Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Zrůdnost toho systému spočívá v tom, že něco takového vůbec umožní, umožnit to musí, protože nejdříve slibuje lidem nesplnitelné, totiž že se všichni budeme mít dobře a vlastně pro to nebudeme muset nic udělat, když hrozí, že lidé zjistí, že to nefunguje, začne systém podporovat nejhorší lidské vlastnosti, aby si nevšimli, že pečení holuby nelítají bezpracně do úst. A nejstrašnější je, že už tu cestu nastupujeme znovu, systém podporuje udávání, systém podporuje likvidaci některých, atd. Smutné, šílené, absurdní, ale masa zvrhlíků to vítá s nadšením. :-(

3 0
možnosti
Foto

Moc děkuji za zastavení. :-)

Ano, to jsou bohužel přesně ty mechanizmy, jak se lidé nakonec jaksi sami podvolí a začnou se přidávat k násilnému proudu, v mylném domnění, že když se přidají, tak to je samotné nepostihne. Na začátku nemusí být "zlobrů" příliš mnoho, stačí, když jsou dostatečně uřvaní a nemají zábrany chovat se násilně. Takhle fungují mechanizmy nástupu totality. Dokonale to popisuje Timothy Snyder v knize "20 lekcí ze dvacátého století"

Píšu tyhle články hlavně jako možné varování před tím, jak snadno se mohou nějaké podobné poměry vrátit.

Přeji Vám krásný den :-)

0 0
možnosti

Jak se historie opakuje. Sice na jiném levelu, ale podstata se zas tak moc nemění. Po přečtení Vašeho blogu Marku, se mi vybavují procesy s čarodějnicemi ve středověku. Tam se také doznávalo všechno pod hrozbou tortury. Ze strachu. A Slánský? Není to novodobý případ toho, jak m minulosti revoluce pohlcovaly své vůdce? Co třeba Velká francouzská revoluce? Jak skončil Robespierre? Je to o chamtivosti a bezbřehé touze ovládat druhé. Historické kulisy na tom moc nemění. Tak mě napadlo, kdo přijde teď? Kdy se toto bude dít ve jménu nějakého toho současného ismu? Doufám, že se nedožiji. Bohužel otázka nezní zda, ale kdy. Posílám pozdrav k Vám na překrásnou Hanou. VR^

2 0
možnosti
Foto

Dobrý večer, Dano, moc děkuji za Váš příspěvek.

Víte, mě šokovaly ty záběry - skutečné a perfekcionisticky zdokumentované - lidí úplně zlomených mučením a psychickými manipulacemi při výslechu. Napsal jsem proto blog o zrůdnosti komunistického režimu, který to měl na svědomí a který klidně likvidoval i své vlastní lidi.

V tom, co popisujete, máte jistě pravdu. Klidně přidám i strašlivé mučení Mistra Johánka z Pomuku (Jana Nepomuckého) králem Václavem IV. a jeho pochopy. V historii se toho najde spousta. Třeba děsivý masakr ve Vendée za francouzské revoluce. Ale není mým povoláním, abych psal knihy a sepisoval veškeré násilí, které se událo v historii lidstva. Stejně bych vždy něco vynechal a byly by vždy možné výtky, že jsem nezmínil to, či ono (až do aleluja :-) ).

Pro blog jsem zvolil jeden úsek našich nedávných dějin. Domnívám se, že je sám o sobě dostatečně varovný. Šlo totiž o jeden ze dvou nejzrůdnějších režimů v dosavadní lidské historii a bohužel je pravda, že komunistický režim co do počtu obětí daleko převýšil i nacisty. To je prostě tak, nemá cenu od toho odvádět pozornost jinam. Ale hlavně, vůbec bych o tom nepsal, nebýt toho, že se objevuje jakási zvláštní nostalgie po době komunizmu. A že se bohužel najdou lidé, kteří ty hrůzy úmyslně zamlžují a bagatelizují...

Díky za pozdravy, rád je opětuji! R^

1 0
možnosti
VV

Na te zrudnosti je nejzajimavejsi, ze si klidne muzete zamenit jako zalobce Josefa Urvalka a Rolanda Freislera. Komunisticky zalobce jakoby z oka vypadl tomu nacistickemu. Stejna slova, stejna mimika, stejne zaniceni pro jeho "pravdu".

7 0
možnosti

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

JL

Vas clanek mi pripomel osud jedne zeny, take komunistky, ktera ale nebyla zenou politika. Jmenovala se Margaret Buber-Neumannova, sve osudy napsala a pojmenovala "Veznem Stalina a Hitlera". V ni se nabizi take srovnani, to ale az na konec. Margaret byla nemecka Zidovka, provdana za intelektuala, taky komunisty. Pote co se prevzal v Nemecku moc Hitler, odesli do SSSR, v dobe stalinskych cistek byli oba zatceni. Manzel neprezil, Margaret ano a tak poznala sovetske koncentracni tabory, nebylo v nich autorce knihy tak zle jako v nacistyckych.

V roce 1939, v ramci sovetsko-nemecke spojenecke dohody z 23.8.1939 Rusove vydali nacistum i nemecke komunisty kterym predtim poskytli asyl. Mezi nimi i Margaret. V Nemecku byla uveznena v koncentracnim tabore Ravensbrick kde se seznamila a skamaradila s Milenou Jesenskou. Tady chci udelat srovnani, Milena ve svem mladi zila vesele, pro vecirky "az do rana party" a to se podepsalo na jejim zdravi. V Ravensbricku ji v taborove nemocnici operovali, ale uz bohuzel mezachrali.

Zde je srovnavani: Naciste se pokusili zivot Mileny zachranit. Jiste znate pripad Zdeny Masinove starsi, uveznene vlastne jen cinnost jejich synu za niz zadnou zodpovednost nemela. Kdyz onemocnela ve vezeni rakovinou, komuniste ji nechali , bez leku a bez pomoci, pomalu v strasnyc bolestech umirat. Komentare netreba.

5 0
možnosti
Foto

Komunisté takhle nějak podobně nechali ve vězení umřít bez náležité lékařské pomoci řadu lidí. Mezi nimi bohužel i dědečka mojí ženy ve vězení v Leopoldově.

1 0
možnosti
JZ

Dneska jsem ráno o tom slyšel bavit se nějaké dva fotříky v tramvaji. Že prý proč v televizi pořád otravujou s takovýma věcma, že to už všichni znají, že to prostě tenkrát ta doba "nebyla dobrá", to už všichni víme, ale že je to už dávno stará minulost, tak že proč tam nedávají něco, na co se dá koukat a že už zase opakujou Kojaka a že už je to nebaví, čumět na bednu. :-/

0 0
možnosti
Foto

Máte naprosto skvělou možnost "nečumět" na to, co se Vám nelíbí. Z mého pohledu mám celou řadu televizních kanálů, k nimž ani nepřičichnu, protože strašlivě páchnou ;-D;-D;-D

2 0
možnosti

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

JL

Vnější nepřítel, vnitřní nepřítel, třídní nepřítel. Ve společnosti, která produkuje samé

nepřátelé, se těžko žije. Tyto dokumenty, by měly sloužit jako odstrašující příklad,

jako jakési antinostalgikum.R^

11 0
možnosti
Foto

Antinostalgikum je velice výstižný výraz.

2 0
možnosti
JJ

J50a44n 89J11í98l98e34k

16. 10. 2018 7:46

A nejlepší na tom bylo, že jejich děti, manželky dál neochvějně věřili v socialismus. Příkladem budiž Josefa Slánská. Po sametu jsem sledoval v televiz pořad s ní a nestačil jsem zírat.

5 0
možnosti
Foto

To je fakt. jeden nestačí zírat... Přemýšlím, co ty lidi tak drželo u víry v socializmus....

Ale vzpomněl jsem si na dokumentární cyklus rozhovorů s mimořádně statečnými ženami, které přežily věznění v koncentráku (jestli se nepletu, točila ho Helena Třeštíková). Bylo tam i vyprávění jedné paní, která byla nejdříve v nacistickém koncentráku, v padesátých letech se stal obětí politických procesů její manžel a také ona byla potom nějakou dobu vězněna. To byla skvělá žena, měla to dokonale srovnané a žádná slepá víra v komunizmus u ní nebyla.

3 0
možnosti
MV

Viděl jsem a byl jsem fakt zděšenej z toho, jak je možné zmanipulovat inteligentní lidi. Když si člověk uvědomí, jak snadné je tedy zmanipulovat ty méně nadané, tak mu mrazí po celém těle.

8 0
možnosti

Že jsou masy odjakživa manipulovány, je pravda. V případě těchto procesů ovšem nešlo o manipulaci, ale o zlomení a podrobení jedinců kombinací fyzického a psychického nátlaku až mučení. Ne že bych tedy zrovna tyhle pány litoval. Zde platí: "Čím kdo zachází, tím také schází".

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS