Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Glosy k Chvilkám a k 17. listopadu

Oslavili jsme epochální zlom. Skončilo období dvou na sebe navazujících totalitních režimů. Trvalo to půl století, než byla po zániku první republiky u nás obnovena svoboda.

...

Před 30 lety jsme zažili proměnu, jejíž význam jsme možná dodnes naplno nedocenili. Deo gratias

...

1/ Oba režimy, jak nacistický, tak komunistický, držely v naší zemi cizí okupační armádu. Jeden šest let, ten druhý přes dvacet. Nacizmus byl surový a vražedný přímočaře. Zatímco komunizmus, stejně surový a vražedný, si počínal mnohem zákeřněji. Podstata zla obou však byla stejná. Vzpoura proti Bohu a s ní spojené barbarství, lež, nenávist, pohrdání svobodou a lidskými životy. Oba režimy měly plán změnit společnost hrubým násilím. loupežemi a odlidštěným, strojově cynickým vyhlazením nepohodlných, či jinak označených, "vadících" skupin obyvatelstva.
Dlouhá desetiletí jsme nuceně žili v nesvobodě. Konec té doby je fantastickou, nádhernou zprávou. Zástupy slavících občanů po celé zemi, v řadě měst, na náměstích a v ulicích, jsou toho svědectvím  Radujeme se z obnovené svobody a děkujeme za ni. 
Ale pozor, čelíme zároveň největšímu ohrožení svobody za celých třicet let její existence. Stala se věc neslýchaná, kterou bychom si v roce 1990 nepředstavovali ani v nejhorším snu. Přímo k vládní moci se dostali komunisté a chovají se přesně podle své nátury, již nezměnili ani trochu. Podkopávají restituce, zpochybňují okupaci z roku 1968 a hanobí památku jejích obětí. Semkli se ve lži (lépe řečeno, nikdy se toho semknutí nezřekli) Zároveň čelíme postupnému oklešťování pilířů demokracie a hrozbě autokratické vlády "Jediných Nenahraditelných a Nepostižitelných".

2/ S účastí a obdivem k lidské statečnosti jsem večer 17. listopadu sledoval příběhy těch, kdo obdrželi ceny Paměti národa. Utrpení, které zažili, bylo strašné. Vyznamenání vzácných lidí z Maďarska, Slovenska, Polska, bývalé NDR a České republiky, se stalo svědectvím o zrůdnosti obou ideologií, nacizmu i komunizmu. A zároveň je to mocný symbol ve vyzvednutí těch, kdo totalitním režimům vzdorovali až do krajnosti. I za cenu velkého utrpení. To je příklad, který je platný dodnes i pro nás. Mírou svobody je míra občanské odvahy a statečnosti.
3/ Odborníci na slovo vzatí rozpletli do mrtě i Minářovo triko :-D v zoufalé snaze "prokázat", že bezmála třísettisícové shromáždění občanů na Letné (16.11.2019) údajně nemělo žádný smysl. Čím víc se pachtí, tím více dokazují, jak velký smysl to má. Svoboda není samosebou. Skomírá, když jsou občané neteční a nezajímají se o veřejné dění. 
4/ "Od chvíle, kdy jsem se stal prezidentem, jsem sám sobě permanentně podezřelý", řekl Václav Havel. Vystihl tím riziko moci. Potřebujete velkou sebekritičnost, abyste opojnosti moci nepodlehli. A je nezbytné, aby měl politik denně nastavené zrcadlo od občanů. To pro jistotu, kdyby náhodou na rizika samožernosti zapomněl.
5/ Jen silné, tradiční demokracie si snad mohou dovolit delší vládnutí výrazné, osvědčené osobnosti. Ale i tak hrozí patologické jevy a týká se to všech politiků.
Winston Churchill byl po válce vystřídán. Není jisté, zda jeho nástupci byli charakternější. změna k demokracii prostě patří. Není to vláda jedné osoby, vždy jde o tým. Noví lidé nikdy nebudou nedostižní géniové a je zbytečné si je idealizovat. Na Slovensku Fica vystřídal Pellegrini. Jeden ani druhý nebyl a není dokonalý. Tečka. Jde o prostý fakt střídání, který je ozdravný. Občas se musí vyvětrat či dokonce propláchnout Augiášův chlív..
Dříve nebo později přijdou nové generace. Omlazení. 
6/ Milion chvilek se nemusí stát politickou stanou a taky může za pár let zaniknout, nic není předem jisté. Jasně se však rýsuje platforma mladších generací, které se začaly zajímat o veřejné dění a hlasitě se ozvaly. To je normální, zdravé a přirozené. Nevím, kdo by si tohle mohl nepřát, pokud upřímně přeje této zemi dobrou budoucnost. 
Lidé z různých koutů republiky neváhali obětovat kus svého pohodlí a jet do Prahy. Jejich počet se dle organizátorů blížil na Letné k číslu 300.000. Spolu se zástupy lidí slavících po celé republice svátek 17. listopadu je to viditelná síla. 

7/ Pan Babiš, který původně ohlašoval, že 17. listopadu nebude v Praze přítomný, nemohl takovou sílu ignorovat. Tvrdí, že nechápe, o co "chvilkařům" jde, ale v Národním Muzeu přednesl projev, který by možná nikdy nezazněl, nebýt občanů, kteří se ráně ozvali.
Ať je to jak chce, i kdyby Babišova slova z Národního Muzea byla neupřímná a chladně vypočtená, řekl jako premiér České republiky, že si váží Václava Havla a že sám neměl v těch dobách tolik statečnosti jako Václav Havel. A také jako premiér země řekl, že vůbec není hrdý na to, že byl členem komunistické strany. Bude dobře, abychom si jako občané pamatovali jeho slova. Když demokracie, tak se všemi pravidly, jinak to demokracie není. Slova, která ústavní činitel vyřkne na veřejnosti,  jsou závazná a nelze z nich uhnout.

...

Perspektiva není černá. Je velice nadějná díky mladým lidem, kteří zvedli hlas a dali najevo, že jim na této zemi a její budoucnosti záleží

...

...

Autor: Marek Trizuljak | pondělí 18.11.2019 20:12 | karma článku: 36,89 | přečteno: 4769x
  • Další články autora

Marek Trizuljak

Je dobry, gdeš só nekde věce eště stále takovy jak majó bet

Fotoblog s humornou nadsázkou. První Avenue ve vesničce naší střediskové (správněji řečeno První Eveňjů) je neuvěřitelnou scénou pro obveselení občanů, různé výstřelky a taškařice.

25.4.2024 v 19:13 | Karma: 8,29 | Přečteno: 95x | Diskuse| Fotoblogy

Marek Trizuljak

Chcimír Nejchcimírovatější a jeho pojetí míru

Ukázal to už dávno, například v srpnu 1968, jak on si představuje holubičí mír na věčné časy. A nepřestává předvádět dodnes, viz ušlechtilá „speciální operace“ k obdaření Ukrajiny pohádkovým mírem, započatá v únoru 2022

23.4.2024 v 22:44 | Karma: 38,22 | Přečteno: 2698x | Diskuse| Společnost

Marek Trizuljak

Jen vlaštovky se dosud neobjevily...

Asi mají velice dobré předpovědi počasí, mnohem lepší, než my, lidé. Ani letní úvod letošního dubna je nezlákal

22.4.2024 v 9:49 | Karma: 21,18 | Přečteno: 473x | Diskuse| Fotoblogy

Marek Trizuljak

Blázen, tulák, snílek... Dubnové obrazy

Zčistajasna se po téměř letním dubnu jednoho rána probudíte a za okny to sype jak blázen... Je to měsíc potrhlík, tulák a snílek, dělá si co chce. (Naštěstí to trvalo jen chvilku)

19.4.2024 v 16:30 | Karma: 26,59 | Přečteno: 789x | Diskuse| Fotoblogy

Marek Trizuljak

Aprílové bláznění přírody je krásné, na rozdíl od nenávistného blbnutí lidského

Fotoblog, výběr z dubnových fotografií, krajina, pohledy z vikýře, ranní okna, letní a zimní jaro, jak se na aprílové rozmary patří

17.4.2024 v 12:34 | Karma: 31,07 | Přečteno: 1390x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

  • Počet článků 1006
  • Celková karma 22,13
  • Průměrná čtenost 1188x
Výtvarný umělec, kurátor výtvarných projektů, publicista

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy