Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Ona je to trochu parafráze na Havlíčka Borovského.  A co se vlastenčení týče, souhlasím. Nicméně na pozoru se mezi těmi dvěma velikými mocnostmi mít musíme Jako češtinářka preferuji světovou literaturu, dobře přeloženou. Ale neřádská maturita z čjl, importovaná zvenčí za pomoci fondů EU, likviduje jazyk i znalost světové literatury. A tak jsem poslechla Havlíčka: "Aby nám to naše vlastenčení vjelo do rukou a do těla" a bouchla do bubnů. Co je dobré, je třeba bránit. Buďme Evropany, ale nenechmesi úřednickou mašinérii likvidovat národní identitu. Což asi tak.

0 0
možnosti

D56a57v82i77d 24V98l83k

17. 8. 2019 9:39

Marku díky za blogR^

2 0
možnosti
Foto

Ahoj Davide, dík za zastavení. :-)

0 0
možnosti

R^

Marku, jste dobrý chlap!

:-)

1 0
možnosti
Foto

Bohumíre, jen jsem nemohl některé věci nechat bez komentáře. Když extrémní nacionalisté, kteří hýří agresivitou a záští, prohlašují sebe sama za vlastence, je to do nebe volající nehoráznost.

Dík za zastavení

0 0
možnosti

Dle Vašeho výroku - "Vlastenec je ve skutečnosti občan světa." je zřejmé, že vůbec netušíte, co to slovo znamená. Vy, který zde často trollí opravami češtiny, si neumíte najít základ slova - jen pro Vás: je to VLAST! A pokud nevíte, co to znamená, najděte si odbornou literaturu.

4 1
možnosti
Foto

:-P;-D;-D Gratuluji. Vyhrál jste soutěž o nejšprýmovnější diskusní příspěvek. Odměna nebyla předem vyhlášena, takže nic.

Přeji Vám hezký den

4 3
možnosti
Foto

Z bolné minulosti

pravdou, poctivostí

k svobodě národa

slávě Vlasti

a ke cti milého Domova

T.G.M.R^[>-]

4 0
možnosti

Komunisté vlastně vlastenčení nepotřebovali, protože dle přání Lenina byli správnými revolučními internacionalisty!!

4 0
možnosti
Foto

Jak jsem psal níže, komunisty nelze považovat za vlastence, Na příkladu československých komunistů je vidět jejich opakované tíhnutí k vlastizradě.

2 1
možnosti
Foto

J31a70n 98Š88i84k

15. 8. 2019 21:19

Myslím, že vlastenec je ten, kdo žije zcela obyčejný a průměrný život. Avšak poctivě pracuje a žije, nejen pro sebe, i pro jiné. Stará se o majetek, který má, rozšiřuje ho, ale nežene se slepě za ním. Miluje svoji rodinu, chová se k lidem slušně, nepodvádí, nelže, nekrade. Nestaví na první místo peníze a moc. Potom, když přijde nějaká krize, právě takoví zachraňují jiné a dokáží se obětovat. V naší historii takoví lidé byli a nebylo jich málo. I dnes jsou. Jen je potřeba se lépe dívat, protože jsou málo vidět. A dívat se je nutné bez podezíravosti, skepse a nenávisti. Až bude zle, vystoupí ze stínu a pomohou. Vlastenectví není o patosu, ten nevybudovali vlastenci, ale lidé kolem nich. Díky za zamyšlení a přeji hezký večer

13 0
možnosti
Foto

Děkuji Vám za velice pěkný diskusní příspěvek, s jehož obsahem souzním. Pohledem víry je nebe naší skutečnou vlastí (k níž každý nějak - často klikatě - putujeme). A to všechno, co jste vyjmenoval, láska k lidem, slušnost, zodpovědná péče o malinký svěřený kousek světa, obětavost a další projevy ušlechtilého chování ("chovej se tak, jak sám toužíš, aby se jiní chovali k tobě") možná zrcadlí odlesk nebe. V této perspektivě je pak vidět, že nabubřelé patetické vlastenectví, zvláště pokud by bylo nadřazováno málem jako modla nade vše, může být mylnou a škodlivou cestou.

4 0
možnosti

Řekl bych že vlastenectví od nacionalismu lze odlišit velmi snadno.

Tím rozlišovacím kritériem je nadřazenost.

Pokud se domnívám, že národ je základní společenskou jednotkou, každý národ má právo na vlastní stát na svém historickém území, protože jen vlastní a samostatný stát je garantem zdravého vývoje národa, jsem vlastenec.

Pokud jsem přesvědčen o nadřazenosti vlastního národa, který předurčen k tomu, aby byl všem ostatním vzorem a aby jej ostatní národy následovaly, jsem nacionalista.

5 0
možnosti
Foto

Děkuji za zajímavé postřehy, s nimiž v podstatě souzním. (s drobnou připomínkou, že státy historicky vznikaly i na jiných principech, než ryze národních) Můj článek nebyl přímo o nacionalizmu, ale jsem velmi rád, že chápete, jak je nacionalizmus vzdálen vlastenectví.

1 0
možnosti
Foto

Karma Marku, také se nedomnívám, že láska k vlasti musí být podnícena nenávistí k cizímu.

4 0
možnosti

J58o15s60e24f 35N72i66k94l

15. 8. 2019 16:07

Souhlasím s panem Jelínkem, nevíte co je vlast a vlastenec...slovo vlastenec je spojeno s vlastí (tedy nejspíše s národním státem), EU vlastně národní suverenní stát defakto "potírá", slovo vlast a vlastenec tudíž ztrací původní význam....

2 6
možnosti
Foto

1/ Láska k rodné řeči je jednou ze známek vlastenectví. Vy ovšem ve svém příspěvku dáváte češtině na frak přímo neuvěřitelným způsobem.

2/ Píšete nesmysly bez hlubší znalosti o věci. Vlastenectví může, ale také vůbec nemusí být vázáno k monolitně národnímu státu. A vlastenectví naštěstí není totožné s nacionalizmem. Stejně tak důležitý je princip občanské sounáležitosti. EU je společenstvím suverénních států, z nichž některé jsou klasicky národní a jiné vícenárodnostní, Mimochodem, můj článek není o EU :-P

7 1
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS