Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

KarmaR^ a naprostý souhlas. Pokud výsledkem "osvobození" má být získaná SVOBODA, tak osvobodili Američané například Holandsko, ale také Itálii, Japonsko a dokonce samotné nacistické Německo. SSSR nás neosvobodil, ale uchvátil. Když komunista vyžene nacistu, tak je to takové "z louže do louže".:-)

20 12
možnosti

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

JD

Kdyby chtěli, tak si mohli Rusové dobytá území rovnou celá nechat, Prahu nazvat třeba Koněvovo, Varšavu Žukovgrad a bylo to. Ale plnili dohody s Američany o vzájemné pomoci, armády posadili na vlak a hnali je do Mandžuska a tady působili jen politicky. Kdyby demokraticky zvolená vláda v čele s demokratickým prezidentem Benešem chtěla, tak mohla podepsat Marshalův plán a bylo by. Měli jsme to v rukách sami. Druhá věc je ta, proč tolik lidí svobodně a demokraticky volilo KSČ ve volbách v roce 1946. A mezi námi, já se jim ani nedivím, to rozčarování z chování údajných spojenců v čele s Francii a Anglii, to bylo na zvracení...

17 6
možnosti
VK

Jelikož Marshallův plán byl přijat Kongresem USA až 3. dubna 1948, mohla ho předúnorová vláda přijmout jen stěží.

0 0
možnosti
Foto

Taky se žádné nadšené oslavy nekonají ;-)

3 1
možnosti
JZ

V Plzni osvobozené Američany ano. :-)

4 1
možnosti
JZ

Zasloužená karma R^:-)

11 9
možnosti
ZD

Zasloužená ? Nevadí, že autor se účelově vyhýbá úloze vítězných mocností nad rozdělením sfér vlivu? Možná o tom nic neví - pak se omlouvám za to "účelově".

8 5
možnosti
JZ

Na rozdíl od Rusů Američané nevraždili československé občany a neunášeli je do gulagů.

28 6
možnosti

J89a87k18u66b 84Š69o57l17c

6. 5. 2019 15:51

To se ale vlamujete do otevřených dveří.

5 2
možnosti
MS

R^ Svůj podíl zřejmě hrálo i to, že v oddílech maršála Malinovského byl údajně vyšší podíl problematických lidí jako propuštění trestanci; důležitější oddíly směřující na Berlín měly lepší složení.

Taktickou obranou proti znásilňování byl mj. speciální makeup simulující vyrážku. Pohlavně přenosných nemocí se Rusové báli.

4 0
možnosti
Foto

KOncem války docházely na obou stranách zdroje rekrutů, takže rukoval úplně každý, kdo unesl zbraň. Němci na frontu nahnali i děti.

6 0
možnosti
ML

Marek, málokedy vám dám karmu, ale tentoraz je obrovská!R^

7 3
možnosti
Foto

Děkuji Vám za to vzácné koření R^

0 0
možnosti
MB

Co se vlastně z doby Velkého Říma změnilo? Dobudu nějaké území a tak si na něj činím nárok. Pokládám to za logické a dokonce i nutné! Jak by poté Stalin zdůvodnil ruské matce, že její syn v Čechách padl - Aby se Češi následně cestou Marshallova plánu stali Kremlu protivníkem? Tedy jistě - Adolf vymýcen, nová Provincie Moskvy zde! Nějací domácí posluhovači se vždy najdou - Našli! Nikdo nepopírá RA zásluhy - Tedy zase nepopírejme, že za 44 let - 1945 - 1989 jsou Dluhy srovnány! Pohledávky jsou vyrovnány a my zaplatili draze. Vypadli z civilizace. Chvála bohu, že jsme 2 světovou válku nevyhráli! Mohli jsme dopadnout ještě hůře, viz vítěz ... :-)

8 2
možnosti
Foto

Změnila se především jedna věc: Římané na podmaněných územích ponechali lidem místní bohy. Rusové dosadili ty své.

4 0
možnosti
Foto

Já si myslím, že máte pravdu oba - Vy i David. Jen si to ani jeden z Vás možná plně neuvědomuje...

9 0
možnosti
Foto

Děkuji za rozumný příspěvek. Myslím si rovněž, že s Davidem si až tolik neprotiřečíme. Ani jeden z nás nevlastní pravdu, máme své úhly pohledu na totéž a ony se někde potkávají. Moje polemika není namířena proti Davidovi osobně. Je k tématu, které je zatím stále až moc živé. Neuškodí povídat si o něm. Zdá se, že lidé se opravdu nijak zvlášť moc nadšeně nechystají na oslavy sovětských osvoboditelů a je zbytečné jim to vyčítat.

Ale je zcela v pořádku normální lidská vzpomínka na všechny, kdo v té válce padli a na ty, kdo osvobozovali naše území. Vzpomínka s úctou a bez "povinného nahánění do průvodu"

4 0
možnosti
Foto

Ještě by to chtělo vysvětlit, jak to že přes vámi popisované hrůzy vyhrála v r. 1946 volby KSČ (spolu s ČSSD). Normální by bylo, kdyby především čeští voliči hlasovali v rámci možností přece jenom rezervovaněji a chladněji volbou národních socialistů a lidovců, zvláště těch olomouckých, kteří plédovali za vybudování pomníku Stalina.

No a jak si vysvětlujete mohutnou účast všech politiků na přejmenování třídy maršála Focha na třídu Stalina?

1 7
možnosti
JS

Pokud se jedná o to vítězství KSČ, myslím, že příčiny jsou jednoduché. Západní spojenci, Francie a Anglie, se na nás vykašlali, a většinu území osvobodila Rudá Armáda, tedy báťuška Stalin. Kromě toho 1. republika nebyla taková idyla a vzor demokracie jak se dnes píše a tak většina národa chtěla změnu.

10 1
možnosti
  • Počet článků 1006
  • Celková karma 22,21
  • Průměrná čtenost 1188x
Výtvarný umělec, kurátor výtvarných projektů, publicista

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy