Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MD

Nez se nekdo zacne 'trefovat' do vyrazu bolsevik, mel by si uvedomit, jak se tem nejrozsirenejsim lidem v Rusku, bolsevikum, skvele zile. A nebyli to oni, ale spise ti, kteri se potencialu jejich mizerie uchopili. Po svem, k jejich prospechu.

0 0
možnosti
MD

Nechme tedy bolseviky zit, tak jak nechme zit dnes obycejny slusny delny lid jez radi nelepkujeme komunisty a bolseviky. Nejsou to oni, ale ti, kteri s nimi hraji sve hry pohrdajic jimi.

0 0
možnosti

Dík za vzácnou vzpomínku a dík za pravidovou výzvu. Ve zdejší změti lží a nenávisti jste, Marku, čestnou vyjímkou! Díky! O to cennější je, když slušný člověk zdvihne hlavu! Živého klásku je třeba těstu naší společnosti! :-)

3 1
možnosti
Foto

Bohumíre, moc děkuji za zastavení a zdravím, přeji krásný víkend!

0 0
možnosti
Foto

Moc děkuji za další zdroj, vítám všechny informace - padl tam bratr mé babičky...

6 0
možnosti
Foto

Díky za zmínku. U mých přímých předků se mi nepodařilo zjistit, zda byl někdo v legiích. Děda byl na italském frontu, nejpravděpodobněji na Soči. Ale absolutně o tom odmítal mluvit, co tam zažil. Zatímco moje manželka měla dva prastrýce, kteří v legiích byli. Jeden byl v italských legiích a druhý byl v Rusku. Prošel celou tou anabází a pak plul některou z lodí z Vladivostoku. Oba prastrýcové napsali paměti a občas si z nich doma čteme. Ty texty jsou však útržkovité, zmiňují jen některé epizody.

Přeji Vám hezký den.

1 0
možnosti

Můj děda na Sibiři byl, díky za vzpomínku na legie.

V rámci diskuze bych připomenul Josefa Düricha, Masarykova souputníka a místopředsedu Čs. národní rady, bez něhož by pravděpodobně legie vůbec nevznikly. Dürich je dnes neprávem (a úmyslně?) zapomenutý.

4 0
možnosti
Foto

Moc děkuji za připomenutí Josefa Düricha. Zde je zajímavé vyjádření a iniciativa jeho pravnuka, JIřího Düricha. http://josefdurich.wz.cz/

Možná by nebylo od věci podívat se znovu, detailněji do knihy Hovory s TGM, zda Masaryk ve svém vzpomínání Josefa Düricha zmiňuje. Myslím, že ano, ale už je to pár let, co jsem knihu četl. Budu ji muset znovu otevřít.

Ve svém blogu jsem se nepouštěl do vyprávění o Štefánikovi, nechtěl jsem psát dlouhý traktát, ale Štefánik si taky vzpomínku rozhodně zaslouží.

2 0
možnosti
JJ

J81a68n 76J38í34l32e37k

15. 9. 2018 7:22

Svobody není nikdy dost. A Masaryk znal její hodnotuR^

6 0
možnosti
Foto

I mně se, Marku líbí otevření diskuze a také zmínka o tom, že Německo mělo lví podíl na posílení bolševiků. Doufám, že jsem se nepřekoukl, ale nějaký německý analytik tam píše "...Lenin s krycím jménem Uljanov..."

0 5
možnosti
Foto

Pro mínusáře:

„O Leninovi jsem věděl, že žije ve Švýcarsku jako politický emigrant a pod jménem Uljanov předává mé službě zajímavé informace o situaci v carském Rusku.“

Zdroj: https://trizuljak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=679084

0 0
možnosti
Foto

Díky za vzpomínku, Marku. R^

4 0
možnosti
Foto

Moc díky za zastavení, Tomáši

0 0
možnosti
Foto

Karma, děkuji, pane Trizuljaku. A kobliháře neberte vážně.:-)

2 0
možnosti
Foto

A co s tím mají společného? Marek snad píše o legiích a TGM a nikoli o říjnových volbách. Nesmíš do všeho stále míchat své partikulární zájmy.

1 2
možnosti
LK

Čs. sbor na Rusi dostal pod kontrolu zavolžskou část Transsibiřské magistrály až na přelomu srpna a září 1918.

2 0
možnosti
Foto

Děkuji za upřesnění. Nikde jsem nenapsal, že by ji dostal pod kontrolu dříve. Ale ta Vaše informace je fajn a zapadá do záměru, s nímž jsem blog psal. Jako "sté výročí" v širším smyslu, na delší období zhruba od května 1918 až (řekněme) do konce roku 1918. (Nehledě na známý další vývoj situace v roce 1919 a až po návrat legionářů domů, když poslední loď odplula z Vladivostoku tuším až v září 1920

Přeji hezký víkend :-)

3 0
možnosti
Foto

Gratuluji k otevření diskuze. Chápu, že problém legií je velký. Jen by mě zajímalo, jaký je váš názor na "Rudého" komisaře Jaroslava Haška. Smutné je, že legie byly už tehdy rozděleny na "sluníčkáře", rozuměj rudé, a na ty normální. Stejně jako dnes, i před sto lety sluníčkáři rozdělovali národ a snažili se všemožně škodit ostatním.

1 2
možnosti
Foto

Dobrý pozdní večer. Souhlasím, legie jsou velkým a obsáhlým tématem. V žádném případě nemohu o tom sepisovat nějaké encyklopedické pětisetstránkové pojednání. Mezičasem teď čtu něco z pamětí prastrýce mojí ženy, který byl pro změnu v italských legiích. O Haškovi bych rád někdy napsal pár řádků. Mám ho rád jako spisovatele a baví mě jeho smysl pro humor. A zároveň reflektuji, že (jako mnoho jiných českých autorů a nejenom českých) má ve svém životě kontroverzní stránky. Haškův kamarád a kumpán z mokré čtvrtě Franta Sauer byl "notně aktivní" kolem stržení mariánského sloupu na Staroměstském náměstí. Což považuji za tragickou věc, která měla velký dopad na kulturní a duchovní klima v českých zemích.

Přeji Vám hezký víkend.

8 0
možnosti
  • Počet článků 1009
  • Celková karma 24,58
  • Průměrná čtenost 1184x
Výtvarný umělec, kurátor výtvarných projektů, publicista

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy