Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

V tomto kontextu je to zase ne trochu, ale hodně jiné. Děkuju. Karma.:-)

8 0
možnosti
MD

Jen k nazvu clanku .. a proc tedy tolik pil, namisto prochazek ranni loukou a zdraveni pracovitych vcel?

0 7
možnosti
Foto

Znám hodně lidí, kteří pijí alkohol málo nebo vůbec. Ale proto ještě nejsou dobří. A naopak.

9 0
možnosti
Foto

J28i17ř53í 31T92u49r40n67e28r

18. 12. 2018 15:13

:-)R^Chtěl jsem, Marku, napsat článek, kterým bych vzdal hold Václavu Havlovi. Je to již zbytečné, napsal jste velmi působivou a nevtíravou formou vše podstatné. Děkuji.

8 0
možnosti
Foto

Jiří, moc děkuji za odezvu. Sám bych uvítal více článků k dnešnímu dni, k výročí úmrtí Václava Havla a dalším věcem. Myslím, že je potřebné psát. Jsou témata, která by neměla zapadnout. Sám prožívám období bolestné ztráty v rodině, ale to není důvod uzavřít se do sebe. Čas psát se snažím si najít.

5 0
možnosti
MB

Jsem rád, že V. Havel byl mým Prezidentem. O to více, že se toho dožili i mí rodičové. Má podstatný podíl na tom - Že jsme bez jha , nebo též jařma ! . Jak jsme s tímto za 29 let naložili - je věcí další. Mnozí melou - Dobře už bylo. Já jim trpělivě naslouchám. Je to povzbudí a vyprávějí dále. Odpovídají na otázku - Jak tedy bez postrojů - S sebou naložili ! Pak ,mnohým před domem zastaví dodávka PPL s balíkem - Napsáno - Demokracie a Svoboda. Hlas - "Mámo, ty jsi něco objednala? Co s tou zásilkou vlastně máme dělat" ? ... :-)

10 0
možnosti
Foto

R^R^R^ Poslouchal jsem nedávno rozhovor s paní Kamilou Bendovou. Připomněla jednu věc, o níž se moc často nemluví. Za dvanáct let, od vzniku Charty 77 po listopad 1989, řada lidí nastavila vlastní kůži, ohrozili své lidské a profesní osudy a také životní podmínky vlastních rodin kvůli tomu, abychom jednou mohli žít bez jha. Řada lidí v disentu prošla tvrdým "školením" režimní perzekuce, byli zavíráni do vězení, a opakovaně trpěli hrubým zacházením od StB. Mnoha čestným a váženým lidem se stalo, že je zločinecky unesli, vyvezli někam daleko za město a v noci vystrčili z auta na místě dalekém od lidských obydlí. Nesmírně důležité bylo rodinné zázemí, hrdinkami doby byly manželky disidentů, které zůstávaly doma samy s dětmi, když byli jejich mužové za katrem, atd.

A zároveň se po celu dobu tito lidé cvičili ve formulaci stanovisek a prohlášení, v přemýšlení o věcech a o možných způsobech, jak by jednou mohla svobodná společnost fungovat. Byli pak dobře připravení na dobu změny, podíleli se na psaní závažných dokumentů potřebných pro vznikající demokratický systém, až po novou ústavu atd.

Teď možná ještě stále žijeme v období "zhoupnutí kyvadla" ne zrovna nejlepším směrem. Ale už to možná dostoupilo do krajní polohy a společnost se bude vracet k podstatnějším hodnotám. Vánoce jako svátky nákupního šílenství, to je přeci absurdita na kvadrát. Za to ale nemůže svoboda a demokracie, za to si můžeme sami, že neumíme svobodu a demokracii využít mnohem lépe a smysluplněji. To, co vykonali disidenti, se určitě neztratí. Není to ode mne žádná adorace. Smysl toho, co píši je, že sami musíme dané možnosti dobře využít. A nepromarnit je idiociemi.

4 0
možnosti
  • Počet článků 1007
  • Celková karma 23,58
  • Průměrná čtenost 1187x
Výtvarný umělec, kurátor výtvarných projektů, publicista

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy