Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Fake news mají stále tentýž pramen: Viz události z ledna 1969 a sovětská reakce na ně (Následovala veleochotná snaha některých našich věrných soudruhů při šíření dezinformace o Palachovi a o "protisocialistických živlech" podle sovětských not.)

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/vyroci-palachova-upaleni-jak-reagoval-breznev/r~i:article:627175/

1 0
možnosti

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

Foto

Lidé, kterým leží osud celé společnosti na srdci více než jejich vlastní jsou velmi vzácní a potřební. V Palachově případě to "vyburcování" nevyšlo, ale to není jeho chyba. Postavit se zlu není nikdy zbytečné. Už jen proto, jak museli sovětští politruci skřípat zubama. Byla to malá ťafka, ale zaplaťpámbů za ni. R^[>-]

19 0
možnosti
LB

Brežněv byl kvůli Palachovu činu úplně nepříčetný. I proto by si Ludvík Svoboda nedovolil na Palachův pohřeb přijít. Z politiků tam nebyl vůbec nikdo.

5 0
možnosti
JS

Naprosto s Vámi souhlasím. Dnes se to dělá jinak: Na příklad při vzpomínce ČT na Palacha, při pohledu na smuteční průvod nebylo v záběrech čelo průvodu, kde šel prezident Svoboda atd. Zkrátka doba a formy se mění, cenzura zůstává.

4 5
možnosti
MM

Mohl byste uvést odkaz na záznam, nebo aspoň textovou zprávu o tom, že president Svoboda ěel v čele průvodu?

Pro mě je to absolutní novinka! Děkuji.

4 0
možnosti
JN

J93o72s41e23f 12N64i29k16l

13. 1. 2019 16:25

..pěkně jste to napsalR^...a možná se také pamatujete kolik mnichů se upálilo ve Vietnamu na protest přítomnosti americké armády v šedsesátých letech ...

4 3
možnosti
LB

Ve Vietnamu (v Saigonu) se v roce 1963 upálil buddhistický mnich Thich Quang Duc, a to na protest proti perzekuci buddhistů. Sebeupálení v dopise označil jako oběť přinesenou na obranu buddhismu. Díky americkým novinářům a fotografii hořícího mnicha tato událost obletěla svět.

Jen média v komunistických zemích ji interpretovala jako boj proti americkému imperialismu.

5 0
možnosti
Foto

Velice zajímavá je publikace historika Petra Blažka "1969 - Rok zlomu" Blažkova kniha pojednává o umělcích, kteří reagovali na Palachovu oběť (Olbram Zoubek, Jiří Sozanský), ale také o vztazích v rodině po lednu 1969. Olbram Zoubek vedl čilou korespondenci jak se svojí tetou, matkou Jana Palacha, tak i s matkou Jana Zajíce.

Kromě toho, že ztratily své syny, byly tyto ženy vystaveny nejrůznějším potížím a šikaně ze strany úřadů a StB. Komunistický režim neměl nad nimi slitování, např. barbarství a bezohlednost, s nimiž byl zničen Palachův náhrobek v Olšanech, to byly naprosté ohavnosti.

6 0
možnosti

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

JS

Student Jan Palach využil svého práva a spáchal sebevraždu sebeupálením. Kategorizovat jeho čin morálkou, není možné.

1 4
možnosti
Foto

Máte jistě na svůj názor právo, pane Sedláčku.

Děkuji za přečtení článku a přeji Vám hezké nedělní odpoledne

3 0
možnosti
PV

P77e28t44r 68V15e19p97r50e19k

13. 1. 2019 14:58

Ideál postavil nad matku. Není to vše tak jednoznačné, jeho čin vnímají i ty ženy, které s vývojem po srpnu nesouhlasily, velice různě....

3 0
možnosti

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

Foto

Obětovat se pro blízkého - dítě, manžela/lku, je celkem snadné a člověk moc nemusí přemýšlet. Obětovat se pro národ - byť jde o entitu větší a jaksi anonymní - je dle mého mnohem těžší. Marek Orko Vácha píše o morálce: "Morálka není naukou o hříchu (sebevražda), není o tom, co je zakázané. Morálka je naukou, jak žít, aby život měl smysl". Myslím, že Jan Palach byl vysoce morální osobou, osobou vysoce mravní, jak píšete.

14 0
možnosti
Foto

Obětoval se zbytečně, nic se nezměnilo.

K Sametu by došlo tak jako tak, a ti, kdo potřebují symboly, by si holt našli jiný.

A je otázkou, zda šlo skutečně primárně o oběť. Možná prostě z nějakých důvodů viděl svou situaci bezvýchodnou, což se mladým lidem stává. Přitom se krátce před svým činem konečně dostal na vysněnou fildu (právě končil 1.semestr, a to po dvou letech studia na pražské ekonomce).

3 4
možnosti
Foto

„Palach nám ukázal, že je pro něj to, aby se tento národ nezkřivil, důležitější než jeho vlastní život,“ (Tomáš Halík) .

5 0
možnosti
Foto

Jistě, Halíkova pověstná okázalost.... On je stejný ročník narození jako Palach, a ku podivu také studoval FF UK (kam se na rozdíl od Palacha dostal bez problémů hned na první dobrou, ačkoliv Palach přijímačky taky zvládl). V r.1968 studoval ve Velké Británii a titul PhDr. zdárně obhájil za tuhé normalizace, r.1972.... Dnes se Halíkovi Palach prostě hodí....

5 5
možnosti
Foto

Karma, chování komunistů bylo jen další ukázkou jejich barbarství.

6 0
možnosti
  • Počet článků 1010
  • Celková karma 24,38
  • Průměrná čtenost 1183x
Výtvarný umělec, kurátor výtvarných projektů, publicista

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy