Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Souhlasím. Mně osobně by na Staroměstském náměstí symbióza Mariánského sloupu pomníku Jana Husa nijak nevadila. Ale pokud by obnovy Mariánského sloupu mělo být dosaženo proti vůli mnoha jiných za cenu rozpoutání vášní, pak bych vyzýval ke zdrženlivosti.

1 0
možnosti
Foto

No vidíte a Němci v Drážďnech pomocí sbírek znova postavili z trosek kostel Frauenkirche a stavěli jej 1994 do roku 2005 a trhalo to někomu žíly ??? Restaurovali 22 tisíc kubíků sutin.Do stavby se tak podařilo zakomponovat 43% původních součástí. Ty jsou oproti novým částem výrazně tmavší. Podařilo objevit plnou čtvrtinu obvodového zdiva – 8 390 kusů, použít však šlo jen 3 634 kamenných bloků.

6 0
možnosti

J49a14n 55R60á72ž

19. 6. 2019 15:17

Připadá mi odporné už jen pomyšlení na to, že skupina nějakých anarchistických fanatiků zničí předmět velké historické i umělecké ceny a nechápu, že někdo jejich čin s odstupem času schvaluje ještě dnes..

Ale jsem velký odpůrce stavění replik uměleckých děl a to z jakkoliv ušlechtile podávaných důvodů. Nota bene, když Mariánský sloup nějak moc velký symbolický význam pro dnešní dobu, ani současnou Prahu nemá a replika je vždy replikou, která místu původní genius loci Staroměstskému náměstí nedodá.

Nicméně nápad pana primátora Hřiba, nechat postavit na místo kde původní sloup stál policejní auto, jen ukazuje na to, jaký je hlupák.

5 0
možnosti

Souhlas.

Mozna by bylo rozumnejsi misto policejniho auta tam prozatimne postavit toho trabanta na 4 nohach.

1 0
možnosti
Foto

:-)R^Jak už jsem Vám, Marku, psal v komentáři pod svým článkem, v podstatě to jediné, proč nejsem zcela příznivcem aktuálního znovupostavení Mariánského sloupu, jsou právě ony emoce, které to na obou stranách vyvolává, nikoli podstata sloupu jako taková. Ať replika sloupu na Staroměstském náměstí klidně stoji, ale jako symbol smíření a nějakého společenského konsensu ne záminka proto, aby si kvůli tomu příznivci a odpůrci rozbíjeli hlavy.

2 0
možnosti
Foto

V tom se naprosto shodneme, Jiří. Klidně přežiju, když se tam mariánský sloup znovu nepostaví, protože by skutečně nemělo smysl ho tam vztyčit jako objekt dalších hádek a rozbrojů. "Sloupy" či "pilíře", které stále potřebujeme primárně stavět, jsou konsenzus a určitá, pro většinu lidí přijatelná míra usmíření v zemi. Nakouknutí do historie ukazuje například, že i kolem záměru vybudovat na Staroměstském náměstí Husův pomník byl v dané době velký poprask. Kdyby tehdy existovaly blogy a blogeři, asi bychom koukali, co všechno by se na nich propíralo! ;-D

2 0
možnosti

A to si vážně myslíte, že nějaký sloup, o který nikdo nestojí a který bude pro všechny tak významný jako prodavačka matrošek, bude mít nějaký dopad na historické usmiřování?

Ok, nikdo nestojí. Stojí o něj pan Váňa, který si na tom udělá jméno a pár fanatiků, kteří si prostě umanuli (pro mě záhadného důvodu), že tuhle blbost prosadí. Prostě památky občas zanikají. A nebo chcete, aby Francouzi znovu postavili repliku Bastily?

3 6
možnosti

Marku, díky. S tím co jste napsal, nelze nesouhlasit.

5 0
možnosti
Foto

Marie, děkuji a přeji krásný den. U nás to právě bouří, ale i voda je potřebná, těším se.

1 0
možnosti

S dějinami je problém. Jako s tím jazykem a vylomeným zubem. Na poškozeném zubu není nic hezkého. Podobně jako Sloup, byl a stál - Kdosi jej vyvrátil - Další rozumný, jde cestou, aby jej zase navrátil. Zase se zjevují jacísi Trampové podivní! Počumí do kapsy nenávisti a zloby - Radostně zvolají - Je to dobrý ! Tupost a nenávist stále doutná, ba - Ještě hoří ...:-)

4 0
možnosti

Jinými slovy, kdo má jiný názor než Vy, je hlupák

0 3
možnosti
Foto

Já v tom nevidím problém. V Turnově byl mariánský sloup odstraněn komunisty, a tak byl po r. 1989 zase postaven znovu. Sice o kousek vedle kvůli dopravní komunikaci, takže vzhled náměstí se tím trochu změnil, ale to je detail. Nepamatuji se, že by se kvůli jeho obnově někdo bouřil.

Kdežto čin "restauračního" povaleče Franty Sauera tu stále má jakési obskurní zastánce, a jak se dá vyčíst z jejich komentářů, tak jde patrně o lidi spjaté s minulým režimem, který boural a ničil, co se dalo.

Přitom jiné památky, postavené z iniciativy "nenáviděných" Habsburků, nikomu nevadí.

R^

13 1
možnosti
Foto

Například v Olomouci stojí unikátní sloup Nejsvětější Trojice a opodál na Dolním náměstí mariánský sloup. Oba jsou z doby habsburské vlády a nikoho to neuráží, nikde ani zmínka, že by to bylo znamení studu a poroby... Navíc, šroubovice mariánského sloupu už není původní. Dělala se nově, protože materiál té staré se rozpadal. Ani sochy na Karlově mostě nejsou po většině originální, jsou nahrazeny kopiemi. Karlův most je i přesto dál mimořádnou kulturní památkou.

Ale zpět ještě k Olomouci. Tam byla v březnu 1939 vypálená synagoga zfanatizovanou lůzou. Později tam byl zbudován pomník se Stalinem a Gottwaldem, který byl po roce 1990 odstraněn, protože znesvěcoval to místo. Synagoga dodnes obnovena nebyla, ale osobně sním o tom, že by tam mohla jednou znovu stát, až přijde čas.

10 0
možnosti
Foto

Sám jsem proti jakémukoliv ničení, natož uměleckých památek. Mariánský sloup, ať už byl symbolem čehokoliv, byl především dílem, které stálo peníze a vytvořil ho lidský um a pot. Kdyby nechali komouši stát pomník Stalina, byl by dnes připomínkou šílené doby, na kterou by se chodily dívat zástupy turistů.

3 0
možnosti
Foto

Místo toho se tam jednou objevil obrovský portrét Václava Klause - jako symbol nového kultíku. ;-D

3 2
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS