Marek Trizuljak

Než nadefinujeme problém, musíme si zadefinovat parametry

2. 06. 2017 12:12:08
Jinak řečeno, pozici češtiny v globální vesnici bude třeba znovu vydefinovat. Jen abychom se přitom nenaglobalizovali až příliš a nakonec se zcela neuglobalizovali.

Co jsem se jen narozčiloval (zcela zbytečně), když jsem slyšel monolog jisté paní úřednice. Asi pětkrát zopakovala: že "celou soustavu ukazatelů k této problematice bychom si museli předem nadefinovat". Pak překvapivě použila slovo "zadefinovat". V té chvíli jsem zbystřil. Jemináčku, vždyť mezi tvary "nadefinovat" a "zadefinovat" přeci mohou být rozdílné významové odstíny! A tedy, že ta paní ma svoji úřední mluvu noblesně "vynuancovanou".
Ovšem kvůli takovým věcem vůbec nemá cenu se vztekat a potom "hejtit". Ještě bych z toho byl vyhejtěněj jak žhavej drát. To nikam nevede. Nic si nepomůžete ani ve chvíli, kdy na vás z prohlížeče vyskočí reklama: "U nás si můžete zarezervovat ubytování během jediné minuty!"
V zásadě není nic špatného na skládání přejatých slov s českými předponami, jde jen o trochu citu. Jako úplně běžné vnímáme třeba sportovní komentáře, že si obránce soupeře zpočátku trochu zafauloval, ale ve druhé půli už si dával pozor, aby se nevyfauloval.

V oblasti digitálního zobrazení si spíše pomalu zvykám na oborový slang. Videa se musí "vyrendrovat", jinak to není ke koukání. Kdysi v počátcích mě zkušenější kolega školil, že "fotky je třeba vyfiltrovat" (nejlépe ve "fotošopu"). Někdy stačí i méně náročný editor. Ale pozor, v editoru se fotky editují, zatímco tvar "vyeditovat" je poněkud vachrlatý. Někdo si věc ulehčí použitím slovesa "fotošopovat" potažmo "vyfotošopovat". Pak ale také mohou být fotografie "přefotošopované".

Musím se ještě na chvilku "vyzamyslet", jak to na závěr "zbalansuju" a jaké poučení bych z toho "vyextrahoval". Dál se trápit s rendrováním textu se mi nechce. Ledaže bych ho ještě vyfiltroval automatickou kontrolou gramatiky. Takže ho asi odentruju a ono se to pak už samo "nauploaduje". A máme odpojednáno!

.......
Prosím, hlavně neberte mé pohrávání se slovy příliš vážně, on se nám náš krásný jazyk zase nesmí příliš zakonzervovat :-)


.......

Autor: Marek Trizuljak | karma: 17.09 | přečteno: 554 ×
Poslední články autora