Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VM

Dal bych karmu. Ale nemohu.

Jednoduše proto, že každé takové hodnocení je laciné. Ono totiž jinak se hodnotí s odstupem času. Jinak se situace hodnotí v daném okamžiku, za dané situace a dostupných informací.

Tedy další odborník, který je jenom po bitvě generálem :-)

3 3
možnosti
AF

A85l61e56š 53F96r21ý57b33a

22. 9. 2019 23:14

Když pravdu, tak ale pravdu.

Sověti nejdřív pomáhali Španělsku, proti Itálii a Německu. Pak vyjednávali se západními státy.

Ale když jednání se západními státy nevedlo vůbec k ničemu, z různých příčin, tak to zkusili s nacisty. Měli z toho výhody, ale i odlišné zájmy, a dávali si (někteří ne) na Němce pozor.

Hitler sám předpokládal, že Německo Sovětský svaz později přepadne.

3 2
možnosti
Foto

Děkuji za názor.

Nic z toho, co jste napsal, neomlouvá zločinný pakt Ribbentrop-Molotov ani společné rozpoutání druhé světové války, ani masakry Poláků v řádu desetitisíců, ani statisícové deportace Poláků, ani jejich nasazení na otrockou práci v SSSR, ani jejich nucené rekrutování do sovětské armády. Až 150.000 Poláků bylo násilně naverbováno a posláno krvácet do války proti Finsku!

Mimochodem, Stalin skutečně podporoval nacisty už při jejich nástupu k moci (viz údaje o masovém přestupu německých komunistů do NSDAP v letech 1932-33, o zákazu jejich vstupu do koalice s německou sociální demokracií v roce 1933, atd. atd, atd. Byl to Stalin, který velice usiloval o pakt s Hitlerem, odstranil kvůli tomu ministra zahraničí Litvinova, který byl židovského původu a nahradil ho Molotovem. Stalin také záměrně vedl jednání se západními zeměmi tak, aby nedopadla, což mu poskytlo "výmluvu", že pak byl údajně "nucen" přistoupit k paktu s nacisty. Stalin se při jednání s německými nacisty dopustil řady fatálních chyb a mimořádně hloupě podcenil HItlera, což se bohužel vymstilo na strašlivých obětech a strádání obyvatel SSSR po nacistickém napadení.

4 1
možnosti

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

JK

A není lepší, když jsou v jedné bandě, než aby se anonymně rozlezli do jiných stran ?

0 0
možnosti

Takhle se vyrovnali v Rakousku s nacismem...Hitler byl rakušan

Turista si stěžoval na portréty nacistů v hotelu, sám skončil před soudem

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/rakousko-alpy-gerlos-recenze-hotel-tripadvisor-booking-soud-nacismus-portret-obraz-narodni-socialism.A190918_164807_zahranicni_dtt

1 3
možnosti
Foto

Rusofilové se se Stalinem zase vyrovnávají tak, že to byl Gruzínec ;-D

3 0
možnosti
PL

P12e49t34r 57L48a64n55g79e71r

22. 9. 2019 19:03

Jen k titulku. Není pravda, že by se o tom mluvit nesmělo. Naopak, myslím, že se o NAP Molotov - Ribentrop mluvi, píše dost často. A mluví se mnohdy jen o paktu, nikoliv o příčinách a dalších aspektech a slozitostech předválečné diplomacie.

8 1
možnosti
PL

P50e47t26r 44L67a36n70g96e15r

22. 9. 2019 19:21

Doplneni: mluví se o paktu a jeho následcích...

3 0
možnosti
Foto

J22a82n 78Š45i91k

22. 9. 2019 19:00

Vážím si času v kterém žijeme, vážím si skutečnosti, že o všech těch zločinech můžeme psát a diskutovat a nemusíme je prožívat. Vážím si Vás, že historii věnujete tolik úsilí a připomínáte ji. Karma jako hrom a hezký nedělní večer pane Trizuljaku R^

12 1
možnosti
Foto

Moc děkuji za zastavení a vlídná slova, pane Šiku. Také si velice vážím doby, kdy můžeme svobodně mluvit a psát. Velice dlouho to možné nebylo. A je velice zajímavé vidět, jak se i po třiceti letech stále teprve učíme svobodu rozumně a přiměřeně užívat. Svoboda je více úkolem, než jen souborem práv a výsad.

Přeji Vám hezký pozdní nedělní večer, anebo klidné a dobré pondělní ráno.

4 0
možnosti

Je vidět, že nejen Británie a Francie se paktovaly s Hitlerem, když ukradli česku část jeho území a umožnili jeho anexi Hitlerem....na základě paktu s Hitlerem

8 3
možnosti

tzv.mnichovská zrada.........o nás bez nás

3 3
možnosti
JL

"Tenkrat se nastesti jednalo jen o casti Finska". Dovolte mi pane Trizuljaku abych Vas doplnil. Nejednalo se o jednu cast Finska, ale o casti dve. Jednou je finska Karelie, zduvodnovana potrebou predpoli k obrane Leningradu. Druhou je finska provincie Petsamo, na severnim pobrezi Finska, zapadne od Murmanska. I ta se stala Stalinovou koristi, protoze jsou v ni loziska vysoce kvalitni niklove rudy. Po uzavreni spojeneckeho paktu Stalina s Hitlerem, Stalin svolil Nemcum postavit si tam ponorkovou zakladnu, kterou Nemci vyuzivali pri dobyvani Norska. Po stretnutich s Royal Navy si tam posadky ponorek jezdily odpocinonout, provest udrzbu a doplnit palivo. Viz "Stalin even granted German Navy permission to open secret naval base near Murmansk to interdickt british shipping and assist in the invassion of Norway".

3 0
možnosti
Foto

Tak to vás musím opravit oba. Jednalo se o celé Finsko. V Leningradě se ustavila finská dělnicko-rolnická vláda.

0 3
možnosti
TK

"Německo se po skončení druhé světové války úplně změnilo. Zřeklo se svojí předchozí dobyvačné politiky."

Ne, Německo se nezměnilo, Německo bylo změněno, Německo až do posledního dechu podporovalo Hitlera a fašismus. Německo bylo jako poražená země násilím rozděleno a změněno zvenčí. Postupimská konference rozhodla o jeho demokratizaci, demilitarizaci a denacifikaci. Mělo být dokonce deindustrializováno, aby jako notorický agresor nebylo schopno další války, ale k tomu nedošlo, protože jej USA potřebovaly proti komunistům.

Nemůžete tedy logicky očekávat, že by stejný sebemrskačský proces měl nějak samovolně proběhnout v SSSR, v zemi, která válku vyhrála. To nedává smysl. Představte si, že by válka skončila vítězstvím Německa. Očekával byste, že se by se jako vítěz kálo za svoje válečná zvěrstva? No to asi těžko, že..;-)

11 2
možnosti
Foto

Je zajímavé, že z těch dvou "Němecek" :-) se tím lepším stalo to západní. Jinak to, že se i poražené Německo nechalo žít, svědčí o tom, že se svět přece jenom poučil. Drakonické sankce vůči Německu po 1.sv.válce měly velký podíl na tom, že Německo rozpoutalo tu druhou. Nemělo moc co ztratit, jenom získat. A vlastně, alespoň tomu západnímu, se to povedlo i přes porážku.

5 4
možnosti

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

Nevím, jestli je předválečný komunista tím pravým autoritativním hodnotitelem.

2 0
možnosti
  • Počet článků 1007
  • Celková karma 23,41
  • Průměrná čtenost 1187x
Výtvarný umělec, kurátor výtvarných projektů, publicista

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy