Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VP

Generál Kutlvašr dostal doživotí, ale další z vojenských nekomunistických velitelů pražského povstání, kap. Nechanský byl po únoru 48, ve vykonstruovaném procesu, odsouzen za údajnou velezradu k trestu smrti a popraven.

14 0
možnosti
Foto

Domnívám se, že šlo o cílenou likvidací svědků a také o "pomstu" Sovětů za to, že se naši dokázali nakonec sami osvobodit. Protože to jim nepadlo do krámu, oni z principu nechtěli svébytné odbojové organizace s velkou autoritou v očích veřejnosti. Je strašné, co udělali s Varšavou, když ji nechali nacistům na pospas a zabránili spojencům v jejím leteckém zásobování.

10 1
možnosti
Foto

Pokusy o letecké zásobování Varšavy spojenci proběhly. Ovšem, ne moc úspěšně. Ono dopravit pomoc z Itálie nebylo tak jednoduché. .A rusové na Varšavu ,,kašlali", protože přeskupovali a doplńovali své jednotky k poslednímu úderu na Německo, tedy tam kde tehdy(!) končilo vých Prusko.

3 1
možnosti
VK

Kdepak, byl to jasný záměr, aby Němci odvedli špinavou práci za ně. Stalin odmítal letecké shozy zásob i vyslání stíhačů proti německým bombardérům, dokonce nedovolil použít sovětská polní letiště ani britským a americkým letadlům.

Následně si přivlastni polovinu Polska v demarkační linii Molotov-Ribbentrop a posunul polské území na západ na úkor Německa.

2 0
možnosti
Foto

Tak. Zatímco ze Smrkovské se stal až národní ,,geroj". A to dvakrát;-)

4 0
možnosti
JL

Dovolim si pripomenout generala s. Vojcechovskeho. Ten byl NKVD odvlecen do SSSR a zasel v jednom ze sibirskych gulagu. Snad v roce 1957. Byl jednim z nejvyzsich velitelu Cs. vojska na Rusi. Puvodem Polak, byl pridelen legiim Rusy. S legiemi uz zustal a odjel s nimi v roce 1920 domu, kde dale slouzil Cs. republice. Skoncil v rukou NKVD jako Sved Walenberg.

9 0
možnosti
Foto

Raoul Wallenberg, má zásluhu na záchraně kolem 60.000 až 100.000 maďarských Židů před holocaustem. Jako švédský diplomat jim většinou vydával švédské pasy (atd.)

Je strašlivá hanebnost, jak s ním naložili. Měl statut diplomata neutrální země - Švédska, vůbec na něj neměli sáhnout. Ale zmizel a nejpravděpodobnější verzí je, že byl nedlouho po únosu NKVD zavražděn. Stopy končí ve vězení Lubjanka. Jak bylo dobrým zvykem té říše, mlžilo se kolem toho a mlžilo do nekonečna. Pracoval jsem na Wallenbergově pomníku v Bratislavě, tak jsem měl možnost seznámit se s řadou údajů o jeho životě a působení.

7 0
možnosti
JL

Jen jsem chtel upozornit na podobny povalecny osud S. Vojciechovskeho a Wallenbrga. Tolik ve svych zivotech pro jine udelali a nyni odpocivaji v hromanych hrobech, neznamo kde.

Hlavne jsem se chci omluvit za to male s. Neni to zkratka soudruh. je to zkratka krestniho jmena generalova, jmenoval se Sergej. Byl jedinym z ruskych dustojniku, ktery neopustil Cs. vojsko pote, kdyz se rozhodlo jet do Vladivostoku "vlastnim poradkem".

4 0
možnosti
Foto

Ano, pane Lanciku, to srovnání osudů dvou do SSSR zavlečených významných mužů, kteří se tolik nasadili pro pomoc jiným, je výmluvné. Děkuji Vám moc R^

2 0
možnosti
  • Počet článků 1006
  • Celková karma 22,21
  • Průměrná čtenost 1188x
Výtvarný umělec, kurátor výtvarných projektů, publicista

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy