Diskuse

Emmerich Rath

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zasloužená karma R^:-)

0 0
možnosti
Foto

Díky za osvětu! Tohle jméno jsem opravdu neznal.R^

1 0
možnosti
Foto

Taky jsem ho neznal. objevil jsem jeho příběh náhodou. Známější je možná mezi skauty a trempy... Někteří z nich vědí, že zvyk nosit typické baťohy, tzv. "usárny" pochází z toho, že Rath je ve svém obchodě prodával.

0 0
možnosti

Karma Rathovi i vám, že jej připomínáte. Díky. VR^

3 0
možnosti
Foto

Děkuji Vám za nakouknutí :-)

0 0
možnosti

Lidé se svoji hlavou, svým názorem, rovnou páteří a vysokou inteligencí jsou pro totalitní režimy vždy nepohodlní. Podobných lidí je třeba si vážit, neb posouvají společnost dopředu.

Pěkný článek. R^

4 0
možnosti
Foto

Perfektně jste to vystihl. Zrovna dnes ráno jsem se díval na dokument o ukrajinské historii ve 20. století. Když vypukla bolševická revoluce, Ukrajinci se chtěli vydat cestou samostatnosti. (Což bylo v souladu s Leninovým dekretem o právu národů na sebeurčení!) Odpovědí byly strašlivě krvavé bolševické represe. Když v roce 1921 bolševické Rusko definitivně vojensky ovládlo situaci na Ukrajině, okamžitě začalo s genocidou vzdělaných lidí, středního stavu, atd. Brutalita pokračovala totální válkou proti selskému stavu, protože Rusům šlo o zlomení páteře ukrajinského národa. Což vyvrcholilo hladomorem, jehož počet obětí byl podle toho dokumentu přes šest milionů lidí.

2 0
možnosti

O86t94a 22K57i39n45c

4. 5. 2019 11:18

R^R^R^ Hodně zajímavé čtení.

3 0
možnosti
Foto

Tenhle příběh mě velice zaujal. Dík za zastavení :-)

0 0
možnosti

D57a53v86i17d 18V84l67k

4. 5. 2019 9:39

Moc zajímavé MarkuR^

4 0
možnosti
Foto

Emmerich Rath byl určitě postavou hodně výjimečnou. Ale byli mnozí další, kteří měli za bolševníka podobné osudy. Měli jsme souseda, který byl v zahraničním protinacistickém odboji a narukoval do francouzské armády pod vedením generála De Gaullea. Bojoval proti Němcům v severní Africe, měl vyznamenání... Ale doma po válce z něj komunisté udělali nulu, poslali ho na nucené práce do dolů. Taky potom žil v úplném zapomnění, ale neodpustil si aspoň na hody vyjít ve slavnostní uniformě se šavlí. A rovný jako svíce se procházel po vesnici. Lidé se mu však spíše posmívali, byl z toho hodně smutný a vnitřně zraněný. Vím to, vícekrát jsem s ním o tom mluvil. Ke konci života po úmrtí manželky měl podobné osudy jako E. Rath, žil málem jako bezdomovec a téměř celé dny vysedával v hospodě. Tam také zemřel, vsedě...

3 0
možnosti

Krásný člověk, děkuji za článek:-)R^

3 0
možnosti
Foto

Dík za zastavení, Ivo :-)

Přeji krásný den!

0 0
možnosti
Foto

Úžasný, všestraný sportovec, obdivuhodný člověk!

Karma Vám i panu Emmerichovi.

7 0
možnosti
Foto

Karma především jemu. Byl jsem čtením příběhu o něm fascinován. Jistě, jsou tu jeho famózní sportovní výkony, ale on taky šel v každé době proti "špatným proudům", nepodvoloval se jim. Jako rodem Němec podporoval Československo, pak odmítl nacistické námluvy, za protektorátu ukrýval Židy... A před komunizmem se taky nehrbil.

5 0
možnosti
  • Počet článků 1002
  • Celková karma 21,14
  • Průměrná čtenost 1193x
Výtvarný umělec, kurátor výtvarných projektů, publicista

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy