuli existenciální pátrání po tajemství umělecké inspirace. A ono nic!
2/ Podobné je to v kuchyni. Když je příliš uklizeno, "pán tvorstva" nevaří. Zasekne se, prostě nemá inspiraci.
Čisté nádobí ze získává jediným způsobem, a to tím, že se vytahuje ze skříněk nebo šuplíků dokud tam nějaké je. Mezitím roste hromada zapatlaných talířů a připálených hrnců v kuchyňském dřezu. Základním uměním je vršit stavební materiál tak umně, aby se pyramida nezhroutila.  Základnu lze vhodně rozšířit o pracovní plochy po stranách dřezu. Dokud nádobí nečouhá příliš vysoko, lze je elegantně umýt tak, že nad ním oplachujete zeleninu. Rovněž lze nad pyramidou loupat brambory a cibuli, proces mytí se tím stane mnohem účinnější. Slupky z brambor jsou lepší než drátky a saponát dohromady, je to navýsost racionální ekologický postup.
Výjimečně se přihodí, že se nádobí nějakým zázrakem přestěhuje do myčky. To je však zakletý prostor, odkud se zásadně nic nevytahuje. Kdo by se taky ohýbal, že jo. Nastává druhý extrém, nádobí není nikde! Tuto krizi překoná inteligentní tvor tak, že se s velkým sebezapřením sehne, otevře myčku a vytáhne přesně ten jeden kus, který potřebuje. V lepším případě se mezitím stalo, že někdo myčku zapnul a vše v ní je čisté. V horším případě (když myčku nikdo nespustil), musí pán tvorstva umýt ten jeden artefakt, který potřebuje. Zádrhel nastane, když je kromě myčky plný taky dřez, to si pak musíte kýžený kus opláchnout nad umyvadlem v koupelně...
Metoda krájení zeleniny, masa a dalších materií potřebných k vaření je exaktní. Musíte mít k dispozici pokud možno neobmezený počet prkýnek. Když je jedno zaneřáděné, převrstvíte ho dalším a krájíte na něm. Když dojdou prkýnka, krájíte na čemkoliv dostupném. To dá rozum, je to velmi ergonomické a hlavně se tím nezdržujete. Uklidit linku před vařením je naprosté tabu, na takový pofidérní luxus není čas.
A vůbec, chaos v kuchyni je zdrojem překvapivé inspirace. Jako když se vám převrhne miska s naloupanými mandlemi a vysype se do těsta na "vynikající maminčiny vídeňské knedlíčky". V tomto případě si nedělám srandu, jemné knedlíčky s mandlemi jsou noblesní přílohou k pečené kachně se zelím. Fakt to vyzkoušejte. Sám jsem si dal předsevzetí, že příště vyzkouším nasypat omylem do těsta na knedlíčky všechny možné přísady jako mandle, nadrobno nakrájené sušené švestky, rozinky, atd. Ve věci výsledku, jak knedlíčky takto vylepšené dopadly, vás budu včas varovat.
3/ Genderově nevyvážený muž vaří vždy neotřele a jeho "recepty" jsou stejně tak neopakovatelné jako nezapomenutelné. Originalita se pozná podle hazardérství s kořením. Cílem je, aby si autor mohl své tvůrčí dílo vychutnat sám. Otázky typu: "tak co, jak vám to chutná?" jsou většinou už po pátém opakování zcela kontraproduktivní. Ale máte ještě šanci sami si jídlo veřejně před celou rodinou pochválit a vyjevit své přesvědčení, že tentokrát se vám opravdu povedlo. Pro všechny další případy, zvláště pokud žijete na venkově, je užitečné chovat nějaká domácí zvířátka, která spořádají všechno a ještě máte dobrý pocit, jak jste jim dali napapat.

4/ Problematika vynášení kuchyňských odpadků má jisté analogie s principiálním nemytím nádobí. Podstatné je umění vršit, až to z koše přímo roste a kvete. A taky potřebujete hluboce praktickou znalost stoické filosofie. Prostě se smíříte s tím, že odpadkový koš se plní sám od sebe, ale sám od sebe se nevynese.
5/ Technická údržba funguje v domácnosti podle následovného vzorce:
"Miláčku, nad dřezem nesvítí žárovka"
"Aha, tak já se na to (někdy později) mrknu" Za chvíli: "Podívej, vyplatilo se s tím počkat, žárovka se umoudřila. Už zase svítí!"
"Ale to se pleteš, miláčku, nemohla jsem už čekat a vyměnila jsem ji raději sama!"

...
Právě takovými příhodami je genderová vyváženost rolí v rodině zachráněna.

...
(Kapitolu o zasvěcování potomstva do mysteriózních dějů, jak udržovat domácnost v chodu, si pro jistotu nechám na jindy. Zatím jen předešlu, že uklízet před velkou rodinnou návštěvou je holá zbytečnost, protože vaše úsilí vyjde vniveč během jediné minuty od nástupu "demoliční čety".
Přeji krásné svátky. A kdybyste náhodou pořádali na hod Boží velikonoční rodinnou sešlost, nezapomeňte na vylepšené vídeňské knedlíčky.
...

...

 

Autor: Marek Trizuljak | středa 17.4.2019 22:02 | karma článku: 14,28 | přečteno: 552x
  • Další články autora

Marek Trizuljak

Je dobry, gdeš só nekde věce eště stále takovy jak majó bet

Fotoblog s humornou nadsázkou. První Avenue ve vesničce naší střediskové (správněji řečeno První Eveňjů) je neuvěřitelnou scénou pro obveselení občanů, různé výstřelky a taškařice.

25.4.2024 v 19:13 | Karma: 7,34 | Přečteno: 76x | Diskuse| Fotoblogy

Marek Trizuljak

Chcimír Nejchcimírovatější a jeho pojetí míru

Ukázal to už dávno, například v srpnu 1968, jak on si představuje holubičí mír na věčné časy. A nepřestává předvádět dodnes, viz ušlechtilá „speciální operace“ k obdaření Ukrajiny pohádkovým mírem, započatá v únoru 2022

23.4.2024 v 22:44 | Karma: 38,19 | Přečteno: 2690x | Diskuse| Společnost

Marek Trizuljak

Jen vlaštovky se dosud neobjevily...

Asi mají velice dobré předpovědi počasí, mnohem lepší, než my, lidé. Ani letní úvod letošního dubna je nezlákal

22.4.2024 v 9:49 | Karma: 21,18 | Přečteno: 473x | Diskuse| Fotoblogy

Marek Trizuljak

Blázen, tulák, snílek... Dubnové obrazy

Zčistajasna se po téměř letním dubnu jednoho rána probudíte a za okny to sype jak blázen... Je to měsíc potrhlík, tulák a snílek, dělá si co chce. (Naštěstí to trvalo jen chvilku)

19.4.2024 v 16:30 | Karma: 26,59 | Přečteno: 789x | Diskuse| Fotoblogy

Marek Trizuljak

Aprílové bláznění přírody je krásné, na rozdíl od nenávistného blbnutí lidského

Fotoblog, výběr z dubnových fotografií, krajina, pohledy z vikýře, ranní okna, letní a zimní jaro, jak se na aprílové rozmary patří

17.4.2024 v 12:34 | Karma: 31,07 | Přečteno: 1390x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

  • Počet článků 1006
  • Celková karma 21,98
  • Průměrná čtenost 1188x
Výtvarný umělec, kurátor výtvarných projektů, publicista

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy