Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Naprostý souhlas, díky.

1 0
možnosti

Jeden otrokář jen nahradil jiného otrokáře? No možná. Každopádně, pod Sovětským svazem jsme měli sice omezenou suverenitu, ale jako národ jsme mohli nejen přežít, ale svoji národní existenci i pěstovat. Pod Němcem bychom byli jako národ zlikvidováni. Němec má globalizační smýšlení, .. dnes po nás chce abychom se jako národ ukončili sami a dobrovolně, rukou našich vlastních odrodilců, ... tehdy by na to šel víc přímo, prostě by nás zlikvidoval a co by zbylo, poněmčil.

Z toho titulu jsem rád že jeden uchvatitel vyhnal druhého uchvatitele. Ono totiž nic netrvá na věky, ani to "uchvácení". Podmínkou ale je, že se konce, jako národ, dožijete.

2 0
možnosti
Foto

Děkuji za názor

Když se zmiňujete o přežití národa, pak bych tedy asi zmínil příklady, jak se za Stalinovy hrůzovlády nakládalo v té říši s národy a národnostními menšinami. (masové vraždění a násilné přesidlování, hladomor na Ukrajině na počátku 30. let, jehož počet obětí se odhaduje v číslech přes 6 milionů, atd. Mimochodem, skutečný likvidační tlak na Ukrajinu pokračuje dodnes) A ve výčtu nelze vynechat to, co se stalo s čečenským národem, když se po rozpadu SSSR pokusil osamostatnit. Tam bylo, zejména v době po nástupu Putina k moci, vyvražděno kobercovými nálety a akcemi speciálních jednotek cca 300.000 lidí. Při celkovém tehdejším počtu obyvatel Čečenska cca 1 milion se to rovná genocidě. Rusko je v současné Evropě posledním státem, který se nevzdal své imperiální doktríny a dodnes je ohrožením pro státy a národy, které jsou v jeho dosahu.

0 0
možnosti
Foto

Vážený pane Trizuljaku, rozumím Vám, moji předci také hodně vyprávěli, zvláště maminka z východního cípu Slovenska (a byl to tehdy Slovenský štát, viďte) se těžko držela v klidu při vyslovení výrazu Banderovci. Válka je vůl. Ačkoli se mi Vaše citlivé fotky obtiskly pod kůži, díky za ně, nyní neumím cítit, jaký je rozdíl mezi záští (kterou údajně necítíte), nedůvěrou (kterou údajně cícíte) a strachem, který je (prý) základem všech záporných emocí, tedy i zášti a nedůvěry. Kdo z lidí rozhodne o tom, jaká oslava je pro společnost oslavou přiměřenou ? Nemá snad pocit osobní svobody, vděčnosti za život a radosti z toho svého kořeny v nejhlubším nitru každého z nás? Mnohokrát jsem ve své profesi musela zvažovat, kde je spravedlnost mezi dvěma ve sporu. Není to tak snadné, jako mezi dětmi na pískovišti, nebo jako od stolu v teple, když je po boji, ale stále platí, že potretán musí být především útočník. Snad víme, kdo tuhle válku rozpoutal a kdo je proto zodpovědný za miliony lidských životů. Po více než sedmdesáti letech křičet, že někteří osvoboditelé to měli udělat jinak, mně nepřipadá ani zodpovědné, natož statečné. Promiňte mi můj názor, děkuji Vám.

7 1
možnosti

Právě že víme kdo tu válku rozpoutal. Nacistickému Německo a Sovětský svaz. Na Polsko zaútočili společně. Německo dále dobývalo na západě, sovětský svaz dále dobýval na východě. Každý ví že Němci zabrali nás či bojovali s Francií, proč se stejně nemluví o tom, jak Sovětský svaz zaútočil na Polsko, Finsko, Estonsko, Litvu, Lotyšsko? Sovětský svaz a Německo byli stejný šmejdi.

1 0
možnosti

Ano, zejména větu: "osobně necítím žádnou zášť"R^ Krásné počteníčko, kde jedna věta odporuje druhé;-)

7 4
možnosti

Svobodu dali Evropě především běžní vojáci mnoha národností, u nás především ti ze Sovětského svazu. To že se zvěrstva děla všude je pro mnohé asi nepříjemné překvapení, ale je to tak. A to co se stalo poté, už byla hra mocných a já se obávám, že naše směřování bylo tehdy asi celkem jasné. Jednak tím, že nás západ odepsal jak v Mnichově, tak po druhé světové, ale také tím, že o nás měl Stalin zájem.

3 1
možnosti
Foto

Pane Trizuljaku, poděkování si zaslouží. A jakkoli i já nesouhlasím s tím, jak STALIN ovládl část Evropy, ti bezejmenní ruští vojáci, kteří ve II. světové padli, byli stejně lidé jako my. Ostatně, byl to geniální Churchill, který se proti HITLEROVI byl ochoten spojit třeba s čertem -. a kdyby nemocný Roosevelt více dal na něj a méně na charismatického Josefa Visarijonoviče, mohlo to celé dopadnout lépe. Udělalo se tenkrát mnoho chyb, když Evropu semlely dvě veliké totality. Ale neviňme z toho národy - tu paseku napáchali především politici, kteří uvedli dvě zrůdné ideologie do praxe.

6 0
možnosti
Foto

Že jsou si ty dvě ideologie, nacismus a komunismus, v lecčems podobné a vylíhly se obě částečně ve střední Evropě, to asi panu Trizuljakovi připomínat nemusím.

0 0
možnosti
Foto

Pane Trizuljaku, Vám snad chybí zkušenosti s médii z dob totality, že musíte poslouchat takové bláboly, abyste byl v obraze?

Štětina s očima na vrch hlavy, že mu 4-5 krát týdně chodí výhrůžky smrtí, opravdu není dostatečně objektivní zdroj, který by dokázal cokoliv střízlivě ohodnotit. Už ten začátek: Marei Le Pen dostala peníze z Ruska (opět oči na vrch hlavy). Jenomže ona to byla půjčka....

Rusko se snaží znevěrohodnit společnost a tím ji rozložit? A kdo ji reálně znevěrohodňuje např.špiněním členů vlády a pořádáním demonstrací? Že by "MIlion chvilek pro demokracii"? Takhle vypadají ruští trollové? Ony jsou to ve skutečnosti naše neziskovky?

Vemte si k srdci tu v rozhovoru kritizovanou slepou víru, např. v trollí fabriky (což je naivní představa tak z první poloviny minulého století, tedy ze Štětinova mládí). Vraťte se proboha už na zem. Mám ráda Vaše fotky, ale opravdu nechápu, jak může člověk jako Vy tak vyšilovat. Vždyť i v tom rozhovoru padlo, že podle osobních zjištění pana Kundry si u nás ty hoaxy vyrábějí a rozesílají nespokojení domácí, žádné Rusko k tomu nepotřebují. Tomu ovšem nezabráníte represí ani agitací (ta naopak povede ke stupňování), ale odstraněním příčin, které k takovému chování lidi vedou. Tím, co děláte, jen přiléváte oleje do ohně.

9 3
možnosti

"To nebylo osvobození, ale zotročení."

"Velkou úctu a vděčnosti si zaslouží všichni ti, kdo se k osvobozeným občanům chovali slušně a lidsky."

Tak kde je chyba? nebylo-li to osvobození, ale zotročení, pak jste měl napsat "...kdo se k zotročeným občanům chovali slušně a lidsky".

Anebo to osvobození bylo, čímž ovšem hlavní myšlenka Vašeho blogu bere zasvé.

Tak jak tedy?:-)

Ale budiž, nechám toho - Váš hlavní problém je (a nejsem první, kdo to tady zmiňuje) potřeba černobílého vidění světa. Za socialismu byste byl, předpokládám, mnohem spokojenější. Tam byl nepřítel jasný, všechno bylo v tomto ohledu snazší. Teď je to složitější. Proto např. po r. ́89 zmizelo tolik písničkářů a disidentů "filosofů" - zmizel jim nepřítel a ničím jiným už zaujmout neuměli.

Jistě nikdo nemůže zpochybnit, že rudoarmějci se chovali často jako dobyvatelé a ne osvoboditelé. Na druhou stranu na rozdíl od americké armády nevěděli často ani kde jsou, neměli zázemí, neměli co do úst... a neměli nylonky, za které by jim to holky "daly";-) ono taky co byste chtěl od nějakého pologramotného Kazacha... na druhou stranu i jejich životy byly dobré k tomu, aby končily německými kulkami i na našem území. Netřeba na ně zapomínat a netřeba je tupit.

Že si mocní dělili svět podle jakýchsi vlastních zájmů, za to obyčejní vojáci nikdy nemohli.

5 5
možnosti
Foto

Pardon, tu lživou mantru o "černobílém vidění světa" zde řada lidí opisuje jako přes kopírák. Jsem občanem světa, cestuji, cítím se ve světě dobře a neměl byhc problém se v některých zemích adaptovat, žít tam. Mluvím na cestách s lidmi, a miluji právě tu mnohobarevnost. Právě proto a tím více se dost ostře vymezuji proti totalitní černobílé vizi, kterou jsme tu už měli přes čtyřicet let a furt se sem znovu tlačí. Naše země byla i viditelně smutná a šedá, všude šedé špinavé baráky a chátrající historické památky. Zatímco ve svobodě mnohé rozkvétá, města jsou barevná, domy se opravují, památky prohlédly a lidé se u nás mají zatím nejlépe jak se kdy v této zemi měli. Spousta toho ještě bude potřeba udělat, to určitě, nevidím to jen tak jednostranně, že by už všechno bylo ideální. Hlavě ale potřebujeme obnovit Masarykovské "Nebát se a nekrást"

6 1
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS