Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

OSN - Organizace sveřepé neochoty postavit se za Ukrajinu a její trpící obyvatele

Reaguji na blog Tomáše Vodvářky a na skutečnost dvou českých peticí vyzývajících k ukončení strádání obyvatel Gazy. Včetně seznamu osobností, jejichž podpisy pod peticemi jsou.

Viz: "Dvě petice o Israeli a pásmu Gaza" https://vodvarka.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=813211

..............................................................................

Určitě: Petice vyzývající k zmírnění utrpení obyvatel Gazy mají svůj smysl a oprávněnost. Musí platit princip "nejsme jako oni". Odveta za neslýchaná zvěrstva ze 7. října 2023 neznamená uchýlit se záměrně ke stejnému chování. Zde je diametrální rozdíl: Zrůdnost chování bojovníků Hamásu byla cílená a úmyslná. Rozlišení se nesmí opomenout: Vojenská odpověď Izraele na napadení, byť tvrdá a nesmlouvavá, nemá za cíl dělat stejná zvěrstva jako Hamás. Má za cíl dalšímu páchání podobných zvěrstev zabránit.

Při opravdové a hluboké lítosti k obětem zde chtě-nechtě platí princip menšího zla. Nelze nechat Hamás, aby v klidu dál podobné zrůdnosti páchal.

...

Je třeba připomenout, že s počátkem vlády Hamásu v pásmu Gazy (po volbách, v nichž se Hamás netajil se svým programem likvidace Izraele) začalo bezuzdné násilí na těch, kdo se klonili k smírnému soužití. Nedlouho nato začalo odpalování raket na Izrael. Systematické dlouhodobé ostřelování. Letitá noční můra obyvatel Izraele. 

...

Otázka je vážná: Co má izraelská pospolitost dělat tváří v tvář nesmiřitelnému nepříteli, který deklarovaně usiluje o likvidaci státu Izrael a genocidu jeho obyvatel? Co dělat, když se plány Hamásu zhmotnily v říjnu 2023 do děsivé ukázky, jak to dle jeho představ bude vypadat.

Nabízí se paralela s druhou světovou válkou, kdy museli spojenci porazit nacizmus na hlavu, dobýt Berlín a málem kompletně ho přitom srovnat se zemí. Zbytky nacistické armády přesto dál běsnily a vraždily i poté, co už jejich hlavní velení kapitulovalo. Nacizmus musel být do důsledků rozdrcen. Válka, kterou nacistické Německo rozpoutalo, nakonec přinesla též obrovské utrpení a strádání "obyčejných německých lidí". Ale i přesto nebyla jiná cesta, než nacistickou moc do důsledků rozdrtit.

...

Na druhé straně, jak Etty Hillesumová tak Edith Steinová, které obě zahynuly v koncentračním táboře, zmiňují podobný princip a osobní postoj: "Pokud existuje byť jen jeden dobrý Němec, pak nemohu nenávidět paušálně celý německý národ".
Viděl jsem reportáž ze severní části Gazy, kde se dva křesťanské kostely staly útočištěm několika set lidí. Místní komunita věřících se o ně stará, shání pro ně jídlo a ošetřuje zraněné.

Velmi mě bolí a mrzí, že vzdělaní lidé u nás, jakož i někteří církevní představitelé, při chvályhodné snaze zastat se trpících obyvatel Gazy, zároveň téměř kompletně mlčí k situaci Ukrajiny a jejích občanů. Že nebouří a nepíší petice proti systematickému, surovému násilí Putinova Ruska. Vždyť Rusko, podle řady vyjádření (např. o "neexistenci ukrajinského národa") a ve svých zpupných nárocích na území Ukrajiny, má velmi podobné cíle jako Hamás: Rusko nepokrytě usiluje o vymazání ukrajinského národa a neštítí se genocidních válečných zločinů, Kde je v tomto případě humánní útlocit našich vzdělanců a duchovních osobností? To snad mají v jejich očích ukrajinské oběti menší hodnotu, než strádající obyvatelé Gazy? A dětská nemocnice na Ukrajině zničená nočním raketovým útokem snad nic neznamená? Nevšiml jsem si nikde ani jednu petici nebo demonstraci na protest proti takové zrůdnosti. Ukrajinské děti snad mají menší hodnotu, než děti z Gazy?

V důsledku ruské agrese potřebuje humanitární pomoc 14 milionů obyvatel Ukrajiny.  Kam se poděl humánní útlocit našich vzdělanců píšících nebo podepisujících petice ve prospěch obyvatel Gazy? Cožpak si strádající lidé z Ukrajiny nezaslouží podobně naléhavé výzvy namířené k ruskému agresorovi, aby se svým násilím skončil a stáhl se? 
Ale ani v tomto pohledu nechci generalizovat. Papež František při veřejných audiencích pravidelně mluví o mučené Ukrajině: "La martoriata Ucraina".  Přičemž slovo martoriata odkazuje na martýrium. Papež fakticky mluví o mučednictví ukrajinských lidí. Je to výzva k jeho ukončení. Aby mučitel přestal mučit. A u nás patří k osobnostem, které pravidelně kritizují ruskou agresi, například Tomáš Halík.
 

Krajně dvojtvářný mi připadá postoj OSN (Organizace Sveřepé Nevšímavosti a Soustavné Nepomoci). Dobře, když někde ve válečném konfliktu trpí civilní obyvatelstvo (například v Gaze), je povinností OSN a jejích představitelů ozvat se. V pořádku. Děsivá je však ta disproporce. Frekvence výzev ze strany OSN na adresu Ruska, aby okamžitě ukončilo svoji agresi, je mizivá.
OSN si sveřepě nevšímá utrpení Ukrajiny a jejích lidí. Respektive všímá si jich na úrovni statistického konstatování potřeb. Na úrovni neschopnosti či snad neochoty zorganizovat dostatečnou pomoc a získat na ni přiměřené finanční prostředky.
Dobrovolné občanské iniciativy, prakticky bez jakékoliv institucionální podpory, dělají pro trpící lidi z Ukrajiny mnohem víc, než celá slavná OSN. 

Závěr
Naděje na zvrat v dosavadním bolestném vývoji se rýsuje v novém, nyní už okolnostmi vynuceném probuzení zájmu o Ukrajinu. Nová diplomatická iniciativa a mezinárodní setkání na vysoké úrovni, hledající společné cesty pomoci. Natož pomoci, která se ukazuje jako naprosto neodkladná i v našem vlastním zájmu. V zájmu naší bezpečnosti. Dřív než bude pozdě.

...

Anděl nad krajinou (16. února 2024)

...

...

Autor: Marek Trizuljak | sobota 17.2.2024 15:05 | karma článku: 32,20 | přečteno: 1081x
  • Další články autora

Marek Trizuljak

Odhalitel zrádců je věrným soudruhem do té doby, než je sám jako zrádce a škůdce odhalen

Odhalitelské perpetuum mobile nádherně fungující v kolébce světaspásného hnutí, která se vzdor předstírání, že prý je dnes čímsi úplně jiným, více než sto let věrně drží osvědčených historických zvyků.

27.4.2024 v 21:04 | Karma: 12,56 | Přečteno: 119x | Diskuse| Společnost

Marek Trizuljak

Je dobry, gdeš só nekde věce eště stále takovy jak majó bet

Fotoblog s humornou nadsázkou. První Avenue ve vesničce naší střediskové (správněji řečeno První Eveňjů) je neuvěřitelnou scénou pro obveselení občanů, různé výstřelky a taškařice.

25.4.2024 v 19:13 | Karma: 27,82 | Přečteno: 1377x | Diskuse| Fotoblogy

Marek Trizuljak

Chcimír Nejchcimírovatější a jeho pojetí míru

Ukázal to už dávno, například v srpnu 1968, jak on si představuje holubičí mír na věčné časy. A nepřestává předvádět dodnes, viz ušlechtilá „speciální operace“ k obdaření Ukrajiny pohádkovým mírem, započatá v únoru 2022

23.4.2024 v 22:44 | Karma: 38,44 | Přečteno: 2803x | Diskuse| Společnost

Marek Trizuljak

Jen vlaštovky se dosud neobjevily...

Asi mají velice dobré předpovědi počasí, mnohem lepší, než my, lidé. Ani letní úvod letošního dubna je nezlákal

22.4.2024 v 9:49 | Karma: 21,54 | Přečteno: 485x | Diskuse| Fotoblogy

Marek Trizuljak

Blázen, tulák, snílek... Dubnové obrazy

Zčistajasna se po téměř letním dubnu jednoho rána probudíte a za okny to sype jak blázen... Je to měsíc potrhlík, tulák a snílek, dělá si co chce. (Naštěstí to trvalo jen chvilku)

19.4.2024 v 16:30 | Karma: 26,72 | Přečteno: 799x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

  • Počet článků 1007
  • Celková karma 22,75
  • Průměrná čtenost 1187x
Výtvarný umělec, kurátor výtvarných projektů, publicista

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy