Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Citát z článku blogerky Dany Tenzler:

Obsluha prostě neměla strach - nebo měla daleko větší strach z fungujícího politického systému než z nefunkční technologie. Pokud jim přišlo divné, že mají najednou dělat na reaktoru pokusy - příliš o tom mezi sebou operátoři nemluvili.

Chápu, že po bitvě je každý “generálem”. I když jsem ochotna chápat surovou realitu tehdejší doby, honbu za prémiemi a oceněním, nemožnost odmítnout “svrchu” přikázanou práci - přesto se mi nedaří najít pochopení pro podobné experimentování s tímto druhem reaktoru. Jeho nepředvídatelné chování za podmínek, při kterých měly probíhat testy - totiž rozhodně nebylo neznámé.

Zdroj: https://danatenzler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=710674

...

Nechal bych to téměř bez komentáře. Plně se s tím ztotožňuji -.jinými slovy se tím potvrzuje základní linie mého textu o tom režimu a jeho smrtících symptomech. Režimu, který se nakonec sám vlastní vinou zevnitř sesypal. Je nemyslitelné nostalgicky se za ním ohlížet, či snad dokonce si přát jakýsi jeho návrat

1 0
možnosti
Foto

Souhlasím, ale ten režim už drahně let neexistuje a jeho vyhlídky na obnovení se limitně blíží nule. Ovšem podobné selhání by se bohužel mohlo stát i v jiných režimech, chyběla-li by účinná kontrola.

0 0
možnosti
JH

J85a15n 60H75u32l64i27k

28. 4. 2019 13:40

Článek pana Trizuljaka je samozřejmě skvělý.Komunistický režim byla a dosud je zvrácenost sama o sobě. Vykořenit se ho ale jako terorismus už nepodaří, protože i ty nejhorší příklady mají a budou bohužel vždy mít své následovníky.Stal se jen dalším terčem odporu všech lidí, kteří se nedají z fanatizovat.

4 0
možnosti
Foto

Myslím si, že právě to je důležité: nenechat se zfanatizovat. Zlu je třeba klást odpor, to určitě. Je třeba umět se bránit. Platí to také v případě výroku, který je připisován Churchillovi, že demokracie má být natolik silná, aby se uměla ubránit.

2 0
možnosti

R^

Dík za připomínku i za sdělené novinky!

Loučil jem se s kolegyní, mámou dvou malých dětí, která zemřela na rakovinu přímo způsobenou radioaktivním spadem! Čest její památce!

!!

3 0
možnosti
JA

J13i92ř53í 10A91l42e74x56a

28. 4. 2019 7:17

R^

A hezká fotka!

4 0
možnosti
Foto

Děkuji moc!

A přeji Vám pěknou, klidnou neděli.

0 0
možnosti
Foto

Děkuji všem za účast v diskusi a přeji hezkou, pokojnou neděli

1 0
možnosti
VZ

Pane autore. Můžete agitovat jak chcete, ale nic to nezmění na tom, že drtivou část viny nese obsluha a to zejména arogantní pan inženýr Djatlov. Kolem průběhu celého testu se toho sice hodně zpackalo, ale ani tak nevěřím tomu, že by si nějaký komunistický pohlavár dovolil nařizovat zásahy do SAOR - systém automatické ochrany reaktoru, které tehdy obsluha provedla. Podle všeho s cílem mít možnost test opakovat, kdyby se nepovedl. Kdyby do toho nesahali, byl by se reaktor stihl odstavit zásahem toho systému tak, jak se původně předpokládalo.

2 1
možnosti
Foto

Děkuji za názor. Pravděpodobně víte, že jím podporujete zde v článku a v diskusi uváděné zdroje. Např obsah rozhovoru s Danou Drábovou - odkaz najdete v mém článku, ale pro jistotu znovu:

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/cernobylsky-reaktor-se-branil-az-do-poslednich-chvil-zlomily/r~747e0a280a1b11e68281002590604f2e/

Plus data z adresy https://chernobylzone.cz/cernobylsky-experiment-a-prubeh-havarie/ jak uvádí níže v diskusním příspěvku pan Dvořák. Tam je podrobný popis průběhu havárie. Role Anatolije Djatlova je tam popsána. A je tam také popsán "nevolnický" systém, s jakým podřízení poslechnou a drží ústa, ani neceknou, i kdyby šli na smrt (což se bohužel také stalo).

Také Vám děkuji, že jste svým diskusím příspěvkem podpořil základní tezi mého blogu, že celý ten politický systém (SSSR) byl v takové podobě neudržitelný. Protože systémově nesmí být možné, aby satrapická zvůle jedince, ať už papaláše na vysokých místech, či kohokoliv jiného, třeba nějakého veledůležitého inženýra, mohla zapříčinit tak strašlivý hazard ze životy lidí.

Nemluvě o bezohlednosti, s níž sovětský komunistický režim neinformoval vlastní obyvatelstvo o nebezpečí a zatajoval před mezinárodní veřejností, co se stalo, zatímco radioaktivní mrak vandroval nad Evropou. Snít o návratu takové "říše", jakou byl SSSR, považuji za naprostou iracionalitu.

Přeji Vám hezkou neděli

5 0
možnosti
MK

M28i20l50a70n 41K76e67s93l

27. 4. 2019 17:20

Nechci nijak omlouvat Rusáky za atomový malér v Černobilu.Dočetl jsem se však,že na naší zeměkouli bylo provedeno 2153 pokusných jaderných výbuchů.Podle zdravotních expertů zapříčinily vypuknutí rakoviny u 61,6 milionů lidí na naší planetě.Ne všechny pokusy byly nutné.Do sumy postižených nejsou započítány oběti z Černobilu a z Japonska.

5 1
možnosti
VV

Smutne, co nekdo dokaze z diskuse pod clankem udelat. ;-(

4 0
možnosti
Foto

Pro některé moudré dámy (a ostatní pochybovače) doporučuji přečíst:

https://chernobylzone.cz/cernobylsky-experiment-a-prubeh-havarie/

Je tam i řada zdrojů, které snad nikdo zpochybňovat nebude (?).

Je to snad dostatečně objektivní popis této "drobné události".

Obávám se, že o těch opravdu drobných jsme se ani nedozvěděli. A dnes tu máme další zajímavost - jakýsi zločinec (jistě americký agent) znečistil ruskou ropu tak, že jsme si raději přestali odebírat. Inu, chybička se vloudí.

https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/putin-ropa-druzba-vysetrovani.A190427_141342_eko-zahranicni_zaz

3 0
možnosti
Foto

A my žijeme u Černobylu?

Přečtěte si článek paní Tenzler, ta už to téma zpracovala mnohem důkladněji.

3 1
možnosti
  • Počet článků 1001
  • Celková karma 21,65
  • Průměrná čtenost 1194x
Výtvarný umělec, kurátor výtvarných projektů, publicista

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy