Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Slabým a ohroženým je křesťanské pomáhat. Ale musíme se bránit barbarským nájezdníkům, kteří na Evropě chtějí jen parazitovat a nakonec nás uvrhnout pod vládu středověkého barbarství fanatického islámu.

1 1
možnosti
Foto

Nojo, strašení "barbarskými nájezdníky" to je opravdu hezké :-)

0 0
možnosti

Jakou perspektivu má kultura, která která neochrání své kulturní dědictví? Mezopotámie bývala kolébkou civilizace s křesťanským náboženstvím, kde konflikty s muslimy byly vzácnější, než pády ze žebříku. Dnes tam (na území dnešního Iráku) bojují proti sobě lidé s různým výkladem Koránu a křesťané tvoří jen 3% obyvatel.

1 0
možnosti
Foto

Samozřejmě upozorňujete na vážný problém, to beru. Nicméně můj blog není o dění v Mezopotámii, (jen poznamenám, že islámský stát byl na těchto územích poražen a dokonce se tam křesťané vracejí). Celý můj text se zabývá otázkou, jaké jsou ty křesťanské hodnoty, o nichž se zmiňuje nejenom Pavel Bělobrádek. Kolik lidí vůbec ví, co je jejich obsahem? Podle zdejší diskuse asi málokdo.

Souhlasím s Vámi, že kultura (například ta naše, ještě stále aspoň po jménu křesťanská a možná lépe židovsko-křesťanská) má ochraňovat své dědictví. Jenže jenom "bránit a ochraňovat" je trochu defenzivní postoj. Proto ve svém blogu kladu otázku po hodnotách. Ty je třeba rozvíjet a vědět dobře jaké jsou. Kultura, která stagnuje anebo si sama podřezává větev stejně nakonec neobstojí.

0 0
možnosti

Marku jeden extrém je šmahem zamykat a odhánět každého, kdo půjde kolem. Druhý extrém je přijímat s potřebnými i ty, kteří migrují, aby parazitovali, nechtějí se přizpůsobit kultuře místa, na které míří, odmítají pracovat a šíří tu militantní část z islámu. Bohužel, jejich počet převyšuje ty, kteří opravdu trpí a prchají před válkou. A pokud jde o militantní islám, Evropa je starý kontinent a v minulosti mělo dost panovníků v Evropě plné ruce práce, aby jeho rozpínavost před svými domy zastavili. Maďaři o tom ví své a mnohem víc, než my. Závěr: nemám ráda generalizace a vždycky bych si prosebníky u dveří bedlivě prohlédla, než bych jim otevřela dveře. Ten, kdo opravdu potřebuje pomoc to pochopí. Jinak přeji pěkné jaro a slunné léto. Trochu mi tu chybí Vás kouzelný vikýř. :-)

1 0
možnosti
Foto

Dano, můj blog, jak je signalizováno v názvu, je věnován otázce, jaké jsou ty naše evropské křesťanské hodnoty, které bychom měli a chtěli bránit. Je to blog o nás, co chceme žít a jaké (například kulturní a duchovní) poselství chceme dát okolnímu světu či s okolním světem sdílet. Zejména s partnery nám nejbližšími, tedy s evropskými sousedy. V závěru blogu uvádím pozitivní příklady o tom jak je právě tohle důležité a také, že je to možné a uskutečnitelné.

Statistika o pobytu cizinců na českém území vypadá takto: (http://cizinci.cz/cs/2017-cizinci-ze-tretich-zemi-v-cr-k-30-cervnu-2016) (http://www.czso.cz/csu/czso/migrace-do-ceska-je-prevazne-pracovni) Uvádím jen dva z možných odkazů, ale každý průměrně zdatný uživatel internetu si údaje najde sám, pokud bude opravdu chtít.

Tzv. "antimigrační" rétorika našich politiků, stejně jako řeč o "ochraně křesťanských hodnot" by byla směšná, kdyby nebyla tragická.

12 migrantů - KŘESŤANŮ z Iráku a Sýrie, které za celou dobu migrační krize přijala Česká republika v azylovém řízení, opravdu potřebovalo pomoc. A tito lidé - řečeno vašimi slovy - "to pochopili". Křesťanů pronásledovaných ve svých zemích, kteří by rádi přijali naši pomoc, mohlo být v době vrcholící krize o dost více, ale naše vláda i tento program, opírající se o podporu evangelické Slezské diakonie, rázně zatrhla.

Každopádně Vám děkuji za odezvu a srdečně zdravím.

0 0
možnosti
Foto

Otevřenost není podstatou kultury (když se to přežene, vede k jejímu zániku).

Ty latríny klidně mohli uklízet migranti sami, aspoň by se nenudili.

Zamykat dveře je bohužel nutné, přítel holt zazvoní nebo zaklepe (což ze slušnosti dělá i v případě, že není zamčeno).

2 0
možnosti
Foto

Celá "západní" kultura staví na otevřenosti a svobodě. Vývoj civilizace pomalu, namáhavě a bolestně spěje od krutých diktátorských uzavřených režimů k postupné demokratizaci a k poměrům stále svobodnějším. Například proměna zemí Latinské Ameriky od vojenských diktatur postupně k větší svobodě a demokracii, k větší otevřenosti. (Regresy se místy dějí, strašná věc se přihodila s Venezuelou po nástupu levicové diktatury, ale touha lidí po svobodném, otevřeném světě je i tam opravdu velká a Latinská Amerika začíná být velice zvažovaným a perspektivním partnerem v ekonomické, vědecké a další spolupráci). Podobný proces směřující k svobodnějším režimům probíhá také v Asii.

Sám rozhodně nevolám po naivní, bezbřehé "otevřenosti" (příklad s dveřmi je metafora). Demokratické státy si udržují vždy několik různých a různě zaměřených bezpečnostních služeb a tyto služby v zájmu bezpečnosti celku často kooperují. A také celá řada demokratických států vzájemně vojensky spolupracuje v NATO právě proto, aby pokud možno co nejlépe dbaly o své bezpečí. Je to určitý paradox: Kdo chce otevřený svět, potřebuje být silný.

Byla jste v nějakém uprchlickém táboře? Že tak "perfektně víte" ;-D jak tam lidé žijí a jaké mají podmínky? NIKOMU, opravdu NIKOMU bych nepřál, aby si zažil, co je to být uprchlíkem.

0 0
možnosti

:-( tie hrozby, pane, ktoré dávate do úvodzoviek, ale nie sú imaginárne. Tie sú veľmi, veľmi reálne.

2 0
možnosti
Foto

Myslíte například rakety v Kaliningradu s možným dosahem do velké části evropských zemí? :-)

0 0
možnosti

Báječné a výstižné. Díky za takový pozitivní článek, posiluje nás to navzájem, nás, co smýšlíme podobně. R^V

3 2
možnosti
Foto

a teď ještě, jak by to nakonec dopadlo v praxi.....

1 1
možnosti

Křesťanské hodnoty - cca 16 stol. Ve městě fungoval špitál s chudobincem. Provoz špitálu a chudobince se financoval z městské pokladny, dále milodary občanů a zisky z provozu lékárny kláštera milosrdných bratří. V chudobinci se nacházelo zhruba 20 osob, (město mělo v té době cca 2000 obyvatel, tj. staralo se o cca 1 % " sociálně slabých") mezi jejichž povinnosti patřili pravidelné motlitby ( několikrát denně) v kterých modlili za své chlebodárce . ( Městské kroniky Prostějova) .

2 0
možnosti
Foto

Sociálně odpovědný stát nesmí spoléhat na charitu, ale má povinnost se postarat o své handicapované občany.

0 0
možnosti

Když se letmo podíváme na evropskou historii, byla po staletí ve válce s jinými kulturami - křížové výpravy, boje s Araby a Turky na Balkáně...Takže křesťanské hodnoty ano, otevřenost kultury ano, ale válka je válka a homo sapiens je pěkný parchant. V

1 0
možnosti
Foto

Souhlasím, homo sapiens je pěkný parchant :-)

Nakonec, křesťanská Evropa si sama situaci řádně zkomplikovala, když křižáci vyplenili Konstantinopol. Pozor, bylo to malinko složitější a dost špinavé, protože tuto "hrdinnou výpravu" prý inspiroval a financoval vlivný benátský kupec, který si tím vyřizoval své osobní zájmy. A zejména potom, když (západní) Evropa pro změnu nechala Konstantinopol na holičkách a nepomohla při jeho obraně před tureckým náporem. (Zde mohu podobné události zmínit jen ve velmi, velmi hrubém zjednodušení. Také nelze jen tak jednoduše od stolu soudit z dnešního pohledu lidi té doby a jejich rozhodování, důvody, okolnosti, které to všechno tak nebo onak ovlivnily). Po dobytí Konstantinopole nastalo mnoho století trvající martyrium na Balkáně, potom pád Uherska a nakonec obléhání Vídně (atd, atd. atd.) Děkuji za inspirativní příspěvek do diskuse.

0 0
možnosti
  • Počet článků 1005
  • Celková karma 22,61
  • Průměrná čtenost 1189x
Výtvarný umělec, kurátor výtvarných projektů, publicista

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy