Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Dá se z minulosti poučit? Příčiny jednání lze hledat v mocenských ambicích (velkých hráčů) a ideologiích, v nichž se vlády států nějak pohybují. U SSSR a Německa byla idea stejná - socialismus (mezinárodní a národní). Jako podivná věc mi dnes připadá, že odsouzena je jen idea jakéhosi Hitlerova nacismu, Marxův socialismus pokračuje v budování EU a celé západní civilizace. Pokud je pro lidskou společnost tato ideologie nebezpečná, proč lidé zůstávají dodnes pod lží skrytého zla?

0 0
možnosti
Foto

V tomto blogu je řeč o zákeřném vpádu Polákům do zad. A o mocnosti, která ten vpád provedla.

https://www.youtube.com/watch?v=-oMHw3-YVnY

Dnešní Rusko se považuje za nástupnický stát Sovětského svazu (což prezident Putin jednoznačně potvrdil). Ale zdá se, že Rusko se nehlásí k zodpovědnosti za zločiny SSSR a považuje se za nástupnický stát jen co do nároků - v touze obnovit územní rozsah a sféru vlivu někdejšího komunistického impéria. Poučení z historie tedy zní: Mít se velice na pozoru před současným Ruskem a zejména před jeho současnou mocenskou doktrinou.

2 0
možnosti

Výborně sepsáno. R^R^

Můžeme se jen domýšlet, jak by to asi všechno dopadlo, kdyby Hitler (samozřejmě hypoteticky, protože to neměl nikdy v plánu) dodržel smlouvu se Stalinem a rozdělil si s ním sféru vlivu v Evropě. Místo hrdinného osvoboditele by byl na scéně ještě horší a primitivnější agresor, než nacistické Německo a my bychom byli rádi, že nepatříme do jeho sféry vlivu.

3 0
možnosti
Foto

Existují svědectví (Opočenský), které sdělují, že pro české sedláky byl tehdy vítanější Stalin než Hitler, který alespoň Čechům nebral jejich jazyk.

0 0
možnosti
Foto

Dalo by se říci, že druhou světovou válku rozpoutal Hitler se Stalinem rukou společnou a nerozdílnou. Vlastně nic překvapivého. Vám poděkování a karmu, pane Trizuljaku.

5 1
možnosti
Foto

Právě jsem to napsal o kousek výše v diskusi. Stalin a Hitler mají na svých rukou tolik krve jako nikdo jiný za celou lidskou historii.

1 0
možnosti

Sověti i dnešní Kreml o datumu 17.9.1939 mlčí. Mlčí i o 30.11.1939 kdy napadli Finsko. Pro nich datumem začátku válčení je pouze a jen 22.6.1941 kdy jich napadli Němci. Předvčerem si to Poláci v TV připomenuli!!

5 0
možnosti
Foto

V Rusku jsou v dnešní době lidé za připomínku těch událostí stíháni. ;-(

3 0
možnosti

Jen bych připomenul, že po podpisu mnichovské dohody, když Německo obsazovalo Sudety, Polsko obsadilo Těšínsko. Většina obyvatel této oblasti se tehdy považovala za Poláky. Provedli tam etnickou čistku: Češi, kteří měli nějakou funkci, byli vyhnáni dne 24, 12. 1937. Tenkrát jezdila tramvaj Karviná - Ostrava, na Štědrý den odpoledne byla přeplněna prchajícími českými rodinami. V Ostravě úřady otevřely školy, v každé třídě se ubytovaly 4 rodiny, každá rodina v jednom rohu třídy slavila štědrý večer.

Na jaře 1938 začaly na Těšínsko přijíždět zájezdy z Polska, prohlíželi si nově získané území. Češi, kteří nebyli odsunuti (horníci, dělníci) jim říkali, že teď přijdou na řadu oni, že je Němci přepadnou. Poláci nevěřil.

Ještě jedna zajímavost: Mladí Poláci z Těšínska nastoupili do Polské armády, z některých se stali důstojníci. A tak v Katyni byli zastřeleni i někteří naši občané.

Nepřipomínám to proto, abych budil nenávist vůči Polákům, vytrpěli za války více než my. Stačí vzpomenout na Varšavské povstání.

3 0
možnosti

O rok jste si poplet data!!

0 0
možnosti
Foto

R^karma za zajímavý blog a informace-tyhle věci by se měly stále připomínat ikdyž se někdy zdá že je o marné protože lidstvo se nikdy nepoučíR^

2 0
možnosti
Foto

Dík za zastavení :-) Ano, jsem přesvědčený, že některé věci je třeba opakovaně připomínat. A mám sen, že to postupně zabere a že se možná lidstvo jednou poučí na hodně dlouhou dobu. Poučení z druhé světové války vydrželo hodně dlouho. Ale začínám opravdu mít obavy, že je v poslední době cíleně rozmělňováno a zpochybňováno...

0 0
možnosti
Foto

Marku karma a díky za připomínku..jinak přijedete do Ostravy na sraz blogerů?

https://vodvarka.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=679597

2 0
možnosti
Foto

Velice děkuji za zastavení, Tomáši. Moc rád bych přijel, ale mám nyní na podzim hodně, hodně věcí, pracovních i rodinných. Když tak se ozvu :-)

0 0
možnosti
Foto

J28a77n 33Š48i10k

19. 9. 2018 18:59

Pane Trizuljaku, moc Vám děkuji za připomenutí a rovněž za to, že se na dějinné události snažíte dívat objektivně ze všech hledisek. Hezký večer

8 0
možnosti
Foto

Děkuji a přeji hezký večer

0 0
možnosti

Jasna karma. Spoluzodpovednost SSSR za rozputani 2.sv. valky je nutno mladym pripominat.

Komunisti zamlcovaly sovetske eskapady ve Finsku, Litve. Lotyssku, Estonsku i Polsku.

7 0
možnosti
Foto

Kdybyste znal lépe komunistickou histografii, tak byste zjistil, že se jednalo pouze o odlišnou interpretaci událostí, nikoliv o nějaké zamlčování. Je nutné umět číst.

1 2
možnosti

Marku, moc děkuji za připomenutí. Krásně napsáno R^

7 0
možnosti
  • Počet článků 1003
  • Celková karma 20,61
  • Průměrná čtenost 1191x
Výtvarný umělec, kurátor výtvarných projektů, publicista

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy