Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JH

Spravne připomenutí. Nackove museli zurit, protože Dány považovali za svoje arijske bratry. Navíc ještě z Dánska byla poměrně otevřena cesta do Švédska, což se například Protektorátu obklopenemu Reichem a Msg. Tisem ,,státem,, mohlo jenom zdát.

Dokponce i Židé odvleceni z Danska do Terezína skoro vsichni přežili, protože v té době už ti bystrejsi z nadlidi chápali, ak asi dopadne válka.

3 0
možnosti
Foto

R^ Děkuji a přeji hezký víkend

0 0
možnosti
JK

Jenom úplně malé doplnění - postoj Dánů reprezentoval sám král Kristián X., když oficiálně přijal Himmlera s židovským označením na slavnostní uniformě. Návštěva uprchla bez pozdravu.

6 0
možnosti
Foto

R^R^R^ To je nádherný příběh!

0 0
možnosti
JS

Děkuji Vám za tento velmi pozitivní příklad záchrany evropských Židů. Pokud jste však uvedl tolik detailů, neměl by se opomenout jeden dost důležitý – Dánsko se v roce 1940 vzdalo během pouhých šesti hodin, a to bez významnějšího odporu. Za to Dánové získali od nacistů takovou míru samostatnosti, jako žádný jiný okupovaný evropský stát, což jim dávalo dost široké možnosti.

Co se týče Pia XII., tak tam by se slušelo dodat, že podstatnou část svého pontifikátu nevěděl, čí vlastně je. Neustále lavíroval mezi možností považovat nacisty za spojence (jako nepřátele komunistů) a možností prezentovat se jako kritik Třetí říše (hlavně na konci války). Vy to v diskusi komentujete takto: "Vytýká se mu, že například váhal s veřejným odsouzením nacizmu, ale za tím se ukrývá velmi složitá diplomacie se západními spojenci."

To co Vy označujete termínem "složitá diplomacie" přesně odpovídá těmto Kristovým slovům, cituji: Vaše slovo buď ‚ano, ano – ne, ne‘; co je nad to, je ze zlého."

Kdo jiný měl okamžitě a nekompromisně odsoudit nacismus, než člověk, který sám sebe považoval za Kristova zástupce na zemi? Pius XII. jen ukázal to, co ukazovalo nespočet jeho předchůdců, že prostě nelze sloužit dvěma pánům, a to tím méně, pokud sami sebe považují za hlas Pána na zemi. Pius XII. významným způsobem přispěl ke ztrátě důvěry Evropanů v katolickou církev. Negativní hodnocení papeže původně obsahoval i text Památníku holocaustu v Izraeli, text byl po desítkách let změněn fakticky na politický nátlak, nikoli proto, že by Pia XII. někdo náhle křišťálově vyčistil. Naprosto chápu, že byl papež proti komunismu. Jenže v roce 1949 vydal dekret, kterým vyhlašoval exkomunikaci všech členů a podporovatelů kumunistických stran. Vyvrhnout někoho paušálně a předem – to bych očekával v době Jana Husa a nikoli ve 20. století. Tím jen dal komoušům do ruky argument o pokračujícím absolutistickém myšlení Vatikánu. O tom, kdo náleží Bohu, rozhoduje Bůh a nikoli papež.

1 0
možnosti
Foto

Možná by Vám pomohlo prohlášení ministerské předsedkyně státu Izrael paní Goldy Meir po úmrtí Pia XII. Odkaz máte níže v mém příspěvku.

2 0
možnosti
MB

R^

Vzpomněl jsem si taky na Bulharsko. Tam po první vlně transportů dokázala veřejnost (opozice, pravoslavná církev, spolky, "obyčejní" lidé) přimět vládu k zastavení dalších deportací.

3 0
možnosti
Foto

Moc dobré připomenutí, pane Bílku, děkuji! Tuhle historii Bulharska jsem moc neznal, rád se dozvídám. Svým způsobem se to podobá Dánům, protože to má jim blízkou podstatu. Že se sami obyvatelé postavili na odpor proti transportům.

0 0
možnosti
Foto

J98a93n 63Š18i41k

9. 8. 2019 8:42

Nádherný článek, kéž by takových bylo více. Ve všech dobách existují pozitivní činy a o těch by se mělo vědět!!! A z období zla tím spíše. Děkuji pane Trizuljaku R^

3 0
možnosti
Foto

Souhlasím s Vámi, pane Šiku. Příběhy z doby zla, konkrétně právě o lidech, kteří se uměli tomu zlu postavit, je třeba stále připomínat. Člověk je velmi křehký a pokud je normální, tak velice dobře ví, jak nesnadno by v těžké době zlu odolával. Tím více potřebujeme vědět o příkladech, že je to možné a že lze vzdorovat. Jde o takovou "drobnou" a téměř nenápadnou možnost nezanedbat příležitost k dobrému

Děkuji moc za zastavení a přeji Vám vše dobré.

0 0
možnosti

Děkuji hlavně za detaily Marku. Na těch u informací vždycky nejvíc záleží. Pozdravuji a přeji hezký den.R^

2 0
možnosti
Foto

Dano, mám rád, když jsou "velké příběhy" z historie doprovázeny detailem. Navštívil jsem v Praze výstavu konanou u příležitosti sedmistého výročí nástupu Jana Lucemburského na český trůn. Bylo to v domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí, kde král Jan zpočátku bydel se svojí chotí Eliškou Přemyslovnou. Nesmírně mě tehdy upoutal dobře zachovaný exponát dětské botičky z té doby. Anebo listy z iluminovaného kodexu o pouti Janova otce, císaře Jindřicha VII. Lucemburského na korunovaci do Říma. V tom kodexu je v obrazech, téměř jako dnešní komiksy, znázorněn děj té cesty, až po Jindřichovu smrt v Pise.

Podobně mě na příběhu o Dánsku zaujal detail s malou dívkou, která se pustila do odvážné akce na záchranu života svých spoluobčanů. Samozřejmě, důležité jsou mnohé další detaily, čísla... a zejména chování některých konkrétních aktérů.

Děkuji za zastavení a přeji Vám krásné léto.

0 0
možnosti

R^ Dík za vzácné informace! :-)

2 0
možnosti
Foto

Bohumíre, čím hlouběji jsem se do těchto příběhů nořil, tím vzácnější a zajímavější věci jsem nalézal. A ten dánský příklad statečného chování velké většiny národa jako celku je velmi potřebný i pro dnešní časy.

1 0
možnosti
Foto

Díky moc, velikost často není v absolutních počtech a temná moc je na V krátká.

4 0
možnosti
Foto

Přesně tak, Filipe.

Moc zdravím a díky! V

1 0
možnosti
Foto

Marku, děkuji. Jelikož se titul Spravedlivý mezi národy uděluje pouze jednotlivcům a nikoli skupinám, je Dánsko se svými 22 oceněnými daleko vzadu - třeba i za Československem. Přesto - pokud bychom vzali v úvahu celkový počet obyvatel a podíl zachráněných Židů - je Dánsko nepochybně na 1. místě.

A těším se, že se brzy otevřou vatikánské archivy (tuším v příštích několika letech), aby vyšla najevo celá pravda o Piu XII. I když budou stále jedinci, kteří budou tohoto statečného muže nazývat "hitlerovým papežem", bude to těžké dokázat ve světle faktů.

Pěkný den. A karma.

3 0
možnosti
Foto

Tomáši, moc děkuji za zastavení. Je to tak, jak píšete. Těžko k tomu co dodat.

Skutečnost, že papež František rozhodl o odtajnění vatikánských archivů z doby Pia XII. je určitě pozitivní věc z mnoha úhlů pohledu. František je určitě zpraven od odborníků archivářů o všem podstatném, co v archivech je.

Spíše pro jiné čtenáře než pro Vás přidám, že celá temnolegenda o údajném "Hitlerovu náměstkovi" je komplotem KGB, protože Pius XII. by rozhodným a velmi silným odpůrcem komunizmu. Vytýká se mu, že například váhal s veřejným odsouzením nacizmu, ale za tím se ukrývá velmi složitá diplomacie se západními spojenci. Pius XII. měl v úmyslu veřejně odsoudit obojí zlo, jak nacistické, tak komunistické a odhalit jejich společnou vinu na rozpoutání války. Ale spojenci to nechtěli, protože byli se Stalinem v koalici bojující proti Hitlerovi.

Hru "Náměstek", která naprosto ahistoricky očerňuje Pia XII. napsal německý autor Rolf Hochhut v podstatě na objednávku sovětských tajných služeb.

Velmi zajímavě je pomoc Pia XII. Židům popsána v článku zde:

https://www.euportal.cz/Articles/6799-rabin-new-yorku-david-dalin-pius-xii-nebyl-hitleruv-papez-ale-nase-zachrana.aspx

Přeji pěkný den a dík za karmu

2 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS