Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Příčinou vysoké inflace v Česku jsou zdejší nemravné ekonomické poměry

Česká republika má v datech ke konci roku 2023 nejhorší inflaci ze všech zemí EU. A celoevropsky je čtvrtá nejhorší. Jen těsně za Ruskem a Srbskem. Dokonce i Bělorusko a Ukrajina jsou na tom co do inflace lépe než naše země.

...

Skutečnou příčinou je nezkrotnost velkododavatelů základních strategických komodit jako potraviny, elektrická energie, plyn, pohonné hmoty, atd. Jsou nezbytné, nelze se bez nich obejít, prakticky není kam uhnout, Dodavatelé si mohou diktovat přemrštěné ceny, což způsobuje nerovnováhu v ekonomickém prostředí a při obrovských objemech financí, jaké se ve zmíněných komoditách točí, představují enormní tlak na inflaci. Pak má na inflačním prostředí do jisté míry podíl i vysoký státní dluh, který je dědictvím hazardního "gazdování" předchozí vlády. Dluh v takové míře, že to nasvědčuje buď elementární ekonomické neschopnosti, anebo úmyslu. 
Některé další uváděné příčiny inflace nejsou zdaleka tak závažné a slouží spíše k zamaskování těch skutečných. Pokud nejsou přímo výsměchem:
1. prý za to může zvýšená nákupní poptávka domácností po pandemii. To je lež jako věž; naopak, občané jsou velice opatrní, do nákupů se nehrnou. Šetrní občané působí protiinflačně. 
2. prý za to může rychlý růst mezd v České republice Kdo, kde a kdy ten rychlý růst mezd viděl???
3. prý za to může válka v Ukrajině To je zjednodušující a dosti hrubá polopravda, protože skokový růst cen ve druhé čtvrtině r. 2023 byl rychle vyvážen a většina komodit se rychle vrátila velmi blízko k předchozím cenám. (U plynu to bylo už v květnu 2023 zpět na úrovni z května 2022). A přitom cena plynu je označována za rozhodující při tvorbě ceny za elektřinu).
Grafy ze zahraničí ilustrují rychlý pokles naprosto viditelně a tudíž válka není příčinou vysoké inflace, jaká u nás je. Skutečnou příčinou tak dlouho trvající vysoké inflace není válka sama o sobě, ale cynické zneužití situace naším domácím "konglomerátem".
4. Není pravda, že by nás stahovala do inflace "zlá" Evropská unie. Je to přesně naopak: my s naší vysokou tuzemskou inflací zhoršujeme bilanci celku. 

5. Absolutně komické jsou výmluvy například na naši vázanost na německou ekonomiku. Německá ekonomika v žádném případě za naši inflaci nemůže. Mít inflaci podobnou německé, to by byl úžasný sen!

2021 (průměr inflace za rok)
Euro 2,6 %
Česko, koruna 3,8 %
Německo 2,3 %

2022
Euro 8,3 %
Česko, koruna 15,1 %
Německo 5,9 %

2023
Euro  průměr cca 4,3 %                 (pokles na konci roku na hodnotu 3,1 %)
Česko, koruna, průměr 10,7 %      (pokles na konci roku na hodnotu 6,9 %)
Německo, průměr 3,7 %                (pokles na konci roku na hodnotu 2,3 %)

Je třeba mluvit o naší, domácí nedostatečné funkčnosti konkurenčního prostředí, jejíž základy se budovaly řadu let. Moloch má hluboké kořeny. Jak je vůbec možné a jak se to stalo, že u nás monopolně vládnou dodavatelé v takových strategických věcech jako potraviny, energie, fosilní paliva, atd.? Jak je možné, že si tohle náš stát za minulých vlád nehlídal? 
Léčení pokřiveného prostředí je namáhavou prací na řadu let. Může totiž velmi pravděpodobně jít o nedostatečné zákony, na což navazují nepříliš funkční instituce.
Příčinou inflace a slabých možností poradit si s ní, by pravděpodobně mohla být i prorostlá systémová korupce, s níž bojovat je nesmírně těžké. Není vůbec náhodou, že směrem na východ, k zemím bývalého komunistického bloku, kde je dosud vysoká míra korupce, je inflace znatelně vyšší.

"Česká republika dlouhodobě nepodniká dostatečné kroky v potírání korupce. Politici i přes opakované sliby v předvolebních kampaní nemají snahu ani vůli aktivně tuto problematiku strategicky řešit.
Protikorupční legislativa je přijímána se zpožděním a až po urgencích či žalobách ze strany Evropské komise. Důležité dílčí novelizace se buď nekonají, nebo se jedná jen o kosmetické úpravy bez komplexního a efektivního dopadu." zdroj: https://www.transparency.cz/cpi2023/?gclid=EAIaIQobChMIw5aR65mkhAMVfUhBAh1ZxAnyEAAYASAAEgJ28_D_BwE

Pokud opravdu chceme bojovat s inflací, budeme muset umět krotit takové nehoráznosti, jako je nedávno ohlášené jednostranné zvýšení poplatků za distribuci elektrické energie o 60 %. To distributoři s cynickým výsměchem interpretují jako údajné dobrodiní pro odběratele, že prý odběratelé budou mít "díky tomu" přibližně stejné, nebo jen o něco vyšší ceny, než vloni. Opak je pravdou: Výrazně klesající ceny na světovém trhu (včetně evropského) měly českým odběratelům oprávněně a zcela spravedlivě přinést nižší cenu elektřiny, zatímco jednostranné bezuzdné "opatření" umožňuje dodavatelům držet předchozí, nespravedlivé a neoprávněné vysoké ceny, nebo dokonce je šponovat ještě výše proti loňskému roku. To se musí změnit. 
Další příčinou, která žel usnadňuje celý ten bizarní inflační exces je neuvěřitelná (snad úmyslná) zabedněnost projevující se v odmítání eura. Eurozóna má podstatně nižší inflaci než na koruně lpící Česká republika.
Tabulka: grafy eurozóny 2013-2023:
https://pbs.twimg.com/media/GECD1yfXIAA01W_?format=png&name=smallCo do stavu na závěr roku 2023 máme v Česku inflaci v násobcích (vůči euru více než dvojnásobek, ve srovnání s Německem trojnásobek)!

Míra inflace v zemích EU, data z prosince 2023 tabulka:
https://i3.cn.cz/15/1702988926_eu-inflace.png

Míra inflace v eurozóně klesla na konci roku na 2,9 % (a dál klesá)
https://www.irozhlas.cz/ekonomika/inflace-eurozona-rijen-2023_2310311247_ako

Meziroční inflace v Česku na konci roku 2023 klesla, v prosinci dosáhla podle Českého statistického úřadu 6,9 procent. Průměrná inflace za celý rok 2023 byla v Česku 10,7%. Podle Eurostatu je inflace v Česku nadále nejvyšší v celé Evropské unii.
zdroj: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/indexy-spotrebitelskych-cen-inflace-prosinec-2023

 

Závěr
Stav, že jsme na tom nejhůř ze zemí EU, je katastrofální a zcela neomluvitelný. Příčina je systémově zde, v poměrech, jak jsou v naší zemi nastaveny, v zákonech, snad i nedostatečně fungujících institucích, atd. Důsledky mohou vést až k vážnému ohrožení bezpečnosti naší země. 
Pozitivním faktorem je postoj občanů, kteří svojí setrvalou neochotou kupovat předražené zboží působí na snižování cen. 
Cestou je systematická, pokojná práce. Hledání všech potřebných mostů vnitřní soudržnosti: jak doma, tak v našich vztazích uvnitř Evropské unie. Proto je velmi dobře, že jsme pevně zakotvení v celcích, které mají svoji sílu a relevanci a jsou zárukou naší bezpečnosti (EU, NATO, atd.) Proto je velmi dobře, že nepřestáváme podporovat Ukrajinu, která hájí vlastní přežití a také v konečných důsledcích i to naše.
Je velmi dobře, že (na rozdíl od chaotické autokratičnosti vlády předchozí) se současná vláda pustila do uzdravování státních financí.
Potřebujeme cílevědomé úsilí o vnitřní strukturální proměnu, změnu zákonů (viz např. nedávná diskuse o změně zákonů ve věci funkčnosti antimonopolního úřadu, aby měl větší pravomoci a nebyl tak bezzubý jako dosud.) Zcela jednoznačně potřebujeme dotažení integračních procesů v EU, zejména přijetí eura.  

 

Dobrá zpráva nakonec: inflace v Evropě v tomto období setrvale klesá. Naše země si zkrátka nebude moci držet ten idiotský domácí skanzen neoprávněně vysokých cen a vysoké inflace. To by bylo proti zdravému rozumu a zejména je to zcela proti našim občanům a proti zájmům naší země. A je to proti našemu bezpečí.
 

 

.....................................................................................

Přídavek pod čarou: 

Žebříček aktuálního stavu inflace v jednotlivých evropských státech meziročně (zdroj: https://www.e15.cz/inflace-v-cr-a-ve-svete-ceny-graf#eurozona) Uvedený stav vychází z dat dohledatelných v době napsání tohoto blogu, (v únoru 2024).

Island 7.7 %
Srbsko 7.6
Rusko 7.4
Česko 6.9
Rumunsko 6.61
Polsko 6.2
Slovensko 5.92
Bělorusko 5.8
Rakousko 5.6
Maďarsko 5.5
Ukrajina 5.1
Norsko 4.8
Bulharsko 4.7
Irsko 4.6
Chorvatsko 4.5
Švédsko 4.4
Černá Hora 4.3
Moldavsko 4.2
Slovinsko 4.2
Velká Británie 4.0
Estonsko 4.0
Albánie 4.0
Německo 3.7
Francie 3.7
Finsko 3.6
Severní Makedonie 3.6
Lucembursko 3.51
Řecko 3.5
Španělsko 3.1
Kosovo 2.3
Bosna a Hercegovina 1.71
Švýcarsko 1.7
Lichtenštejnsko 1.7
Kypr 1.64
Portugalsko 1.42
Belgie 1.35
Nizozemsko 1.2
Litva 1.2
Dánsko 0.7
Lotyšsko 0.6
Itálie 0.59

... 

 

...... .

Autor: Marek Trizuljak | neděle 11.2.2024 22:55 | karma článku: 37,82 | přečteno: 5962x
  • Další články autora

Marek Trizuljak

Je dobry, gdeš só nekde věce eště stále takovy jak majó bet

Fotoblog s humornou nadsázkou. První Avenue ve vesničce naší střediskové (správněji řečeno První Eveňjů) je neuvěřitelnou scénou pro obveselení občanů, různé výstřelky a taškařice.

25.4.2024 v 19:13 | Karma: 26,52 | Přečteno: 1135x | Diskuse| Fotoblogy

Marek Trizuljak

Chcimír Nejchcimírovatější a jeho pojetí míru

Ukázal to už dávno, například v srpnu 1968, jak on si představuje holubičí mír na věčné časy. A nepřestává předvádět dodnes, viz ušlechtilá „speciální operace“ k obdaření Ukrajiny pohádkovým mírem, započatá v únoru 2022

23.4.2024 v 22:44 | Karma: 38,40 | Přečteno: 2778x | Diskuse| Společnost

Marek Trizuljak

Jen vlaštovky se dosud neobjevily...

Asi mají velice dobré předpovědi počasí, mnohem lepší, než my, lidé. Ani letní úvod letošního dubna je nezlákal

22.4.2024 v 9:49 | Karma: 21,19 | Přečteno: 480x | Diskuse| Fotoblogy

Marek Trizuljak

Blázen, tulák, snílek... Dubnové obrazy

Zčistajasna se po téměř letním dubnu jednoho rána probudíte a za okny to sype jak blázen... Je to měsíc potrhlík, tulák a snílek, dělá si co chce. (Naštěstí to trvalo jen chvilku)

19.4.2024 v 16:30 | Karma: 26,60 | Přečteno: 796x | Diskuse| Fotoblogy

Marek Trizuljak

Aprílové bláznění přírody je krásné, na rozdíl od nenávistného blbnutí lidského

Fotoblog, výběr z dubnových fotografií, krajina, pohledy z vikýře, ranní okna, letní a zimní jaro, jak se na aprílové rozmary patří

17.4.2024 v 12:34 | Karma: 31,07 | Přečteno: 1391x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

Čínská armáda se vrátila k Tchaj-wanu. Dvanáct letadel přeletělo dělící linii

27. dubna 2024  11:11

Tchaj-wan v sobotu zaznamenal obnovenou aktivitu čínské armády ve své blízkosti. Tchajwanské...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05,  aktualizováno  10:41

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

Zemřel Robert Kvaček. Spisovateli a uznávanému historikovi bylo 91 let

27. dubna 2024  10:10,  aktualizováno  10:24

Ve věku 91 let zemřel historik a spisovatel Robert Kvaček. Ten patřil k největším osobnostem...

  • Počet článků 1006
  • Celková karma 23,21
  • Průměrná čtenost 1188x
Výtvarný umělec, kurátor výtvarných projektů, publicista

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy