Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MV

Karma, Marku. A hezkej den preju

3 0
možnosti
Foto

Marku, díky!

Taky přeji Vám a všem hezký den.

Nechci se dnes příliš pouštět do diskusí, ani na to nemám dostatek času, ale opravdu moc děkuji všem, kdo svým dílem přispěli.

3 0
možnosti
Foto

Tento čin je dodnes skvrnou na kulturní pověsti českého národa.

9 0
možnosti
OP

Duše národa ukrytá v majránském sloupu ;-D

0 1
možnosti
Foto

Vaše těžko, paní Majránko! ;-D

0 1
možnosti
MS

R^ Máte pravdu, ale k usmíření musí být "politická vůle". Před léty jsem viděl u sochy sv. Jana Nepomuckého na Karlově mostu lístek s nápisem "Tato modla musí zmizet". Radikálové všeho druhu obvykle jiný názor neberou v úvahu. Rozdělení společnosti v mnoha zemích narůstá díky mechanizmům doby postfaktické. Dialog a usmiřovací procesy bych také rád viděl, ale realita příliš růžová není. :-P

1 0
možnosti
Foto

Na Karlově mostě je socha Ježíše Krista, odlitá roku 1629 podle návrhu sochaře W. E. Brohna. Roku 1696 musel pražský Žid z trestu na kříž připevnit zlacený hebrejský nápis Svatý, Svatý, Svatý Hospodin zástupů, protože se soše posmíval. Incident popisuje trojjazyčný nápis z roku 1707 v kartuši na podstavci: Protože židovské občany a návštěvníky Prahy nápis mátl a urážel, roku 2000 byly zde umístěny tři bronzové tabulky s vysvětlujícím textem, který poukazuje na historické souvislosti kuriózního spojení křesťanského výjevu a hebrejského nápisu a nikoho nenapadlo jej odstranit.

5 0
možnosti
Foto

Děkuji, Michaelo V, za nějak zvlášť moudré to určitě nepovažuji, jen se snažím o situaci přemýšlet a hledat schůdné cesty... Člověk se stále musí pohybovat mezi tvrdým realizmem a vznosnými idejemi. Když je obojí dost silné a podaří se "aliance" těchto zdánlivých protikladů, pak lze udělat i velké věci. Anebo jen pokojně žít každý den se stovkami malých věcí, což vůbec není marné.

1 0
možnosti
Foto

Mariánský sloup, stejně jako všechno předchozí co tu stálo, do současných podmínek Staroměstského náměstí již nepatří. Z více důvodů. Jedním z nich je "zranitelnost" křehké sochařské překážky v masově využívaném prostoru. Také určitý nesoulad s pomníkem J.Husa. Ale měl by být znovu postaven ne jiném vhodném místě, kde by nevadil žádným zájmům.

3 6
možnosti
Foto

Souhlasím s Vámi, pane Stratile. Odstranění mariánského sloupu měl pádné důvody v době, kdy byl odstraněn. Byl to symbol poroby českého národa Rakousku -Uhersku... a znovu ho postavit ho proti pomníku M.J. Husa není rozumné, a navíc proti rozhodnutí magistrátu Prahy. Nechť je umístěn v Praze, ale na jiném místě, ne na Staroměstském náměstí, kde bylo po roce 1621 popraveno 27 českých pánů.

1 6
možnosti
Foto

Hlavním argumentem pro obnovu Mariánského sloupu je ten, že proti jeho vyvrácení protestoval tehdejší Národní výbor.

3 1
možnosti

Pro někoho vyhnání, pro jiné odsun na základě mezinárodních dohod. Nechápu, proč by akt práva měl vzbuzovat vášně. Možná jeho dílčí excesy, ale v porovnání s genocidou českého národa se jednalo o drobnosti.

1 8
možnosti
  • Počet článků 1005
  • Celková karma 22,65
  • Průměrná čtenost 1189x
Výtvarný umělec, kurátor výtvarných projektů, publicista

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy