Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Děkuji všem za diskusi. Když ji trochu shrnu, ukazuje se, že Brežněv při událostech od konce roku 1967 až po okupaci a dosazení abnormalizační vlády, "zabil tři mouchy jednou ranou".

1/ Pomstil se Novotnému za to, že ho nepodpořil při nástupu k moci.

2/ Ukoval pevnější pouta lidem z Československa a zchladil jejich touhu po svobodě.

3/ Naplnil dlouhodobý ruský záměr mít armádu v srdci Evropy.

Tragickým "vedlejším produktem", ale vůbec ne bagatelním, byla demoralizace lidí během dvaceti let neuvěřitelně primitivní kolaborantské vlády.

1 0
možnosti
Foto

Nelze se divit, že tu chtěli mít Sověti své vojsko. V listopadu 1967 se v Lucembursku konalo štábní cvičení 2000 důstojníků "Lion", jehož námětem byly bojové operace ve střední Evropě pod velením bývalého důstojníka wehrmachtu.

A jak loví lev?

0 0
možnosti
Foto

To určitě psali v Rudém Právu ;-D A pavlačová soudružka Blažková z Holešovic si byla naprosto jistá, že Sudeťáci v Mnichově určitě, že určitě sedí nepřetržitě od roku 1946 až do roku 1968 v tancích v Mnichově v permanentní bojové pohotovosti, aby mohli okamžitě vyrazit ;-D

3 0
možnosti

O85t10a 32K60i14n29c

17. 7. 2018 21:13

Dost mrazivé čtení, ale bohužel to nějak tak bylo. Díky za zajímavý blog. Ode mne zasloužená karma. R^

6 0
možnosti
Foto

A stále to trvá, prostě ruská ideologie je zabrat co možná největší území. Nyní už tanky nejsou to pravé / i když na Ukrajině, Osetii a Abchazii byly a jsou stále účinné/. Dnes jde o ovládnutí ekonomiky a vytvoření závislosti na něm.

Před Ruskem je třeba se mít stále na pozoru.

Marku karma.

9 2
možnosti
Foto

Carevny Kateřiny Veliké se prý kdosi zeptal, proč provádí tak rozsáhlé expanze a jestli se neobává, že hranice říše budou tak velké, že je nebude možné je ubránit. Odpověď zněla: "My hranice bránit nebudeme, budeme je stále rozšiřovat!"

Ale z její doby je ještě jedna pozoruhodná věc. Na jihu a jihovýchodě Ruska působili němečtí osadníci. Podobně jako například v Transylvánii nebo v severním Uhersku, pracovali v oboru těžby nerostných surovin, produkce a zpracování kovů, atd. Carevna pochopila, že tím vzniká autonomní hospodářský svět, který by mohl ohrozit centrální moc. S německými osadníky tvrdě zatočila. Možná to patří mezi historické mezníky, které významně ovlivnily pozdější vývoj, zpomalily rozvoj průmyslu a mohly také mít za důsledek zaostávání Ruska za evropskými zeměmi. Historie ze opakuje, podobně se ve třicátých letech zachoval Stalin, když při čistkách téměř zdecimoval průmyslovou výrobu v plus-mínus totožných oblastech jako kdysi carevna Kateřina.

6 0
možnosti
Foto

Šlo o nikoli náhodné vyústění toho, co se tehdy dělo nejen u nás, ale i v celém tvrdě bipolrárním světě. Byly. m.j., snahy i o vytvoření bezatom. pásma od Skandinávie po Balkán, (bez Slovenska!),či obnovení ,,Malé dohody", atd. Nejen ,,amíci" věděli o ,,zásahu Sojuzu"(byly dopředu informováni a vzali to na vědomí!). Vatikán pak jako první uznal následně i status cuo(!), a vše ,,završila" návštěva gen. tajemníka OSN v Praze. Celá srpnová ,,akce" pak byla zajištěna i kordinována i,, některými našimi složkami". Lapidárně- nebyl zájem svět. mocností na destabilizaci, obzvláště pak v tehdy ,,nárazníkovém pásmu" v Evropě. Vše ,,pominulo" až rozpadem ,,vých. bloku" a bylo ,,završeno až sjednocením Německa, podmíněného souhlasem vítěz. mocností II.WW+Polska(!). Tím uplynul konec historie XX. století, ovšem i následné období relativ. klidu po něm:-/

2 0
možnosti

Váš blog, pane Trizuljaku, v žádném případě není zbytečností, ani marností a už vůbec ne pošetilostí. Díky za něj.

Domnívám se stejně jako Vy, že sovětskému vedení šlo především o to, dostat na naše území svou armádu a také poněkud svobodymilovné obyvatelstvo naší země zpacifikovat.

Na titulce Reportéra z r. 1968 vyšla karikatura s drezurou koně a pod ní text: "Ohlávka se musí občas uvolnit, aby se později mohla ještě víc utáhnout."

Autorem byl myslím Liďák, ale nejsem si tím úplně jistá, stejně jako přesností citátu.

(Reportéra 68 stejně jako jiné časopisy a noviny z té doby uchováváme na chalupě, ale už jsem to dost dlouho neprocházela.)

9 0
možnosti
Foto

Krásný Tony komolil slova. Přítomnost armády SSSR však Novotný odmítal - iDNES.cz;-)

1 0
možnosti
Foto

Ke zmíněným pamětem Lubomíra Štrougala.

Když pan s. Štrougal tak jasnozřivě pochopil, že šlo o Brežněvovu "neuvěřitelně zpackanou akci", pak by se za předpokladu špetky cti vůbec neměl podílet na normalizační vládě.

Slovy klasika: "Když je v zemi cizí vojsko, slušný člověk kariéru nedělá"

7 0
možnosti

Přesně tak jak nadpis hlásá, chtěli zde mít své vojsko. Proto obětovali Novotného.

Dubček zásadně proti takovému plánu nebyl. Avšak vynesen pražským jarem, nedovolil si tuto myšlenku dále prosazovat a tak i on se stal obětí. V sovětském vojenském plánování hrálo Československo strategickou roli.

Snad jen doplním, že v případě uchopení moci dělnicko - rolnickou vládou, existoval plán na zřízení internačních táborů pro odpůrce.

Opilost z lehce nabité svobody, vystřídalo tvrdé normalizační vystřízlivění.R^

5 0
možnosti
Foto

Jsem přesvědčen o tom, že také Dubček byl použit jako nástroj (a poté odhozen). A pravděpodobně také byl velice naivní, nechal se zneužít... Nakonec sehrál tragickou roli definitivního hrobaře pražského jara, když ve snaze udržet se v čele podepsal pendrekový zákon. S odstupem času je mi líto jinak velmi, velmi sympatického jednání Marty Kubišové a Ivy Janžurové na podporu Dubčeka. Jako symbol podpory lidí původní (mezitím již rozdrcené) snaze o svobodu to mělo velký smysl. Ale možná si tehdy jen málokdo uvědomil, že takto vyjádřená podpora (Dubčekovi) už byla podporou někomu, komu to nepřináleželo. Když si prohlížím ten záznam, vidím tam, že je mu to vlastně nemilé a je spíše vyhýbavý...

4 0
možnosti

Uz někdy v polovine osmdesátých let sem četl knihu napsanou bývalým pracovnikem KGB, který nakonec zdrhnul na západ. Psal tam mimo jine o tom, jak Novotný v šedesátých letech "rozžhavoval" politruky v Kremlu, když zatvrzele odmítal sovětská vojska v Československu.

5 0
možnosti

Souhlas. V Polsku a pochopitelně i v NDR v té době své vojsko už dávno měli. My jsme byli z tohoto pohledu ve střední Evropě taková trochu černá ovce. R^

4 0
možnosti
  • Počet článků 1006
  • Celková karma 22,31
  • Průměrná čtenost 1188x
Výtvarný umělec, kurátor výtvarných projektů, publicista

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy