Jeden z prvních komunistických monstrprocesů

17. 08. 2019 11:59:02
Dva měsíce před procesem s Miladou Horákovou (květen-červen 1950) proběhl na přelomu března a dubna 1950 obludný teatrální proces s představenými mužských řeholí, pod názvem "Machalka a spol".

...

Premisa: Slovo monstrum znamená zrůda, obluda nebo příšera (atd.). Přídavné jméno monstrózní znamená zrůdný, obludný, atd. Ve slově monstrproces můžeme zachytit ještě jeden význam. Jde o demonstrativní obludnost. Cílem vykonstruovaných politických procesů bylo demonstrovat krutost bez slitování. Doprovodná propagandistická masáž měla za cíl zasít strach, terorizovat veřejnost a co nejvíce pošpinit obviněné.

Naprosto typická je snaha komunistů o destrukcí pilířů společnosti:
1/ Útok na základy lidskosti - Ne náhodou byli pohůnci komunistické moci rekrutováni i mezi kolaboranty s nacizmem. A ne náhodou bylo součástí stalinského teroru ve 30. letech také vraždění dětí.
2/ Útok na odvahu a čest - Viz procesy s hrdiny protinacistického odboje, až po justiční vraždy. (viz např poprava Heliodora Píky na sklonku roku 1949 a naprostá hanebnost zmizení jeho těla, pročež ani nemohl být řádně pohřben.)
3/ Útok na morální a duchovní oporu společnosti (tedy na církve a náboženské společnosti)
4/ Útok na občanskou společnost, na významné autority občanského a společenského života (viz proces s Miladou Horákovou v květnu a červnu 1950, což nebyl proces s jednou osobou, ale se skupinou exemplárně vybraných reprezentantů veřejného života, tedy naprosto vědomý a cílený teror)
5/ Útok na kulturní a umělecký svět. ("Znič národu kulturu a zmocníš se jeho duše") Také básníci se stali obětí monstrprocesů a jejich tresty nebyly nižší, než u církevních představitelů. Sotva co může jasněji odhalit zvrácenost komunistického režimu, než vraždění dětí a žalářování básníků. .
4/.

Ďábel nezahálí
Když v únoru 1950 zemřel brutálními výslechy utýraný farář Josef Toufar, komunistům se zhroutil plán procesu namířeného k diskreditaci katolické církve. Gottwald na to reagoval okamžitě. Den po Toufarově úmrtí ohlásil plán definitivní likvidace mužských řeholí. Vše probíhalo ve spěchu. Již 15. března nastalo zatýkání představitelů mužských řeholí. K vypracování obžaloby měli vyšetřovatelé jen dva týdny. Zatčení byli vystaveni nelidským metodám výslechu a dokonce se objevily i pokusy podstrčit jim drogy, aby byli takzvaně "povolnější", Což lze doložit na konkrétním případu Adolfa Kajpra, který byl vyslýchán 36 hodin v kuse, bez jídla, pití a možnosti odpočinku. Střídaly se na něm party dobře odpočatých a patřičně fyzicky vybavených "mlátičů". A když mu ke konci týrání dali pohár vody, byl v něm skopolamin. V následujícím procesu "Machalka_a_spol." stanulo již 31. března 1950 před soudem 10 obžalovaných.
Politická objednávka komunistů byla jasná:"Musí být odhalena nepřátelská politika Vatikánu proti zemím lidové demokracie a Sovětskému svazu a dokumentováno, že řády a kláštery byly přímo zapojeny do této rozvratnické politiky Vatikánu a byly semeništěm protistátních činů". To je absolutní perverze: Nejdříve rozhodnou komunističtí zločinci, za co budou lidé odsouzeni, pak teprve proběhne zatýkání, výslechy a soud. Nasazena byla ta nejodpornější prokurátorská "esa" jako Čížek, Urválek a Brožová-Polednová. Proces byl využit k propagandistické masáži v rozhlasu, tisku a filmových týdenících. Spolu s terorizováním veřejnosti bylo cílem propagandy co nejvíce pošpinit řeholníky a poštvat proti nim (a proti církvi) nálady obyvatel země. (viz: Proces_Machalka_a_spol) Během šesti dnů "bylo hotovo": Tresty doživotí, či v lepším případě "jen" v řádu desítek let.
Pouhých osm dnů po vynesení rozsudků vyhlásil Rudolf Slánský "Akci K", nezákonnou násilnou likvidaci mužských řeholních řádů, která začala gangsterským přepadením klášterů.


Říká se, že Boží mlýny melou pomalu, ale jistě. Kupodivu však mlely rychle v případě Gottwalda (zemřel v roce 1953 a bylo mu k tomu "pomoženo" soudruhy z Kremlu, k nimž tolik tíhnul) a v případě Slánského (byl popraven v roce 1952 přičiněním vlastních soudruhů).
U vědomí životní tragedie Rudolfa Slánského - jako člověka, který se na rozpoutání politických procesů podílel a stal se záhy i on jejich obětí - nelze nevzpomenout příběh o Faustovi.

____________________________________________________________________


Problém je v tom, že komunisté nemají schopnost reflexe a dodnes se ani trochu nezměnili. Je naprosto signifikantní, že jakmile znovu ucítili moc (podporou Babišovy vlády atd.), začali dle svých starých zvyků znovu podkopávat. Máme zde znovu výlevy jejich nepřátelství vůči církvi (viz Grebeníčkova vánoční lžikniha a parlamentní útok na restituce) A "nenápadný" pokus soudruha Filipa zpochybnit památník koncentračního tábora v Letech takzvaně "rafinovanou oklikou" dojemné péče o vepřín.

___________________________________________________________________

Text je součástí volného cyklu o komunizmu a komunistech, psaného k výročím: srpen 1968 (51 let), srpen 1969 (50 let), srpen 1989 (30 let) a listopad 1989 (30 let)

...

...

...

Autor: Marek Trizuljak | sobota 17.8.2019 11:59 | karma článku: 25.44 | přečteno: 588x

Další články blogera

Marek Trizuljak

Uff, to mi spad' kámen ze srdce! Už jsem se málem bál, že ho nezvolej

Bylo to fakt napínavé. Přijdou voliči aspoň v neděli v poledne? Ale žádný strach: Jediné Dobro zase zvítězilo, i když zaslepení odpůrci usilovali o podrazy stůj co stůj.

17.3.2024 v 21:45 | Karma článku: 31.79 | Přečteno: 1711 | Diskuse

Marek Trizuljak

Obrazy

Výběr z březnových fotografií, občasné toulání v jiných končinách, nakročení k jaru ... ... ... ... ...

13.3.2024 v 19:58 | Karma článku: 17.93 | Přečteno: 201 | Diskuse

Marek Trizuljak

Když se zvedne opona ledu

Březnová přemítání ... ptactvo nebeské ... vody ... a slov škobrtání ... ... ... ... ... ... ... ...

12.3.2024 v 0:01 | Karma článku: 15.98 | Přečteno: 255 | Diskuse

Marek Trizuljak

Meteoro - logické jako jaro

Tohle ''logické" jako jaro na počátku března je velice zajímavé, každý rok vypadá trochu jinak. (Výběr březnových fotografií z různých let)

4.3.2024 v 14:21 | Karma článku: 14.63 | Přečteno: 227 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Karel Trčálek

Kateřina Konečná prozradila, že dnešní komunistické názory jsou docela nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 7:56 | Karma článku: 10.59 | Přečteno: 98 | Diskuse

Tomáš Flaška

Tak si ty ruské volby shrňme

A řekněme si, co to vypovídá o nás. Stačí se podívat na různé reakce. A řeknu to takto – nestačíte se divit.

19.3.2024 v 7:04 | Karma článku: 17.54 | Přečteno: 182 | Diskuse

Ladislav Pokorný

Kateřina Konečná nechtíc prozradila, že dnešní komunistické názory jsou naprosto nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 0:59 | Karma článku: 30.10 | Přečteno: 562 | Diskuse

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma článku: 22.14 | Přečteno: 569 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak s Babišem dohnat a předehnat ne Západ, ale Putinovo Rusko?

Západ se nám rozpadá před očima. Zato Rusko doslova vzkvétá. S doháněním Západu je konec, teď už nám zbývá, než jen dohánět a předhánět Rusko...

18.3.2024 v 11:15 | Karma článku: 18.72 | Přečteno: 244 | Diskuse
VIP
Počet článků 999 Celková karma 24.08 Průměrná čtenost 1195

Výtvarný umělec, kurátor výtvarných projektů, publicista

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...