Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

R^

Modlím se, abychom ta zvěrstva nemuseli znovu prožívat! Obávám se toho, že vzdáním se Boha si ta zvěrstva dobrovolně přivoláváme!

Podraz Rusáků je strašný! Každá pomstychtivost je strašná! A je zcela lhostejné, zda jde o ruského cara Stalina nebo českého prezidenta! Otřesné!

:-)

2 0
možnosti
Foto

Karma. Co dodat, Stalin, Hitler, nacisté, komunisté, všechno stejné :-/

5 0
možnosti
Foto

Je zajímavé, jak fungovala rudohnědá koalice při útoku na Polsko. ;-( Když se jednalo o páchání zla, tak "tihle výtečníci" táhli spolu, ruku v ruce. Po rozdrcení Polska v r. 1939 uspořádali společnou vojenskou přehlídku.

O to vetší pozornost si zaslouží fakt, že vzájemná afinita (nahnědlých a narudlých) znovu vystrkuje růžky v dnešní době.

6 0
možnosti
RS

R87a41d31e72k 50S81e51m12a

2. 8. 2019 16:58

Stalin a Hitler byli kámoši. Ale že Německo podporovalo už Lenina a bolševiky, o tom se moc neví. Prostě tyhle 2 země k sobě mají nezvykle blízko, my nemůžeme věřit ani jednomu z nich.

1 1
možnosti
Foto

Zásadní rozdíl je v tom, že v Německu proběhla denacifikace a proběhla v něm obrovská proměna základních principů mezinárodní politiky. Německo se stalo společně s Francií a Itálií (také díky křesťanským demokratům jako Konrad Adeanuer, Francouz Maurice Schuman a Ital Alcide de Gasperi) jednou z podstatných zemí usmiřovacího procesu a dlouholetého mírového soužití v Evropě.

5 0
možnosti
JT

J10i90r96i 26T68i72c49h63y

2. 8. 2019 16:56

Mozna se to bude zdat nevhodne, pri popisu cinu zlocinnych diktatur nacizmu a komunizmu vuci Polsku, ale muzeme si pripomenou, ze Polsko byla polofasisticka diktatura. Polaci okamzite vyuzili obsazeni ceskoslovenskeho pohranici a vtrhli do Tesinska, vyhnali vedouci Cechy (do 24 hodin). Jejich vztah k Zidum nebyl prilis vzdaleny k nacistum. Za valky vyjednavali s Benesem o spojenem statu, kdy si predstavovali nadvladu nad Cechy. Benes k tomu nepristoupil, ale vyvoj ukazal, ze to bylo bezpredmetne,

1 0
možnosti
Foto

Nezpochybňuji v žádném případě, že Polsko té doby bylo autoritářským a nepříliš demokratickým státem. V ničem to však nezmenšuje vinu komunistického SSSR a nacistického Německa na jeho přepadení, na masakrech civilního obyvatelstva a na rozpoutání druhé světové války,( atd. atd. atd.)

2 0
možnosti
DV
Foto

J31a47n 27Š75i49k

2. 8. 2019 12:38

Poláci za 2. světové války trpěli neskutečně a to z obou stran. Díky za připomínku Varšavského povstání, které stojí neprávem ve stínu jiných událostí. Hezký den pane Trizuljaku

8 0
možnosti

J55a92k55u29b 81Š74o46l42c

2. 8. 2019 12:43

Místo s Hitlerem, měli raději jednat s Benešem.

1 1
možnosti

J36a25k43u26b 47Š20o38l25c

2. 8. 2019 11:53

Období druhé světové války je jedno svinstvo za druhým. Čisté ruce zůstaly opravdu málokomu. Každý hrál pouze svoji kartu, pravda dostávala na frak třeba i při norimberském procesu (Katyň). V zájmu "vyšších" zájmů bylo obětováno spousta nevinných. Škoda, že nevyšel atentát na Hitlera, možná mohlo dojít k separátnímu míru a nevpuštění Sovětů do východní a střední Evropy.

4 0
možnosti
JH

No, že bych byl šťastný že zachování Protektorátu... Polákům se Generální Gouernement asi taky moc nelíbil, při všech jejich oprávněných vyhradach k SSSR.

0 0
možnosti
JK

Taky jen upřesnění - ke shození materiálu ze sovětské strany došlo skutečně až v posledních dvou zářijových týdnech, mělo to být asi padesát tun, ovšem shození bylo doslovné = bez padáků.

2 0
možnosti
PN

Pěkné okénko do historie, která se nesmí opakovat. Pěkné pokárání rusáků. Nedávno jsem tu četl spoustu článků a příspěvků o tom, že za válku vlastně můžou rusáci a byl zesměšňován jejich způsob vedení bojů. Člověk by si myslel, že historie začíná rokem 39. Většinu lidí co bylo před rokem 39 nechává naprosto chladné. Jak tady jeden pán připomněl, rusáci měli za sebou 5 týdnů ofenzívy a prakticky vyhnali němce ze svého území, navíc se němcům zrovna zadařilo zasadit citelné rány rudé armádě. Stalin, možná mimo jiné poučen tím, jak dopadli němci, když se bezhlavě hnali dopředu a týl nestíhal, zastavil svá vojska, aby doplnil stavy a nechal své kluky oddychnout před dalším útokem. Svou zem měl osvobozenou, jaký měl důvod hnát se dál jako předtím? Oslavovaní spojenci také nijak nespěchali s otevřením druhé fronty, když to zrovna potřeboval. Co bude čí už měl dohodnuté. Jistě vyzýval Varšavany k povstání, ale byl stanoven termín začátku? Který byl odsouhlasen a zkoordinován s ofenzívou?

Jinak je ovšem strašné, že během dvou měsíců to odneslo v jednom městě tolik poláků. Mrtvých ve Varšavě bylo jako přibližně polovina ztrát američanů na všech bojištích za druhé světové..

2 6
možnosti
MB

Poláci, pokud nechtěli přinést svou zemi Stalinovi sami na podnose, asi nemohli koordinovat povstání se sovětskou ofenzivou. Oni si moc dobře pamatovali 17. září 39, přinejmenším tušili, že to byl Stalin, kdo nechal povraždit v Katyni na dvacet tisíc Poláků, znali Stalinův vztah k londýnské vládě atd. atd. Povstání bylo vedeno motivací neskončit úplně ve Stalinově područí, zkusit obsadit Varšavu (nebo její část) a prohlásit se za sílu podléhající londýnské vládě. Stalinovo jednání před Varšavou lze snad z jistého (vojenského) hlediska chápat, ovšem mnohé jeho předchozí i následující kroky vedoucí k nastolení libovůle (nejen v Polsku) nikoli.

8 0
možnosti
  • Počet článků 1001
  • Celková karma 21,65
  • Průměrná čtenost 1194x
Výtvarný umělec, kurátor výtvarných projektů, publicista

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy