Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Marku, není co dodat, to je sůl země. R^

1 0
možnosti
Foto

Tomáši, přeji vše dobré v novém roce! Oslovila mě vynalézavost, až téměř hravost pana Loignera, s jakou pašoval děti do Švýcarska.

Rád bych našel a zhlédl film, který byl o jeho příběhu natočen. Určitě to někde bude.

0 0
možnosti
Foto

R^R^ Naslouchat a uslyšet...

1 0
možnosti
Foto

Ano, je to tak. A chce to neustálý "tréning", protože harampádí, které dělá rámus a brání nám slyšet, se na člověka samo od sebe valí ze všech stran.

Přeji krásný Nový rok!

0 0
možnosti
Foto

Přeji hezký první den Nového roku, Alžběto :-)V:-)

0 0
možnosti
Foto

Nechala jsem si Váš text na dnes. Je krásný. Jednak děkuju za rozšíření hledí a jednak jste to napsal tak, že ...prostě Marek T. :-)R^

Marku, přeji Vám do nového roku jen vše dobré. Štěstí, zdraví a lásku, kam kouknete. V

2 0
možnosti
Foto

Přání štěstí, zdraví, lásky pro Vás, Radko! :-)V:-)

Dnes ráno, kam jen kouknu, nám poletují po domě vnuci! Perfektní zlatíčka! A to je VELKÉ štěstí ;-D

2 0
možnosti

Pane Trizuljaku, skutečně nedávno jsem se obrátil s dotazem na vašeho kolegu, či vzor p. Vodvářku s podobnou otázkou, že nějak nechápu onu spravedlnost Boží, a mnohé citáty, z Knihy Knih které ji podporují, a jež zde i Vy, shodou okolností poměrně často uvádíte. A tak se obracím i na Vás s prosbou o vysvětlení k obsahu příspěvku, kterým se Vás níže ptá pan Sedláček s příkladem uvedené osobnosti obrací. A protože je takových osobností poměrně přehršel a některé i pan Vodvářka jmenoval v diskuzním příspěvku pod jeho článečkem který vyšel pod titukem

"V čem tkví hanebnost Grebeníčkovy knihy "Ve znamení kříže" " řekněte nám:

Kde je potom ta spravedlnost Boží?

Nebo snad si to mám vysvětlit, že ti kteří se stali oběťmi různých a nejen těchto, ale i dalšího nepřeberného množství po celém světě se objevujících zrůdností a neštěstí měli to poslání si právě něco takového užít, aby byli co nejdříve v blízkosti Nejvyššího v Království Božím na nebesích?

Nebo snad ti kteří byli jejich vrahy a mučiteli si mají svůj osud zde na Zemi dožít co nejdéle, a jak i Vy výše uvádíte a je ověřitelnou skutečností, v tom poměrném k klidu a pohodě?

Byl byste tak laskav a pokusil se nám prostým laikům bez hlubších znalostí tyto skutečnosti nějak srozumitelně vyložit a vysvětlit?

0 1
možnosti

Já jsem sice laik, ale jestli si mohu dovolit úhel pohledu: to úskalí se jmenuje svobodná vůle. My to přeci víme, že ti lidé provedli hrozné věci, že se ty věci stále dějí. Pokud necháme pachatele dožívat v klidu a pohodě (a hrozným věcem pokračovat), je to, abych tak řekla, naše věc. Bůh nám dal schopnost rozeznat zlo a možnost proti němu konat. Nejspíš tu není od toho, aby suploval spravedlnost lidskou... ani aby ji všechnu napravoval.

Asi je jedno, jestli ho (Ho :-)) vidíme v roli rodiče, přítele, morální autority nebo šéfa - ani jeden z nich vás nesváže do ruličky, aby vás přiměl být tam, kde podle něj být máte, nebo konat tak, jak byste měl. Řeknou vám to naplno, naznačí, nějaké ty sankce proběhnou, asi se tak trochu předpokládá, že se coby dospělý člověk dokážete poučit z příkladů druhých.

Je zcela v naší moci udělat ze Země naprosto úchvatné místo - že to neděláme je holt jiná - ale pak bychom z toho neměli obviňovat ty, kteří tím směrem ukazují cestu, ani Boha, který nás takovým způsobem stvořil a dal nám solidní návod a tu tam, a pak je jistě otázkou každého jednotlivce, jestli mu to připadá dostatečné, se projeví viditelněji. ;-)

2 0
možnosti

děkuji Vám, Marku, za informaci...

2 0
možnosti
Foto

Děkuji moc za odezvu a přeji Vám krásný, pokojný nový rok

0 0
možnosti

Ano, Bůh vyznamenal dlouhověkostí (100 let) i válečného zločince Ericha Pribkeho, zřejmě za usmrcení 335 civilních rukojmí, z toho 75 Židů v Ardeatinských jeskyních u Říma 24. března 1944.

Pane Trizuljaku...

1 0
možnosti
Foto

Děkuji Vám, pane Sedláčku, za velmi důležité doplnění k tématu. (O tom případu vím).

Priebke a jeho příběh neznamená, že by nemělo smysl konat dobré skutky, ale naopak velmi výrazně ukazuje, jak důležití jsou lidé, kteří zlu nepřihlíželi nečinně. Lidé jako Winton a Loinger jsou příkladem lidí, kteří zlu nepřihlíželi nečinně, ale vykonali svůj díl toho, co mohli a co bylo v jejich silách. Z Francouzů bych určitě ještě vzpomněl Rogera Schütze, který za války zachránil řadu lidí, z těch, kdo utekli z koncentráku anebo se ukrývali před zatčením. Potvrzujete tím závěr mého textu, kde se zmiňuji, jak důležité je vzepřít se zlu a nepřihlížet mu nečinně. Mít svědomí, slyšet výzvu lidskosti. Viděl jste film "Síla lidskosti"? Určitě ano.

To, co jsem napsal o panu Wintonovi a panu Loingerovi, není automatickou zárukou. Píšu o tom jako o možnosti. ("můžeme si představit, že") Vždyť například Raul Wallenberg, který působil jako diplomat v Budapešti a zachránil mnoho lidí od zavlečení do koncentráku, zahynul pravděpodobně velmi brzy po skončení války. Nedožil se podobně vysokého věku jako Winton nebo Loinger.

Děkuji a přeji Vám dobrý, pokojný nový rok a pevné zdraví.

2 0
možnosti
  • Počet článků 1001
  • Celková karma 21,65
  • Průměrná čtenost 1194x
Výtvarný umělec, kurátor výtvarných projektů, publicista

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy