Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

"Ztratll" se mi můj příspěvek, i když si myslím, že byl docela k věci. Podotkla jsem v něm jen, že námořní bitvy "u Lepanta," Vojsko Benátčanů a papeže proz Turkům) , která byla rozhodující i pro vítězství křestanských zemí proti Osmanům ve Vídni, bojoval Miguel Cervantes, autor románu Don Quijote.( "Cervantes", autor románu Bruno Frank).

1 0
možnosti
Foto

A autorovi článku karma.R^

1 0
možnosti
Foto

Dík za zastavení, Dano a moc zdravím :-)

0 0
možnosti
Foto

Marku karma a poděkování za text.

1 0
možnosti
Foto

Tomáši, dík za zastavení a přečtení.

Mám dojem, že každé podobné téma má v sobě řadu souvislostí, o nichž lze dál přemýšlet. Někdy i ve vztahu k dnešku. Na jednu stranu má ten příběh velké základní schéma "křesťanské Evropy, která se ubránila mocenské a náboženské expanzi Osmanské říše". Což by samo o sobě mohlo být paralelou pro dnešek, kdy má střední a západní Evropa (řekněmě EU) velkého mocenského souseda jen kousek za humny. Na druhou stranu, tehdejší "křesťanská" Evropa nebyla nijak příliš pohádkově jednotná. Byla roztříštěná různými protichůdnými mocenskými a konfesními (nebo ideovými) zájmy. A ještě měla - symbolicky řečeno - bolavé vředy na těle, jako například čarodějnické procesy na Šumpersku, které jsem okrajově zmínil. A přesto se rozhádaná a ledasčím oslabená Evropa ubránila. před zdánlivě velmi monolitním impériem oplývajícím obrovskou vojenskou silou. Věřím v zázraky a viítězství u Vídně určitě jedním z takových zázraků bylo.

0 0
možnosti
Foto

karma a dík za moc zajímavý článek:-)R^

1 0
možnosti
Foto

Moc děkuji za zastavení a přej Vám hezký den. Snažil jsem se podívat na tu dobu v aspoň trošku komplexnějších souvislostech. Ne úplně černobíle. Spíše jenom pohlédnout (už z velké vzdálenosti času) na některé události a postavy. Je zřejmé, že tehdejší lidi a události nemůžeme jen tak jednoduše posuzovat dnešními měřítky a zkušeností současné doby :-)

0 0
možnosti

P83e74t85r 35S55k90á25c48e56l

12. 9. 2018 21:16

Náš národ, když je v úzkých, vždy najde sílu ve smyslu tohoto odkazu:

"Nepotkala vás zkouška nad lidské síly. Bůh je věrný: nedopustí, abyste byli podrobeni zkoušce, kterou byste nemohli vydržet, nýbrž se zkouškou vám připraví i východisko a dá vám sílu, abyste mohli obstát." » Korintským 10:13

4 0
možnosti
Foto

Děkuji za pozorné přečtení textu a velmi vhodně zvolený citát. Je z těch, které vnášejí světlo do uvažování na věci, nad tehdejším děním i nad tím dnešním R^R^R^

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS