Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

R^R^R^ Marku, díky! Musíme být solí a kvasem v těstě! :-)

1 0
možnosti
Foto

Bohumíre, komunisté hnětli těsto velice krvavě, ale ani tak neuspěli. Díky Bohu

0 0
možnosti

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

Zasloužená karma R^:-)

5 0
možnosti

Je skutečně pozoruhodné, že církev prakticky existuje 2.000 let. Logicky, za tu dobu tam budou i místa všeliká. Každopádně dnešní profil prokazuje na podstatu učení, jako přijatelný model žití člověka samotného, s určením neměnných hodnot ...

Pohled zpět pak ukazuje na neuvěřitelnost marnost a dokonce hrůznou směšnost pokusů ! Lenin mýtí zlo tím, že nastoluje to své - nové. Jako bandita, 1917, vystřílí carskou rodinu a nastolí učení nové. B. Mussolini inovuje a 1923 nastoluje svůj fašismus. Učeň Adolf se teprve rodí, aby 1933 vstoupil na scénu. Dle východního vzoru zakládá své tábory, mýtí odpůrce a podobně tlumí církev. Všichni zúčastnění se stávají novodobými Bohy ! Dopadnou očekávaně otřesně - Jeden je vysušen a slouží jako turistická atrakce, další potupně oběšen nohami vzhůru na benzinové pumpě. Benzín je potřebný, tak se ještě sežene posledních 200 litrů, aby Adolf s Evou ještě naposledy vzpláli ! Inu, kdo chce podpalovat - Musí hořet ... :-(

3 0
možnosti

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

Marku, já bych nápis v azbuce přeložila jako bezbožnik, tedy i pětiletku bych viděla jako "bezbožnickou", také v češtině existuje termín bezbožník, neznaboh atp. Ale můžu se mýlit, nikdy jsem o té prazvláštní pětiletce neslyšela.

A za blog karma!

5 0
možnosti
Foto

Leono, moc děkuji! Jsem na tom podobně, taky se mohu mýlit.

Domnívám se, že slovo bezbožectví (a bezbožecký) je takový trochu bizarní tvar, který vznikl možná v 19. století jako český ekvivalent slova ateizmus (ateistický), ale moc se v běžní řeči neujal. Najde se asi ponejvíce ve starších polemických spisech, které mají samy o sobě také dost bizarnosti, viděno dnešním pohledem.

.Dík, přeji vám hezký den

0 0
možnosti

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

Foto

Bolševici vždycky viděli v církvi úhlavního nepřítele a to nejen v Rusku, jak píšete. Enver Hodža v Albánii vyhlásil svou zem jako první úplně ateistickou. Paradoxem pak bylo, že tato země vygenerovala matku Terezu z Kalkaty. U nás také soudruh Gottwald po Te Deum jen za pár měsíců začal s likvidací řádů a kongregací. (Zajímalo by mne, na co myslel, když umíral na komplikaci syfilidy.)

Soudruzi poté převzali jisté rituály (srovnejte - křest:vítání občánků, biřmování:přidělení občanského průkazu atd,)

Jenže - kde není Duch, není nic, jen prázdná skořápka.

Karma Marku

11 0
možnosti
Foto

Typický v tomto směru byl i "rudý koutek". V ruské tradici byl "krasnyj ugolok" místem v hlavní světnici, kde byly trvale vystaveny ikony. Místo modlitby, místo pro posvátné chvíle. (V tomto případě je slovo krasnyj vnímané ve významu krásný) Bolševici tu dávnou tradici perverzně přetvořili na koutek rudé nalejvárny. Ještě i v kasárnách v 80. letech v Československu byly rudé koutky!

Žel, jak naznačuje příběh rodičů Raisy Gorbačovové, za to, že měli lidé doma krasnyj ugolok s ikonami, hrozil trest smrti... Režim, který vraždil filosofy, básníky a kněze a popravoval občany za to, že mají doma vystavenou ikonu, nikdy netrvá věčně. I Severní Korea, kde lidé navždy zmizí například za to, že se u nich našla bible, se jednou promění. Půjde to potichu, zdola, od prostých lidí. Projeví se moc bezmocných, jak píše Václav Havel.

4 0
možnosti

V roce 1941 se pravoslavná církev najednou Stalinovi hodila. Dovolil, aby moskevský patriarcha požehnal vojákům před bitvou o Moskvu. Několik let se zdůrazňovala matička Rus, aby se po roce 1945 vše vrátilo do starých kolejí.

6 0
možnosti
Foto

Souhlasím s Vámi.

A nesmírně zajímavou kapitolou je Stalinovo nasazení starověrců v bitvě o Stalingrad. Jako vždy u Stalina, tzv "chytrá taktika". Na jedné straně potřeboval vojáky a sháněl je, kde jen mohl a na druhé straně se chtěl starověrců zbavit nasazením do nejkrutějších bojů. Domnívám se, že jejich hluboká, silná víra byla možná jedním z důležitých faktorů při hrdinské obraně města a zejména při vítězné protiofenzivě. Tito lidé si zaslouží velkou úctu. Podle některých zpráv které jsem o tom četl, starověrci to brali jako věc víry, modlili se za porážku nacistů a nosili u sebe mezi doklady obrázek Krista anebo Bohorodičky.

3 0
možnosti

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS