Diskuse

Den D

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zasloužená karma R^:-)

0 0
možnosti

Naprosto souhlasím a karmuji.

Nicméně, přes úspěch jako celek by se nikdy nemělo zapomínat na to, že tuto operaci, i přes naprosto drtivou leteckou převahu, provázelo i obrovské množství chyb při přípravě a především likvidaci nepřátelských opěrných bodů v místě vylodění, jejímž výsledkem je právě to obrovské množství vojáků, kteří při výsadku přišli o život.

0 0
možnosti

P30e19t92r 95L89u69k73e27š

8. 6. 2019 0:23

Dane, šlo o nejsložitější válečnou operaci a řada věcí byla v rukou božích. Někde to šlo lépe a někde hůře. Časový plán byl napnutý k prasknutí a jednotlivé kroky na sebe navazovaly doslova v minutových intervalech. Jakmile se něco zadrhlo, následovala nevyhnutelně krize. Drtivá letecká převaha mohla obranu výrazně potlačit, ale letectvo způsobilo v první fázi poměrně malé škody. Jenže proč? Do hry vstoupily nízké mraky a bomby padaly za obranné linie. Stejně tak mohly při předčasném shozu zlikvidovat první invazní vlnu. V protikladu k problémům a chybám se dá najít řada klíčových momentů, které vyšly nad očekávání.

V boji dělají chyby obě strany. Vyhrává ten, kdo jich udělá méně a dokáže reagovat na vývoj situace. Určitě máte pravdu v tom, že zahynulo množství vojáků, ale zároveň je třeba vidět celek. Plány počítaly s podstatně vyššími ztrátami a já si troufám tvrdit, že plánovači odvedli zatraceně dobrý kus práce.

P.S.: Marku, Robert Capa je můj oblíbený fotograf, ale Vaše "vikýřovky a nevikýřovky" jsou důkazem, že pěkná fotka lze pořídit i bez hvízdání kulek a explozí granátů. Díky za ně. :-)

3 0
možnosti
Foto

J26a73n 41Š63i56k

7. 6. 2019 11:17

Děkuji za článek R^

1 0
možnosti
Foto

Děkuji za zastavení a přeji hezký den :-)

0 0
možnosti

Včera ve zprávách přenosy z místa vzpomínek. Silný příběhy, opravdoví chlapi.

3 0
možnosti
Foto

Je to tak. Brodili se vodou nechránění, v nepřátelské palbě z dobře opevněných pozic, z kulometných hnízd...

0 0
možnosti

Pláže vylodění si dodnes uchovaly svoje kódovací názvy jako Utah, Omaha, Gold, Juno a Sword. Kdo si to osobně projde, tak najde muzea, památníky, památná místa a vojenské hřbitovy připomínající tuto bitvu, jež se vtiskla hluboko do světových dějin.

Místa jako např. La Pointe du Hoc a německý dělostřelecký bunkr s navigačním stanovištěm v Longues-sur-Mer jsou velmi autentická a historie z nich přímo hovoří.

0 0
možnosti

Ve wiki toho víc není???

2 0
možnosti

Díky, Marku, za důstojný blog k uctění památky 75.výročí události v Normandii.

2 0
možnosti
Foto

Moc děkuji za nakouknutí, Marie. Cítil jsem, že je třeba aspoň něco napsat...

1 0
možnosti

Není co dodat Marku, řekl jste všechno. V závěru to nejpostatnější. Zdravím. R^

5 0
možnosti
Foto

Je to tak, Dano, ty údajně "velké" války dvacátého století, ani první ani druhá, se neměly vůbec stát... Poučíme se ve století jednadvacátém?

Moc zdravím :-)

0 0
možnosti

Neúplný verš z Verlainovy básně Óda na podzim = "Zraňují mé srdce monotónní touhou" = Němečtí šifranti čekali, kdy zazní zbytek = "Dlouhé podzimní vzlyky" ! Operace Overlord zcela fascinuje - Dobře zfilmováno "Nejdelší den" - (1962, dá se stáhnout z Ulož to - 1 + 2 díl, barevně, český dabing) ... Je tam skutečně všechno !

Od nadšeného francouzského staříka odbojáře, který jásá nad šifrou z rádia, že - "Johny má dlouhý knír" ! = Invaze! Je nadšen, že mu v baráku praskají okna pod palbou bitevních lodí. V té době E. Rommel v Berlíně své ženě předává dárek - boty k narozeninám. Poctivec, německý major dělá obchůzku pobřeží a pak fascinován zírá na horizont. Objevuje se neuvěřitelný počet 6.000 lodí - Volá - To je fantastické! Podává hlášení, kde jej vyhlašují za blba! Generál žádá zásah obrněné tankové divize k pobřeží! Tu může rozpohybovat pouze přímý rozkaz Vůdce = Vůdce spí - Nikdo nemá odvahu jej vzbudit ! Sedá si do křesla a pije koňak - Dějiny ovlivnily peřiny ! ...

Dějiny ovlivnili právě ti prostí! Mladí kluci - vojáci. 200.000 vyloděných v první vlně. (Mj., během nácviku - jich asi 800 zahynulo ještě v Anglii)! Zajímavostí plno - E. Rommel poprvé nabádá A. Hitlera, aby hledal Politické řešení! Ten mu odvětil, nechť se stará o vojenské věci. Zbytek, politika je na něm. Provedl to po svém - Padli další mladí kluci - civilisté - Německo totálně zdeomolováno. Vše řeší kulka a Kyanid. Opravdu, krvavé pláže - Cesta ke Svobodě - Nesmírně si toho vážím ! ... :-)

7 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS