Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Významná škubní síla a hrozba zániku demokracie

''Soudruzi energoprodukčnědistribučníci'' si nádherně snadno zvykli na tučná sousta z roku 2022. Podle symptomů v jejich chování bych řekl, že se u nich vyvinula patologická závislost:

Kompulzivně obsedantní "svaté právo na svatý zisk"

...

Není to tak dávno, co se v naší krásné televizi blýsknul další z bizarních ekonomických expertů (kdovíkdejetelevizevzala). Prý: "Dodavatel energií má nejvyšší morální povinnost, aby z momentální situace vyzískal (rozuměj vytřískal) maximální zisk pro své akcionáře". (Pozn.: týkalo se to jmenovitě roku 2022, který například přinesl ČEZu čistý zisk ve výši 150 miliard korun. Příčinou byla mimořádně šťastná souhra okolností. Česko je čistým vývozcem el. energie, kterou doma ve svých zařízeních vyrábí za zlomek cen ve vztahu k cenám na světových burzách. Což je samo o sobě skvělé, můžeme naše producenty energie chválit za šikovnost, či aspoň jim blahopřát ke štěstí tak příznivých okolností.)
Ale pozor, u výše zmíněného "experta" natož u geniálních ekonomických redaktorů (kdovíkdejetelevizenašla) se nikde ani v náznaku neobjevila zmínka o naprosto paritní morální zodpovědnosti vůči zákazníkům. Odkud pochází onen svatý maximální zisk pro akcionáře? Z kapes zákazníků! Pracovník ekonomické redakce, který nechápe důležitost vyvážených vztahů mezi ekonomickými subjekty a není hned v přenosu schopen vznést potřebnou námitku, tam nemá co dělat.
Tíha vysokých cen energií na světových trzích dopadla na nás na všechny. Domácnosti, firmy i živnostníky. Situace se řešila zásahem vlády. Dočasným odpuštěním příspěvku na obnovitelné zdroje a zastropováním cen. Pro domácnosti to znamenalo, že cenový skok sice byl drsný, ale plus mínus se to nějak přežilo. Kdo mohl, začal šetřit.
Zastropování se nakonec ukázalo jako tragické ve chvíli, kdy ceny energií na světovém trhu rychle klesly (například ceny plynu, u nichž se argumentuje, že právě ony zásadně ovlivňují cenu el. energie na trhu, byly již v květnu 2022 zpět na úrovni z května 2021). Dodavatelé absolutně nespěchali s adekvátním snížením pro zákazníky v Česku. Využili k tomu existenci vládního stropu, který se najednou ukázal jako pro ně výhodný - znatelně vyšší, než dosažitelné tržní ceny. A prý, že je to košer: "Vláda zastropovala, my se toho loajálně držíme"
Tím se dostávám k "významné škubní síle". Když máte na trhu jednoho silného hráče anebo kartel dvou-tří silných hráčů, nastává problém. A když jde o komoditu jako energie, kterou zákazník chtě-nechtě musí koupit, je zaděláno na hrátky bezbřehé zvůle. 
Z významné tržní síly se stává významná "škubní síla" umožňující bezbranné zákazníky dle libosti odrbat. To samo o sobě je nebezpečným narušením demokracie, když občany de facto ovládá jakýsi ekonomický monopol a svévolně jim cosi diktuje podle svých nároků. Může z toho vzejít i velká nerovnováha, sociální napětí, voda na mlýn extrémistům a ohrožení demokratických poměrů v zemi. (Mimochodem antimonopolní úřad vypadá v této hře jen jako takový bezzubý srandovní domeček, který sice platíme z daní, ale je nám to k ničemu. Může se zrušit, aspoň státní rozpočet ušetří.)
Souběh několika významných škubních sil ve strategicky důležitých odvětvích (potraviny, elektřina, plyn, ropné produkty) je pak krajně problematický a znamená pro stát bezpečnostní riziko.
A kromě toho, například dodávky energií mají významnou dimenzi veřejné služby a není vůbec dobré, aby byly vydány napospas "volné ruce škubu".
Důsledky: Krachují firmy výrazněji závislé na dodávkách energií. Krutě to odnesly například sklárny. "Skláři nebudou mít co žrát!" (viz hláška z filmu Pelíšky) Slapová vlna se projevuje i na teď aktuálně probíraném krachu oceláren, které, přestože tam je pozadí složitější, v podstatě končí pro neschopnost platit energie.
Domácnosti krvácejí a šetří, jak to jenom jde. Krachy firem pak mají vícenásobný dopad: Jedním je ztráta daňového výnosu pro stát, druhým je úbytek odběratelů energií, čili v konečném důsledku ztráta pro její dodavatele. Však také si už na to stěžují, že odběr firem i domácností klesá a tím pádem klesá zisk z prodeje. Třetím, velmi vážným dopadem - například v oboru sklářství - je, že definitivně ztrácíme lidi ovládající exkluzivní řemeslo a stejně tak ztrácíme kompletně celé know-how výroby a ušlechtilého zpracování skla.
Ovšem: Naši "distribučníci" si s tím poradí! Protože jsou v zemi významnou škubní silou, mohou si klidně dovolit dál šponovat zákazníky, skokově jim zdražit. Ne sice cenu "silové složky", protože ta celosvětově klesá, zato však vesele zvednou cenu za distribuci dokonce až o 60 procent. Myrnyx dyrnyx, abrakadabra! S genitální výmluvou, že oni si přeci sami pro sebe musí "vyvažovat rizika kolísavých odběrů". Notabene rizika, která si sami zavinili hanebným držením vysokých cen a v důsledku toho likvidací svých tradičních zákazníků.
 

....................

Závěr: 
Chci poukázat na nezbytnost vzájemného vyvažování v ekonomických vztazích, na vzájemnou odpovědnost jedněch za druhé. Zákazník je partner. Jen naprostý idiot nechápe, že když poplení zákazníky ukrutnými cenami, sám na to nakonec dojede..
Na naší straně, jako občanů, je jen třeba chovat se dál šetrně. Rozum a šetrnost je velkou občanskou ctností. Příkladem budiž opatrnost při spotřebních nákupech. Sami prodejci nyní musí velmi zvažovat jakékoliv další zdražování. Jednoduše kvůli zjištění, že se jim zákazníci do obchodu nehrnou.
Kéž bychom nalezli podobný recept i na nenapapané "energodistribučníky".
Chce to šetřit; kromě jiného taky zateplovat; pořídit si aspoň nějaké solární panely, racionalizovat spotřebu energií při chodu domácnosti. Ideální by bylo budovat ostrovní systémy nezávislé na centrální dodavatelské síti. A náš průmysl se bude muset přeorientovat na jiné, době odpovídající technologie a odvětví bez přehnané závislosti a dodávkách energií
Kdysi dávno napsal Ludvík Vaculík na adresu komunistického režimu: "mohli bychom jim vyboulit  elektrárny nepotřebou jejich elektřiny". Ale mnohem lepší by bylo, kdyby se monolitní segment dodavatelů začal chovat vůči svým zákazníkům ne z pozice nekontrolované moci, ale naopak: partnersky zodpovědně.
A kéž by nám náš stát pomohl důslednou péčí o zdravé a dostatečně silné konkurenční prostředí. 
(Protože stát, to jsme přece my a kdyby nebyl stát náš, k čemu ho pak máme?) 

...

...
 

Autor: Marek Trizuljak | úterý 16.1.2024 15:19 | karma článku: 41,46 | přečteno: 4367x
  • Další články autora

Marek Trizuljak

Je dobry, gdeš só nekde věce eště stále takovy jak majó bet

Fotoblog s humornou nadsázkou. První Avenue ve vesničce naší střediskové (správněji řečeno První Eveňjů) je neuvěřitelnou scénou pro obveselení občanů, různé výstřelky a taškařice.

25.4.2024 v 19:13 | Karma: 26,65 | Přečteno: 1166x | Diskuse| Fotoblogy

Marek Trizuljak

Chcimír Nejchcimírovatější a jeho pojetí míru

Ukázal to už dávno, například v srpnu 1968, jak on si představuje holubičí mír na věčné časy. A nepřestává předvádět dodnes, viz ušlechtilá „speciální operace“ k obdaření Ukrajiny pohádkovým mírem, započatá v únoru 2022

23.4.2024 v 22:44 | Karma: 38,41 | Přečteno: 2780x | Diskuse| Společnost

Marek Trizuljak

Jen vlaštovky se dosud neobjevily...

Asi mají velice dobré předpovědi počasí, mnohem lepší, než my, lidé. Ani letní úvod letošního dubna je nezlákal

22.4.2024 v 9:49 | Karma: 21,19 | Přečteno: 480x | Diskuse| Fotoblogy

Marek Trizuljak

Blázen, tulák, snílek... Dubnové obrazy

Zčistajasna se po téměř letním dubnu jednoho rána probudíte a za okny to sype jak blázen... Je to měsíc potrhlík, tulák a snílek, dělá si co chce. (Naštěstí to trvalo jen chvilku)

19.4.2024 v 16:30 | Karma: 26,60 | Přečteno: 796x | Diskuse| Fotoblogy

Marek Trizuljak

Aprílové bláznění přírody je krásné, na rozdíl od nenávistného blbnutí lidského

Fotoblog, výběr z dubnových fotografií, krajina, pohledy z vikýře, ranní okna, letní a zimní jaro, jak se na aprílové rozmary patří

17.4.2024 v 12:34 | Karma: 31,07 | Přečteno: 1391x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 1006
  • Celková karma 23,22
  • Průměrná čtenost 1188x
Výtvarný umělec, kurátor výtvarných projektů, publicista

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy