Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
TV

Túzokot

28. 7. 2011 11:33
svatá prostoto

Přemýšlejte prosím nad tím, co vám lid nakecají

http://nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/

Vidíte tady nějakou banku oceněnou za humanitární pomoc v bangladéši? Není nad "zaručené" informace...

0 0
možnosti
MT

Marek Trizuljak

28. 7. 2011 21:29
Re: svatá prostoto

Svatá moudrosti, přečtěte si jak jsem slova německého hosta komentoval. Předávám jeho názor.

Lidé, s nimiž se obvykle setkávám, jsou z oblasti profesionálních uměleckých a kulturních aktivit a opravdu nepatří do  kategorie těch, kteří vám něco nakecají jenom tak. Pokud máte kvalitní informace o Bangladéši a můžete jimi obsah mého textu zpřesnit, uveďte je. Údaj o podivuhodném kolečku banka-firma by se měl prověřit. V rozhovoru padaly konkrétní jména, jak banky, tak firmy. Já ale nejsem investigativec, mým cílem bylo napsat obecněji pojatou úvahu. Nicméně, zavolám kolegovi a pozeptám se na přesná data.

Ohledně "nobelovky" počítám, že cenu nedostala přímo banka, mohla to být nějaká výsostně humanitární nadace, (za níž se ona bankofirma ukrývá). Můj známý mluvil o tom, že prospekty, které viděl doma v Německu, jsou naprosto odlišné od těch, které mu obstarali jeho přátelé z Bangladéše.

0 0
možnosti
PH

petrph

28. 7. 2011 11:10
a to popisujete pomoc a nebo řešení?

Drobný rozdíl, ano pošle se humanitní pomoc do Somálska, nakrmí se zadarmo hladoví, poskytne se jim zadarmo zdravotní péče. A pak za měsíc, za půl roku za rok zase a zase...Že je to O.K. protože my máme dost a máme živit ty druhé aby bez svého úsilí neumírali hlady? Možná právě Oslo dalo odpověď.. Kolik finanční humanitární pomoci stál druhý vrtulník, který v Oslu chyběl aby zachránil několik desítek zoufalých obětí? Nějaký úředník rozhodl, že cena zachráněných  životů lidí v Somálsku je vyšší než cena životů lidí v Norsku...Podivné řešení...

0 0
možnosti
MT

Marek Trizuljak

28. 7. 2011 19:52
Re: a to popisujete pomoc a nebo řešení?

Humanitární pomoc má být uměním možného (v nejlepším smyslu daného slovního spojení).  

Jinak, tentokrát až tak úplně nerozumím, kam přesně míříte. Chybějící vrtulník v Oslu asi nebyl na úkor pomoci kdesi v Somálsku. Norsko už dlouhodobě patří mezi země, které ve světě pomáhají na různých úrovních. Řekněme, že na to mají a mohou si to dovolit. a tedy nejsou tak chudí, aby jim chyběly vrtulníky pro policii a záchranáře. 

Problém je jinde. Norsko je mimořádně otevřená země, lidé jsou zvyklí pohybovat se úplně volně a nikdo nepočítal s možnosti tak zrůdného teroru zevnitř. Masový vrah toho dokonale zneužil. Na ostrově Utoya nebyla dostatečně silná ochranka, nikoho ani nenapadlo, že by byla potřebná. (Pomyslete, jaká asi ochranka je někde u nás na skautském táboře). A navíc, ďábelsky byl naplánován časový sled útoku, země byla ochromená šokem z výbuchu a téměř vzápětí zde byla nutnost okamžitě zasahovat jinde.

0 0
možnosti
JR

Jan Ruzicka

28. 7. 2011 11:01
Jste asi hodný člověk.

Ale naivní a neinformovaný.

1 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

28. 7. 2011 10:55
Jediné co jde udělat pro ty vaše zmíněné "katastrofy"

Je nechat je aŤ se vyřeší sami. Somálsko je přelidněné, ta země měla problém uživit milionovou populaci, teď (ďíky "pomoci"- lékům a potravinám) je tam 8 milionů lidí a země je pořád neuživí. 7 milionů buď musí odejít a nebo umřít hlady... jinak jich bude za 14 let třeba 16 milionů a "hladomor" tam bude vždy když dojde ta "pomoc".

Že se v Sýrii střílí... občanská válka o to co je podle kterého konkrétního člověka "svoboda". Jakýkoli vnější zásah bude také na škodu.

Ovšem ve výsledku... to že střílel ten nor má v podstatě stejné odůvodnění jako proč se střílí v Sýrii... měl prostě jinou představu o tom jak má společnost vypadat.

(A upřímě... samopal s náboji je historicky mnohem účinejším nástrojem než debaty a volby)

1 0
možnosti
  • Počet článků 1014
  • Celková karma 22,10
  • Průměrná čtenost 1178x
Výtvarný umělec, kurátor výtvarných projektů, publicista

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy