Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Marku, také sleduji s určitým znepokojením tyto na jedince "cílené" útoky. Dost dlouho byly od reklamních mágů, teď se přiučili politici. Snad ale nebude tak zle. Jak čas spěje - všimněte si, jen za tu dobu, co používáme běžně internet (dejme tomu posledních 15 let v ČR), jak ohromně zesílil objem informací všeho druhu, které se na nás hrnou ze všech stran. Ale lidská mysl má jen určitou kapacitu s hranicemi. Už teď přibývá lidí u psychiatrů - a to tam chodí s problémy, které jako kardinální vidí doma a v zaměstnání. Tato data jsou plíživá, protože jich je hodně v podstatě bezvýznamných pro denní rutinu. Ono když se živý organismus přetíží, tak prostě v určité chvíli vypne. Přestane zaznamenávat a reagovat. Myslím, že tahle doba nastane dříve, anebo později u velké části společnosti. A tím zeslábne i vliv podobných "cílených metod"a asi i internetu jako takového. A čím bude člověk starší a zkušenější, tím dříve se na podobná data prostě vykašle. Ono toho bude víc, co nás asi v budoucnu překvapí. Už dnes určitě ne, že politici lžou a slibují - hlavně před volbami. Pamatuji se dobře na vlnu toho, kdy reklamní agentury vkládali do běžných pořadů na zlomek vteřiny svůj propagovaný výrobek a lidi pak náhle pocítili třeba hlad nebo žízeň, když to bylo jídlo a pití. Také jim to ale nevycházelo moc dlouho, i když obavy byly. Vkládám naděje ve schopnost organismu při přehřátí prostě vypnout. Ale jinak upozorňujete na ty správné nešvary. Zdravím. R^

1 0
možnosti
Foto

Dano, moc děkuji. Váš pohled na věc se mi líbí a určitě se k němu ještě vrátím. Ano, presycenost manipulacemí a všelijakými informačními tlaky vede k tomu, že člověk vypne, přestane se tím nechat ovlivňovat. Otázkou pak je, jak neokorat, nestát se lhostejnými. Jak dokážeme zůstat pozorní na podstatné a pravdivé informace. A zejména, jak je poznat. Nyní reaguji jen krátce.

Mějte se hezky :-)

0 0
možnosti
ZH

Marku, z mého pohledu bych žádného politika neoslovoval bratře, ani tehdy o kdyby to bylo zavedeno jako zvyk.

Co se mi po přečtení Vašeho blogu ještě v mysli vynořuje? Źe politici slibovat mohou, ale za čas voličům ukáží stavby vzdušných zámků.

Před dvěma třemi roky jsem byl na setkání s přáteli, drobnými podnikateli. V debatě došlo i na politiku. Přátelé zmiňovali, jak volívávali vždy ODS, protože slibovala pro podnikající ráj. Ale realita byla jiná. Unisono hlas 8 - 10 mužů zněl, že ODS už nikdy volit nebudou, protože totálně zklamala! Toto je praktický poznatek.

Politika funguje jako novodobé náboženství. Podobná je hierarchie, rituály...Partaje věřícím vždy něco slíbí, ale většino sliby chyby.

Zvláštní pro mne je, když hlavním sponzorem lidovců je developer L. Sekyra, jehož minulost je všelijaká... (viz dvoustránkový rozhovor P. Koláře se Sekyrou, otištěno v MFD 20. 12. 2014). A lidovcům tohle nevadí?

1 0
možnosti
Foto

Zdeňku, konkrétní příklady politických stran, které zmiňujete, jsou příznačné. Možná bych řekl "podstatně symptomatické." Situaci s ODS vnímám velmi podobně, prakticky shodně. A problematičnost tzv. "sponzorů" je u politických stran obecně známá. Ve svém článku se nezabývám konkrétními stranami, natož abych jednu vyvyšoval a jinou tepal, o to mi opravdu nejde. Mířím k obecnější rovině. Stále bych chtěl mířit k obecnějším věcem a nepřidávat se na tu či onu stranu "předvolební války", která se nyní ve veřejném prostoru už rozběhla naplno.

Tento můj článek je co do žánru psán v poloze hořkého sarkazmu a parodie. Včetně oslovení "bratře politiku". Jak sakrazmus, tak parodie mají i druhou stranu mince. V tom smyslu je oslovení "bratře" připomínkou, že politik má být na prvním místě občanem, spoluobčanem, s nadsázkou "bratrem" lidí, jimž chce vládnout.

Myslím, že upozorňujete velmi dobře na funkci politiky jako novodobého (pseudo)náboženství. Má to hluboké kořeny jak v lidském nitru, tak v civilizačním vývoji. Mechanizmy zbožštění vládce se vracely ve všech historických dobách. Kolik let trvalo, než se stal z občana konzula císař? A jak dlouho potom takový císař žije? Jak dlouho se těší z válečných vítězství? Většinou jen pár let.

Ještě bych asi dodal, že jakýmsi "napřirozeným vnuknutím" se oháněl jak Alexandr Makedonský, tak Hitler (a zdaleka nejenom oni). Stojí za vážné zkoumání, jak je možné, že tomu např. v Německu 30. let tolik lidí věřilo. Přinejmenším do té doby, dokud nacistická vojska vítězila.

Domnívám se, že občan má zůstat u vědomí úkolu být zóon politikon, ale to především znamená umění racionálního odstupu. Politiky nemáme ani zbožšťovat, ani démonizovat.

Zdravím a děkuji za podnětný diskusní příspěvek.

0 0
možnosti
MD

Dost lidi sice nema rekneme dostatecneho zajmu a nasledne prehledu o vecech, ale delat z nich hlupaky je ubohe.

0 0
možnosti
Foto

Pane Dvořáčku, děkuji za názor. Věc zdaleka není tak triviální, jak by se mohlo zdát z mého sarkastického textu. Myslím si naopak, že bude dobře, když budeme jako občané a voliči vědět o rizicích sofistikované manipulace s naším vědomím.

Spíše očekávám a velice doufám, že o metodách "psychografie" a "osobně cíleného marketingu" se ještě povede vážná diskuse. Vůbec nezaškodí podívat se, jakým způsobem nabízí společnost Cambridge Analytica své služby. Už to samo o sobě je dost výmluvné. Zatím jsem toho nastudoval více ze zdrojů v angličtině, ale už jsou i české překlady.

Např. zde: http://a2larm.cz/2017/02/data-jez-obratila-svet-vzhuru-nohama/ (stojí za to přečíst, i když s kritickým nadhledem)

Určitě bych tuto věc nepřeceňoval. Není důvod k nadbytečnému strašení a fatalizmu. Manipulace se používají odedávna, jen se stávají více sofistikovanými. Je třeba o riziku vědět a umět si vytvořit racionální nadhled. Nenechat se takto (v podstatě velmi triviálně) manipulovat.

0 0
možnosti
Foto

Josefe, dík za zastavení.

Parodii a sarkazmus bych vůbec neměl vysvětlovat, není to košer. Ale přesto: Můj článek je hořkým sarkazmem k momentálně rozvířeným debatám (zatím většinou v angličtině) o počítačovém programu, používaném společností Cambridge Analytica, který měl údajně přispět k vítězství jak zastáncům brexitu, tak Trumpovi v prezidentských volbách. Jedná se o velmi sofistikované, cílené působení na rozhodování voličů na základě vyhodnocení jejich osobnostního profilu a náklonností podle chování na sociálních sítích (používá se termín psychografie). Dále potom Behavioral Microtargeting (Detailní cílení na základě chování a sklonů dané osoby, či definované skupiny osob). Metoda byla zatím spíše využívána v reklamě, nyní však už je podle všeho zapojená i do volebních kampaní. Psychologický základ metody zkoumání osob podle toho, jak se projevují na sociálních sítích, měl vypracovat Michael Kosinski, který byl údajně velmi proti tomu, aby se využívaly pro komerční a politické cíle. Kosinski také důrazně varoval před velkými riziky spojenými s aplikacemi jeho metody psychologického výzkumu. Myslím si, že se nemáme děsit a propadat fatalizmu. Naopak je dobře o těchto metodách vědět, mluvit o nich a umět reagovat na rizika. Nenechat se manipulovat.

Vypadá to, že společnost Cambridge Analytica by mohla mít "dobré kšefty" letos v Evropě. V logice absurdního humoru by si ten program měly pořídit všechny politické strany, aby se hra zase vyrovnala ;-D

0 0
možnosti
Foto

R^Tato skvělá vize je jenom prvním krokem, Marku. V tom dalším už vůbec nebude potřeba politiků a počítače ze ně budou vládnout samy podle toho, nač většina občanů kliká:-P

2 0
možnosti
Foto

Jene, obávám se, že ta doba není daleko

1 0
možnosti
JR

J87a23r71a 93R23a94n45k

7. 2. 2017 21:45

R^volic je takovy, jak si ho Zeman predstavil a nazval;-(

0 2
možnosti
Foto

Ba právě :-) A těžko s tím někdo něco udělá

0 0
možnosti
  • Počet článků 1003
  • Celková karma 19,99
  • Průměrná čtenost 1191x
Výtvarný umělec, kurátor výtvarných projektů, publicista

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy