Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Milí přátelé, rád bych doporučil k doplňujícímu čtení (na okraj jednoho z témat v blogu zmíněných):

Alexandr Solženicyn - "Lenin v Curychu"

1 0
možnosti
Foto

Dobrý večer, moc děkuji za všechny příspěvky do diskuse. Dnes jsem byl celý den na cestách, a tak jsem nemohl reagovat :-)

1 0
možnosti

J88i52r54i 93B29o55r

15. 9. 2018 16:17

Já to tady trochu obrátím,pořád se nějak nemůžu srovnat s tím ,že legionáři byli vlastně takoví přeběhlíci. Jak v Itálii tak v Rusku. V Rusku dokonce na dva směry.K bolševikům a k carovi. Co ostatní čeští a moravští vojáci,kteří zůstali na straně císaře? Ti vlastně zůstali věrní.Historie o nich říká jak byli stateční. Mimochodem,než se ti správní vrátili domů, přes Ameriku,tak již byli všechny lukrativnější místa obsazeny a jim zbyly trafiky. Už o ně nebyl zájem.

2 0
možnosti

J41i73r32i 64B56o60r

15. 9. 2018 16:20

Čerpám z vyprávění mého dědy který na Italské frontě přišel o oko a 17ti letého bratra.

1 0
možnosti

Pravda, víra, svoboda a důstojnost jsou hodnoty, které jeden člověk jménem Masaryk vyzdvihl. Bez jakéhokoliv pohrdání však je třeba myslet na to, zda pravda moje je i pravdou vaší, víra v něco je pravdivá nebo mne jen chrání před realitou, zda bezbřehá svoboda nevede k anarchii a zda přílišná osobní důstojnost nezakrývá skutečné problémy. Chtěla jsem jen naznačit, že zbožšťování výroků slavných není cesta k všeobecnému porozumění :-)

2 0
možnosti

P84e47t69r 18S79k78á45c45e32l

15. 9. 2018 23:53

Výroky slavných nemusíme zbožňovat, stačí si poskládat jejich výroky jako mozaiku. TGM taky řekl, že máme kolem sebe tak jeden metr svobody. Nyní s příchodem kamer na ulicích a v obchodech bych dodal, že mně jak jeden metr svobody nám mocní ponechávají.

0 0
možnosti

Přečíst si dějiny Ruska na přelomu 19. a 20.století by autorovi článku rozhodně prospělo. Například by se dozvěděl, že "hlavní zásluhu" na VŘSR měla tzv. ˇÚnorová revoluce", vyvolaná částí velitelského sboru ruské armády a podnikatelů a jejich následné jednání. O bolševicích, jako straně, v únoru 1917 skoro nikdo nic nevěděl...

1 0
možnosti
Foto

Vážený pane, to, co připomínáte, měla moje generace už ve výuce dějepisu na základní škole.

Ve své zmínce o revoluci jsem záměrně vyzvedl jen jeden aspekt. Právě ten, který byl v šokyálistickém táboře a v jeho "dějinách Mezinárdního dělnického hnutí" důkladně zamlčován.

Přesto Vám velice děkuji za připomenutí. Nikdy totiž neškodí dívat se znovu a znovu do historie.

Přeji hezkou neděli

0 0
možnosti

Máme v rodině zajímavosti. Dědka Legionáře, cestovatele oním vlakem a následně ubytovaného i v Terezíně - přežil, (pak na Slovensku pojicajt). Dědek bratrance padl v 1 světové, (v parku je na seznamu jmen). Můj otec zatčen Gestapem a následně hraje šachy s tajným STB. Proč to píšu? Ti lidé vůbec neusilovalii o Statut nějakých hrdinů! Naopak, byli naprosto normálními - a normálně chtěli žít. Prostě odraz doby. Je potom skutečně zvláštní pocit zjištění! Pojem = Kdy jsme bili Bolševika, byl smazán, dědek slovy ministryně K. Šlachtové padl dokonce ve 2 světové! Další je živno a znárodněn - dnes by byl nazýván Parazitem, (ČSSD)! ANO, Agent STB, se plíží po hrobě prezidenta zakladatele - T.G. Masaryka . Logicky se nabízí, a proč ti naši předkové vlastně žiili, bojovali a za co padli? To vůbec není o mém naříkání, (naopak), jen si uvědomuji jak lehce se zapomíná a zcela matou pojmy ... :-)

2 0
možnosti

Takže zvláště proto si musíme připomínat i smutná výročí. 80 let od 30.9.1938, kdy nás naši tzv. "spojenci" hodili přes palubu a tak jsme vyklidili světové trhy ve prospěch jejich firem. Jak prosté. Počtvrté (roky 1938, 1968 a 1990) se napálit nenecháme, na to se nezapomíná...R^

0 0
možnosti

D79a74v42i70d 11V64l58k

15. 9. 2018 10:24

Díky MarkuR^

5 0
možnosti
Foto

Marku...děkuji. Legie...pořád téma a historie, které toho mraky dlužíme. Jsem doslova ta generace, která se ptala...co to byly nějaké ty legie...o čem to ten Mišík zpívá. Slovo mělo zmizet. Jestli se v dějepisu něco povedlo...bylo to právě tohle skorozmizení slova a naprostý bojkot znát jeho obsah. Moc dekuju. A tak jen dodám, že výstavy typu Legiovlak beru jako skoro povinnost snad pro nás pro vsechny...vidět..Je dojemné mimo ten jejich život vykresleny ve vagonech sledovat ty panely...jak se formovaly dobrovolně šiky našich chlapů po vsech možnych zemích a s jakou samozřejmostí šli do bojů. Za zemi. Ne to naše známé...mělo by se...a ten by měl a ta by měla...a tohle nám ale zas tak svobodu nebere a zas to tolik nevadí...Ta situace tenkrát byla v mnohém složitá a neuči se to dneska moc dobře...vidim jen, kdo je zmíněný v diskuzi...ale učí...:-)R^a to dobře je.

6 0
možnosti
Foto

Pojem, ani význam, původně českých legií, až po Velké válce, resp. vzniku ČSR nazývané československými, nikdy nezmizel, ač byly opakované snahy, aby se tak stalo. Stejně tak, jako pravda, že nebýt oněch dobře organizovaných jednotek, by asi těžko tací, jako TG.M., M.R.Š. a E.B. mohly realizovat jejich ideu, vytvoření samostatného a suverenního státu, tedy Československa! Také je třeba zdůraznit, že nemalá část obyvatel nově zrozeného státu si tuto ideu vzala za vlastní! To prokázala jak mobilizace v r.38, tak i náš odboj za II.WW[>-]R^ A mimochodem, v žádné z generací se na to mnozí(!) nemuseli ptát, a nemusí se jen ptát ani dnes!!

3 0
možnosti
Foto

Československé legie v Rusku a Masaryk. Na čem také stála ...

forum24.cz/ceskoslovenske-legie-v-rusku-a-masaryk-na-cem-take-stala-ideologie-prv.

0 0
možnosti
  • Počet článků 1003
  • Celková karma 20,61
  • Průměrná čtenost 1191x
Výtvarný umělec, kurátor výtvarných projektů, publicista

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy