Marek Trizuljak

Soudružka z ROH nesplnila závazek soudruha Vlka oženit

21. 05. 2017 14:19:35
Název blogu je citací z rozhovoru kardinála Miloslava Vlka s Otakáro Maria Schmidtem na TV Noe v pořadu Cesta k andělům.

Zmíněný rozhovor, který vznikl u příležitosti 80. narozenin kardinála Vlka, stojí za vyslechnutí. Objevuje se v něm řada témat, která jsou dodnes aktuální a je třeba se k nim vracet. Líbí se mi humor, který v rozhovoru probleskuje. Je známou věcí, že humorný pohled Miloslavu Vlkovi nikdy nechyběl (byl například dobrým vypravěčem vtipů), stejně tak, jako mu nechyběla schopnost promluvit precizně a srozumitelně k vážným tématům.

______________________________________________________________________
"Po pádu komunismu jsme se s tímto totalitním kriminálním systémem nevypořádali. Po všech těch zločinech jsme je nechali dále „působit“. Nenazývali jsme pravým jménem to, co nám představovali jako „normální“. A ono z toho mnoho zůstalo. Například deformovat pravdu, bezostyšně lhát, nenávidět, krást atd., jak to často i dnes zakoušíme." Cit. z článku Naše současná normalizace.
______________________________________________________________________

Z důležité považuji interview s Miloslavem Vlkem na ČT24 (premiéra 23.11.2015, aktuální repríza 18.3. 2017). Tehdy vyslovené věci stále platí, ocituji několik myšlenek, které mě zaujaly:
"Pod vlasteneckými hesly se nemají ukrývat věci, které odporují pravdě, spravedlnosti a právu".
"Také pro uprchlickou krizi platí, že politici nemají občany strašit. Úkolem politika je budovat v zemi důvěru a pokoj, vytvářet základní pozitivní zprávu, která dává naději a smysl, posiluje odhodlání"
"Člověk je tvorem dialogu - tedy, měl by být. Proto je třeba názorové rozdíly ve společnosti řešit dialogem. Rozhovorem, který vede člověk s člověkem."
(citováno volně, základní smysl je však dodržen)

Z reakcí představitelů veřejného života na úmrtí kardinála Vlka vnímám značný respekt vůči jeho osobě a životu. Naše společnost velice potřebuje právě takové postavy: obdařené autoritu, stálostí a vysokým mravním kreditem. Miloslav Vlk dělal naší zemi dobré jméno také na mezinárodní scéně. V dnešních dnech jsou více zmiňovány jeho vazby s celosvětově rozšířeným hnutím fokoláre. Za biskupské heslo si Miloslav Vlk zvolil citát z Janova evangelia: "Aby všichni byli jedno", který je ústřední myšlenkou zmíněného hnutí. Patřil k blízkým spolupracovníkům Chiary Lubichové (zakladatelky hnutí fokoláre), po léta se věnoval přípravě a vedení ekumenických setkání biskupů z různých křesťanských denominací. Těšil se také důvěře Jana Pavla II. a udržoval velice dobré, až přátelské vztahy s jeho nástupci, Benediktem XVI. a Františkem.



V poslední době jsem pravidelně sledoval blog kardinála Miloslava Vlka. Jeho glosy k současným tématům (i k těm problematickým a právě k nim) budou chybět nejenom mně. Ze zmíněného blogu bych rád doporučil finále: http://www.kardinal.cz/index.php?cmd=article&articleID=908 Finis coronat opus.

Život a veřejné působení kardinála Miloslava Vlka je apelem na osobnosti z různých sfér společnosti, aby nerezignovaly na úkol pravidelně promlouvat k podstatným věcem. Naše země a lidé v ní žijící potřebují jako sůl pozitivní narativ. Pozitivně formulované vědomí o smyslu toho, co děláme. Zdravý, ryzí pohled a dobrý scénář, o jehož naplnění máme usilovat. Bez zakořenění v bohatství naší historie a kultury nepřežijeme
Tedy: Ne strašení, lži, šíření nevraživosti a propagandistickým manipulacím, ale pevné, pokojné slovo, které je v souladu s pravdou, spravedlností a právem.

______________________________________________________________________
Odkazy:
http://www.kardinal.cz/
http://forum24.cz/kardinal-vlk-nase-soucasna-normalizace/
Komunizmus zničil cit pro právo a spravedlnost.

.......

Autor: Marek Trizuljak | karma: 19.89 | přečteno: 900 ×
Poslední články autora