Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Je zvláštní, jak funguje paměť národa. Slovo soudruh zní dnes hůř, než soukmenovec. Anebo imperátor. A našly by se u všech věci hodně míně řečeno nepěkné. Zdravím Marku. :-)

2 0
možnosti
Foto

V každém úseku historie se udály věci hodně nepěkné. V antickém Řecku dokázal jediný člověk svým lhaním a dovedně manipulativními proslovy navždy zhanobit jinak velice pěkný a čestný titul démagógós (vůdce lidu).

Zošklivělý výraz soudruh si bohužel mnozí z nás pamatují z přímé osobní zkušenosti s realitou totalitního režimu, Proto je vzpomínka tak živá. Ale, jak jsem někde níže v diskusi napsal, zcela jistě by vzpomínka tak živá nebyla, kdyby oni "soudruzi" dali pokoj. Jenomže oni pokoj nedají, mnohem spíše se chovají jakoby se občanům této země smáli do očí. V tom je jádro pudla. Ať dají pokoj, ať se například nesnaží mařit restituce toho, co uloupili. Nikdo si jich už poté všímat všímat nebude.

Přeji Vám vše dobré, Dano a zdravím :-)

1 0
možnosti
Foto

Po náročném studiu příspěvků jsem usoudil, že samotné slovo "soudruh" sprosté není, ale ten, komu na základě jeho členství náleží, je "sprosťák". Všimněte si, jak jsem tolerantní. ;-DR^

2 0
možnosti
Foto

Tento druh tolerance je mi mimořádně sympatický ;-D

0 0
možnosti

A proto nemám nemám rád soudruhy z Brusele,[>-]

1 1
možnosti
Foto

V tom případě zkuste lásku k opravdovým soudruhům, kteří jsou dokonalým opakem civilizačních hodnot, jimiž žije Evropské unie. Třeba lásku k soudruhům ze Severní Koreje, což? ;-D [>-][>-][>-][>-][>-][>-][>-]

3 1
možnosti

Kritizovat komunismus,který tu nikdy nebyl je také nesmysl.Socialismus vyššího typu teprve přijde, až lidstvo pochompí,že se nemusí již dále nechat ovládat.Zatím jsme pořád otroky pochybné "osvícené" civilizace.

0 3
možnosti
Foto

Pardon, to si děláte bžundu. Komunizmus jako myšlenkový systém a program (s konkrétními důsledky desítek milionů mrtvých a velkým morálním i hospodářským krachem koncem 80. let 20. stol.) tu nikdy nebyl? ;-D;-D;-D

Můj článek je o výrazu "soudruh" a o tom, jak toto kdysi docela pozitivní slovo komunisté totálně zdiskreditovali, až se stalo urážkou.

....

A prosím pěkně: Komunizmus jako kýžený stav společnosti, jako vysněné společenské zřízení, to je naprosto iracionální, utopická představa. NAŠTĚSTÍ tu nikdy nebyl a nebude.

4 0
možnosti

R^

Když byli soudruzi u moci a soudruhovali ostošest, nešlo mi to oslovení z huby. Oslovoval jsem je drze "broučku". Nikdo se neurazil.

Když jsem začal být školou povinný, dostala se nám do rukou kniha pohádek z konce devatenáctého století. Velmi nás děti pobavilo, že loupežníci se titulovali "soudruhu". Teprve po "vítězném Únoru" to dostalo novou šťávu!

:-)

2 0
možnosti
Foto

Bohumíre, to je lékařsky přesná diagnóza. Loupežníci, kteří se navzájem titulují jako "soudruzi". I dnes ukazují, co chtějí dělat, když si přičichnou k moci. Jasně o tom vypovídá jejich sprostota, hanebná snaha rozkopat a zvrátit proces restitucí, které jsou cestou k dobrým a uspořádaným poměrům, k nápravě křivd, které tady oni způsobili. Rozvrátit pokojné uspořádané poměry a zmařit smírné kooperativní nasměrování společnosti je tím, co ve skutečnosti komunisté chtějí. Dík za zastavení :-)

2 0
možnosti
Foto

Děkuji všem za účast v diskusi, za slušně a věcně podané příspěvky.

Na poděkování posílám několik vtipů:

- Jaký je rozdíl mezi komunistou a antikomunistou? Komunista je ten, kdo Marxe čte a antikomunista je ten, kdo pochopil, o čem Marx píše.

- Jaký je rozdíl mezi demokracií a lidovou demokracií? Asi jako mezi kazajkou a svěrací kazajkou.

- Potkají se Reagan a Gorbačov.

Reagan říká: U nás je taková svoboda, že občané klidně mohou jít před Bílý dům a nadávat na prezidenta. Nic se jim nestane.

Gorbačov namítne. Ale to přeci mohou naši občané taky! Nikdo ji nebrání nadávat na amerického prezidenta!

3 0
možnosti
Foto

Omluva za nedoklepnutí: "nikdo jim nebrání..."

0 0
možnosti

Soudruh bylo oslovením dávno před říjnem 1917. Prapůvod není ve slově tavarišč, to mělo úplně jiný význam, ale francouzském camerade z 18.stol.

Abych to odlehčil - četl jsem v německých novinách. Člen strany - dnešní die Linke, povoláním malíř, nabízel své služby. Značka - Sleva pro Parteimitglieder oder Sympatizanten. Být to u nás, to by bylo najednou sympatizantů:-) Asi jako na Slovensku po válce partyzánů ...

2 0
možnosti
Foto

Ve vtipu citovaném níže museli oni Parteimitglieder (v naději, že jako na "vyvolené" se na ně nakonec chleba dostane) čekat ve frontě mnohem déle než ostatní. Až pak se dočkali bonusu, že jim vedoucí obchodu prozradil, že chléb není.

0 0
možnosti

D18a98v62i39d 26V50l35k

23. 5. 2019 22:39

Soudruh je dehonestující.

3 0
možnosti
Foto

Ano, je bohužel dehonestující. A zavinili to oni "kámoši" sami. Všechny poukazy ve zdejší diskusi, které mluví o tom, že slovo "soudruh" je mnohem starší a že má původně pozitivní obsah, jen zvýrazňují vinu komunistů na jeho totálním deklasování.

1 0
možnosti
Foto

Jistě, že záleží na souvislostech, v jakých se slovo "soudruh" použije.

...

V nějaké sovětské vesnici stojí u obchodu dlouhá fronta. Pak vyjde vedoucí a řekne: "Soudruzi, situace je složitá, vnitřní nepřítel číhá a hází nám klacky pod nohy. Zkrátka: chleba je málo a na ty, kdo mají příbuzné ve vězení, nevyjde. Vraťte se domů."

Fronta silně prořídne. Dvě hodiny se nic neděje, pak vedoucí znovu vyjde ven: "Soudruzi, situace je svízelná, chleba je málo. Kdo není ve straně, ať se vrátí domů, zbytečně by tu marnil čas." Fronta prořídne ještě více. Členové strany trpělivě čekají dál. Za dvě hodiny znovu vyjde ven vedoucí obchodu: "Soudruzi, mezi námi komunisty si přeci můžeme říci pravdu na rovinu. Chleba není! Můžete jít klidně domů."

6 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS