''Je chvíle, která půlí krajinu''

Citátem z obsahově velmi rezonující básně Jana Skácela uvádím další z blogů Deníku z karantény. Díl v pořadí čtyřicátý čtvrtý.

...

...
Je tu chvíle na přelomu dubna a května, jíž se kdysi přikládala magická moc. Zlomení sil zimy a definitivní vláda jara. Putování člověka i přírody k létu. Někde u nás zůstal poetický zvyk pálení ohňů na vyvýšených místech a vrcholech kopců. Ozvláštnění krajiny. Symbol přemožení sil zla a jejich odmítnutí.

Máme za sebou už více než čtyřicetidenní období nouzového stavu. Přirozeně narůstá touha lidí po postupném zmírnění různých, dosud nezbytných restrikcí. I tahle epidemie jednou pomine, čínský vir ztratí svoji skutečnou i virtuální moc nad námi.

Nelze přehlédnout, že prožíváme dobu tříbení. Zejména ve vnímání smyslu života a jeho hodnot. To je pozitivní proces.

Dle rčení, že epidemie jsou požehnáním pro despoty, dochází také k pokusům zlomit život lidí a chod společnosti zpátky do mrazivého regresu. Směrem k nesvobodě a autoritářskému pojetí vlády. A tak doufám, že zůstaneme krajinou, která se nenechá "přepůlit" a znovu oklamat vábením sil zla. Sil smrtícího mrazu táhnoucího z Východu a pokoušejícího se nás znovu zotročit. Nemůžeme to dopustit. 

Jsme ještě stále ve velikonočním období, jehož zásadní zprávou je Vzkříšení. Kámen z hrobu byl odvalen, smrt nezvítězila. Vždy vítězí život. 

...

...

Jan Skácel 
Chvíle
"Za žádnou pravdu na světě.
Ale jestli chceš,
za malý pětník ticha.

Je chvíle, která půlí krajinu.

Pokorný okamžik,
kdy někdo za nás dýchá."

( ... )

...

Ráno

...

Malé ''severomoravské Toskánsko'' v podhůří Jeseníků

...

Dnes je svátek sv. Kateřiny Sienské  Přestože sama neuměla psát, formulovala a diktovala k zapsání pádné, moudré vzkazy, které ovlivnily myšlení mocných a dění tehdejšího světa.
Její slova sedí i na naši dobu 
"Před rozumem zbraní je třeba dát přednost zbraním rozumu"

...

...

Báseň lužickosrbského autora  PĚTRA THIEMANNA ze sbírky Stále znovu umíráš nade mnou (Stajnje zaso mrěješ nade mnu, 1990, překlad Kateřina Kovanicová), vystihuje "chvíle půlení", kdy se lámala doba, padl komunistický režim a otevřela se cesta k životu ve svobodě:

NE - ANO

"přece nejsem ne
jsem ano chci
jen se svými
ano
bratry
neformální sklenku
vína pít a ano
hymny zpívat ne
už více se neklanět
k čertu ne ne
život je ano"

...

...

Ano životu,
se vším co přináší,
i s bolestmi 
a nesnadným tříbením.
A také
s věcmi krásnými
se štěstím, radostí a nadějí

(MT)

...

...

...

...

 

...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marek Trizuljak | středa 29.4.2020 13:01 | karma článku: 19,82 | přečteno: 683x