Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Za nacistů se lidé měli lépe ???

Tak jasně, žejo. Nacisté si půjčili peníze kde mohli a nalili je do výroby, lidé pracovali ve zbrojovkách, měli dobré platy, řadu výhod a německá ekonomika byla ve třicátých letech považována za téměř "zázrak". 

 

"Zlatí němečtí kluci" pak táhli vítězně Evropou, patřičně oslavováni filmovými týdeníky a národem milovaní jakoby právě vyhráli na olympiádě turnaj ve fotbale. Že přitom jejich krásném tažení umíraly zpočátku statisíce lidí a později miliony a že umírali i ti oslavovaní němečtí hrdinové, co na tom? A že mezitím kamsi mizeli židovští spoluobčané nebo i další skupiny lidí, kdo by se o takovou drobnost staral? Ženy byly masově zamilovány do führera a toužily s ním mít děťátko, to byl málem ráj na zemi! No, a že byly kdesi nějaké tábory (asi pro nechápavé, aby při usilovné práci pro Říši prohlédli a napravili se), koho by to trápilo? Nacistické Německo muselo totálně padnout na hubu, s obrovskými ztrátami na životech, s městy rozstřílenými na prach, se zničenou zemí... Ale i přesto by přeživší asi pořád tvrdili, že oni o ničem zlém nevěděli a žádné koncentrační tábory nebyly, nebýt toho, že Eisenhower je nechal bezprostředně po skončení bojů ve velkém přivést přímo do koncentráků, aby tu hrůzu viděli na vlastní oči... 
Hořkým sarkazmem o Němcích reaguji na zprávu, že prý u nás kolem třiceti procent lidí z věkové skupiny nad 40 let uvádí, že podle nich bylo u nás za komunistů lépe. 
U nás začali komunisté svoji vládu masovými loupežemi majetku a likvidací hrdinů národa, zejména těch, kdo bojovali proti nacizmu v západním odboji. S nakradeným majetkem se to hezky šustrovalo a budovaly světlé zítřky, dokud bylo co prožírat. Zříceniny kdysi předtím dobře fungujících podniků pak zdobily naše města, podobně jako krajinu zkrášlovaly ruiny kulturních památek, kostelů a klášterů. Komunisté pořádali vražedné monstrprocesy dle sovětského vzoru, s cílem zastrašit nebo přímo zlikvidovat duchovní a mravní elitu národa. Při jejich přípravě obviněné mučili a poté je v lepším případě zavřeli na doživotí či nejméně na deset až dvacet let a v horším případě popravili. Vyštvali ze země několik set tisíc občanů, kteří se nechtěli smířit s nesvobodou a emigrovali, dokud to ještě šlo. Komunisté zničili selský a živnostenský stav, deklasovali vzdělané lidi a nahradili je rychlokvašnými "kádry". Stačilo základní vzdělání, patřičně "uvědomělý" jedinec se mohl stát soudcem, prokurátorem, důstojníkem lidové armády, profesorem, atd. Při měnové reformě komunisté okradli prosté lidi o úspory. Tehdy se vzbouřili dělníci Plzeňské Škodovky, kteří protestovali proti tomu jak je stát měnovou reformou ožebračil. A komunisté - prý předvoj dělnické třídy - poslali v roce 1953 do Plzně na vlastní dělnickou třídu armádu s tanky.
Komunisté zřídili v zemi lágry na otrockou práci. Ale lidičky, koho by nějaký ten uranový lágr trápil, když veřejně jaksi nebyl vidět?
Málokdo neměl v příbuzenstvu někoho, kdo to tvrdě odskákal, byl dlouhá léta zavřen, zemřel ve vězení či přinejmenším ztratil všechno, nesměl dělat svoji profesi, nedostal práci odpovídající svému vzdělání a jeho děti nesměly studovat. A když komunistickým zločincům v šedesátých letech docházel dech, zavolali si na pomoc okupanty, kteří k nám vtrhli s půlmilionovou armádou, stříleli do našich lidí na ulicích a náměstích a pak zde blahosklonně setrvali 23 let. Měli jsme se naprosto skvěle, práce byla,  pivo bylo za korunu sedmdesát, chléb byl, všelico se sehnalo na příděl anebo "na čekanou" (např. byty, auta, pračky, sporáky), atd, takže to vlastně jaksi bylo, žejo. Lidičky, dokonce i pomeranče byly (po bitvě ve frontě) buď na Mikuláše anebo na Štědrý den!.
Mohli jsme cestovat do NDR, Maďarska, Rumunska a Bulharska! (Do Polska fuj, tam se moc nesmělo!) A občas, ti hodnější, mohli jet na devízák do Jugošky! Taky se stály fronty na zájezdy ČEDOKu... Kdo to má?
Že byl celý ten revír socialistického ráje omotán ostnatými dráty? Prosím vás, koho takový nevinný detail zajímá? Vždyť tam "normální socialistický člověk" nešel, takže o drátech a střílejících pohraničnících nic nevěděl. Co oči nevidí, srdce nebolí, žejo. No, a že byli mezi sousedy, spolužáky či kolegy na pracovišti fízlové a udavači několika kategorií? Komu by to vadilo, když byl navenek hodnej a pěkně potichu? Že vás mohli zavřít i za to, že jste se sešli doma s přáteli a četli si "nevhodnou literaturu", či nedej Bůh Bibli? Měli jsme to nečíst a měli bychom klid! Koho by prosím vás trápilo, že jsme tu měli tupý abnormalizační režim podporovaný okupační armádou, který zemi dusil a demoralizoval? Však nějak bylo, v masném krámu jste při dostatečné vytrvalosti dostali i trochu poživatelné maso! Nějaký salám, zelenina, jablka, rohlíky, cukr, brambory a mouka se v obchodě sehnaly. Později přišla dokonce i Hera, rodná sestra másla! A když nebyl toaleťák, mohli jste se hygienicky uspokojit papírky z úhledně nastříhaného Rudého Práva, nejlépe však portrétem nějakého zvláště hnusného papaláše. To byl, panečku, protirežimní odboj! Na trochu lepší a zajímavější knihy se stály několika set metrové fronty. A co bylo zde nedostupné, se taky nakonec nějak propašovalo. "Nežádoucí" literatura k nám putovala po horách, zejména na polských hranicích, ovšem pálky za to byly tvrdé. Desky s "odpornou kapitalistickou hudbou" se taky nakonec sehnaly na improvizovaném "lidovém trhu", kde je většinou prodávali synci papalášů. A ono se nakonec všelico sehnalo, přinejhorším jste koupili bony od veksláků, což byli téměř stoprocentně estébáci a všelijací "rozvědčíci". Takže, milí zlatí, i to vaše mírně onačejší "shánění pro rodinu" bylo dokonale bezpečnostně opečováno. Kdo to má, takové bezpečí a takovou jistotu?
Ale co takhle soudruzi, těch bylo přeci v normalizačním Československu jeden a půl milionu. Že by hlavně oni vzpomínali na ty "staré zlaté časy", kdy jim bylo lépe než dnes? Vlastně ne, těm nemohlo být lépe, protože oni v těch časech strašně trpěli tím, jak se obětovali pro lepší zítřky! Hlavně, když hezky tvořili brigády socialistické práce a drželi pusinku: Kdepak nějaký nesouhlas s dočasně věčným pobytem vojsk, s tím se prosímpěkně nesouhlasit nesmělo... 
____________________________________________________________________
Dodatek pod čarou:
1/ "Každá snaha zřídit nebe na zemi, plodí peklo" Karl Raimund Popper...

2/ Blog Moniky Le Fay: .https://monikalefay.cz/rekl-jsi-dablovi-ne/..

...

...

Autor: Marek Trizuljak | středa 23.10.2019 21:23 | karma článku: 43,34 | přečteno: 5708x
  • Další články autora

Marek Trizuljak

Chcimír Nejchcimírovatější a jeho pojetí míru

Ukázal to už dávno, například v srpnu 1968, jak on si představuje holubičí mír na věčné časy. A nepřestává předvádět dodnes, viz ušlechtilá „speciální operace“ k obdaření Ukrajiny pohádkovým mírem, započatá v únoru 2022

23.4.2024 v 22:44 | Karma: 37,91 | Přečteno: 2605x | Diskuse| Společnost

Marek Trizuljak

Jen vlaštovky se dosud neobjevily...

Asi mají velice dobré předpovědi počasí, mnohem lepší, než my, lidé. Ani letní úvod letošního dubna je nezlákal

22.4.2024 v 9:49 | Karma: 21,00 | Přečteno: 470x | Diskuse| Fotoblogy

Marek Trizuljak

Blázen, tulák, snílek... Dubnové obrazy

Zčistajasna se po téměř letním dubnu jednoho rána probudíte a za okny to sype jak blázen... Je to měsíc potrhlík, tulák a snílek, dělá si co chce. (Naštěstí to trvalo jen chvilku)

19.4.2024 v 16:30 | Karma: 26,36 | Přečteno: 784x | Diskuse| Fotoblogy

Marek Trizuljak

Aprílové bláznění přírody je krásné, na rozdíl od nenávistného blbnutí lidského

Fotoblog, výběr z dubnových fotografií, krajina, pohledy z vikýře, ranní okna, letní a zimní jaro, jak se na aprílové rozmary patří

17.4.2024 v 12:34 | Karma: 31,07 | Přečteno: 1388x | Diskuse| Fotoblogy

Marek Trizuljak

Velký pátek, Bílá sobota...

Oheň v zahradě, Večer, Ukřižování v Olomouci, Okna, Madona a zároveň Pieta, Výletníci v polích, Co tě i v sváteční den uvnitř bolí a kolik radosti má neděle.

30.3.2024 v 13:02 | Karma: 17,40 | Přečteno: 271x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rozepře o důchodové reformě i ústavní žaloby. Mluví stínová vláda hnutí ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  10:43

Přímý přenos V atriu Poslanecké sněmovny probíhá tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluví...

Šéf sněmovny Johnson přišel na univerzitu podpořit Židy, dav na něj bučel

25. dubna 2024  10:41

Studenti newyorské Kolumbijské univerzity ve středu pokřikovali a bučeli na předsedu Sněmovny...

Opilé policisty, kteří napadli dívku před nočním barem, inspekce obvinila

25. dubna 2024  10:35

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) obvinila policistu a policistku, kteří napadali v...

Party na veřejných záchodech. Vandalové si přinesli televize, okna zakryli dveřmi

25. dubna 2024  10:34

Veřejné toalety u náměstí 1. máje a Malé ulice v Mimoni se staly místem bujarého setkání. Účastníci...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 1005
  • Celková karma 22,67
  • Průměrná čtenost 1189x
Výtvarný umělec, kurátor výtvarných projektů, publicista

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy