Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MK

Rv Plést do svatováclavského svátku nějakou sochu je jako dělat dle receptu dobré makové buchty a do náplně přidat česnek!

2 1
možnosti
Foto

Přeji Vám hezké nedělní ráno, pane Kulhavý

2 0
možnosti
Foto

Marku, dle mne jsi napsal divný článek.

1. Líbí se mi, jak jsi popsal historii Václavského náměstí a soch sv. Václava, včetně přiložené fotky. Něco nového o těch sochách jsem se dozvěděl.

2. Též se mi líbí, jak jsi psal o svobodě, že je důležitá, lidé si jí musí vybojovat a dobře se o ní starat. Mimochodem, totéž platí nejen na úrovni národa, ale i člověka.

3. Když už píšeš o svobodě, tak ses myslím nezmínil dostatečně, že svoboda znamená také odpovědnost. Svoboda neznamená, že si každý může dělat, co chce a kdy chce.

3. Získal jsem dojem, že v článku až příliš bojuješ pouze proti Sovětskému utlačování a proti Rusku. To sice u Tebe chápu. Mnohým lidem však vadila též německá okupace.

4. Nadpis je velmi divný. Proč při připomínce úmrtí Václava píšeš něco o rudém maršálovi (Koněvovi). Koněvova socha je sice aktuální téma, já bych však sochy Václava a Koněva nesrovnával. Tvrzení o tom, že rudý maršál nemůže být náš národní patron, byť pravdivé, působí směšně. Bojuješ proti něčemu, co nehrozí.

5. Nakonec možná to nejdůležitější, i když se bojím, že to nepochopíš a nebudeš s tím souhlasit. Pro velkou část Čechů, možná polovinu, pojem národní patron je velmi diskutabilní pojem. Pro katolíky jsou patron, svatý, který sídlí již v nebi, atd. existující entity. Pro z velké části ateistické a agnostické Čechy jsou to jen výmysly katolické církve. Radši nebudu rozvádět, co si mnozí o těch výmyslech myslí, abych Tě a jiné katolíky zbytečně neurazil. To není mým úmyslem. Napsat však "náš národní patron ..." je zavádějící. Co myslíš tím náš? Nás katolíků, nás křesťanů nebo nás všech Čechů. Jistě, skoro každý Čech ví, že "svatý" Václav je nazýván patron České země, ale na svatost nevěří a to patron spíš chápou jako nábožensky-kulturně historickou záležitost, než že nějaký patron někde v nebi sedí a o českou zemi se nějak stará. Pravdou však též je, že jak dle bible řekl Ježíš "víra Tvá Tě uzdravila", tak též mnohým Čechům v historii jejich víra v patrona sv. Václava pomohla.

7 1
možnosti

Já také na svatost nevěřím, ale on snad Václav nebyl ve své době svatý.

0 1
možnosti
ZH

Myslím, že jste pěknou ukázkou toho, že problém není třeba v rozdílu konfesí, naprosto na ní nezáleží a často ji člověk získá náhodně jen tím, kam se narodí. Ale pokud si každý uvědomuje, že vystupujeme společně na jednu horu duchovního porozumění, rozdíly nikoho neiritují. Krásné dny. V

1 0
možnosti
Foto

Děkuji Vám, Zdeňku, za velice hezké, vstřícné vyjádření. Osobně jsem přesvědčen že rozdíly konfesí nemají lidi rozdělovat. Spíše nás mají učit symfonii hlasů. Jako v pěveckém sboru. Hlasy jsou různé, ale smyslem sboru je dosáhnout harmonie mezi nimi, aniž by byl kterýkoliv nucen se změnit. Spíše jde o to, aby každý hlas vydal ze svého to nejlepší. A jedním z klíčů dobrého vyladění celého sboru je, že každý zpěvák musí umět naslouchat. Když jenom zpívá, aniž by slyšel ostatní, ujede a zatáhne falešný tón.

http://www.together4europe.org/de/.

0 0
možnosti
Foto

Nebýt maršála Koněva, nebylo by ani Václavského náměstí. Byl by Wenzelsplatz Rv

2 7
možnosti
MS

Nebýt Koněva, nemusel být v roce 1941 zničen Západní front, jemuž velel. A Wehrnacht v Praze nepodepsal kapitulaci maršálu Koněvovi, ale generálu Kutlvašrovi.

4 0
možnosti

R^

Díky za úctu ke svatému Václavovi!

:-)

2 0
možnosti
Foto

Děkuji, Bohumíre. Myslím, že úcta je stále pro nás, naši zemi velice potřebná a prospěšná.

2 0
možnosti
PB
Foto

Milí návštěvníci, děkuji za výrazný zájem o téma blogu.

Na Husově pomníku na Staroměstském náměstí jsou do podstavce vytesána jeho slova. Zaujala mne kdysi jedna sekvence, na straně otočené plus-mínus směrem, kde stál až do roku 1918 mariánský sloup, (taktéž dílo Jana Jiřího Bendla, podobně jako v případě zmíněné jezdecké sochy svatého Václava): "Pravdy každému přejte".

Přeji Vám vaše názory, respektuji jejich polaritu a děkuji za mnohé postřehy.

Přej vám všem hezký sváteční večer

10 0
možnosti
AL

"Válku s Koněvem" nechám těm, kteří statečně svádí bitvy se sochami 30 let od pádu režimu.

S přáteli slavíme Den české státnosti v Richterové vile, přímo ve Svatováclavských vinicích těsně vedle Pražského hradu, které si vybral pro pěstování révy již kníže Václav na počátku 10. století. Popíjíme zdejší Ryzlink rýnský a Rulandské modré a kocháme se nádhernou vyhlídkou na historickou Prahu.

Je zde opravdu nádherně. Mám rád svobodu, demokracii, statní svátky i místní ušlechtilý Pinot noir.

:-)

7 3
možnosti
Foto

Děkuji!

A myslím, že Vás ten omínusovaný paleček musí strašně, ale strašně bolet ;-D;-D;-D Přeji hezký večer

0 0
možnosti
  • Počet článků 1005
  • Celková karma 22,60
  • Průměrná čtenost 1189x
Výtvarný umělec, kurátor výtvarných projektů, publicista

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy