Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MB

Jsem šťasten, že jsem se propracoval osobně až na - Velkou Čínskou zeď. (Něco nepopsatelného - doporučuji). To měli jako obranu proti Mongolům. Už tam bylo zhruba řečeno - "Každá zeď je jen tak silná, jak silná - Je vůle obránců ji bránit". Není tajemstvím, že hrad může být opevněným jak chce. Vždy se najde jakýsi přijímač úplatků, který bránu otevře, nebo ta boční vrátka. ..

Úplně to stejné jsem si bývale říkal u Zdi v Berlíně. Stejně sranda, aby se žilo lépe, tak se postaví zeď, pak zase pozvou tanky. I ten pohraničník pak stojí zády k hranicím a čumí do vnitrozemí ! Asi je něco blbě. Zase Mongolové ... !?

Do Prahy přijíždí záplava Wartburgů a Trabantů, nemají kde parkovat - tedy i na chodníku. Náš policista,svědomitě pokutuje. Ten řidič mu rovnou dává klíčky od auta do ruky - Nechte si jej ! Přelézá zeď ambasády Další policajt, pak ještě vezme obušek a vyrazí zmlátit studenty. Až zestárne, zfalšuje svou dizertační práci a jako vzdělanec se posadí do lavic PS. Konečně to prasklo ! Žádná zeď blbosti, nevydrží - Nevím jak komu, u mne to vyšlo = Komunisté těmi Mongoly jsou. Stavěli si zdi, na obranu vlastní tuposti a jako vždy jim to prasklo ! Tož nelze nevidět, že zase vrší jakési hliněné náspy :-)

7 0
možnosti
Foto

R^ Dokonale jste to vystihl, pane Bučku!

On si však ten pán s sebou nakonec neodnese ani svůj obušek, který možná nostalgicky doma ve skříni uchovává i se špenátnickou uniformou a nevinně bílou přilbou. A neodnese si tam ani ten svůj titul...

Přeji Vám krásné víkendové dny

4 0
možnosti
Foto

Legendární a velká chvilka ten omyl byl....R^

4 0
možnosti
Foto

Domnívám se, že Bůh má obrovský smysl pro humor. Laskavě si pohraje i s našimi omyly a využije je k našemu dobru.

Moc zdravím, Filipe a přeji krásný víkend.

4 0
možnosti

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

JS

Marku, díky vzpomínku na slavné datum a vlastně i za shrnutí pohnuté "endérácké" historie! Ta zeď a vůbec celá NDR asi byla taková nejvíc do očí bijící absurdita i symbol ohavnostui celé koministické říše (pardon světového socialitického tábora). Vryl se mi do paměti dětský zážitek někdy z poloviny 60.let, když jsme s rodiči byli cestou k Baltu v Berlíně (pochopitelně v tom východním), vyjeli jsme na televizní věž a tam byli na vycházce američtí vojáci. Největší můj zážitek z celé dovolené: Černoch v americké vojenské uniformě! Bylo mi teda trochu divné, že oni z té západní strany sem smí a z té vychodní se tam nesmí...

4 0
možnosti
Foto

Jiří, taky si na mnoho z toho vzpomínám. Jedhou z největších absurdit byl pro mne obchod s "propagačním materiálem" Byly tam ke koupi oslavné plakáty, mávátka,a podobné nesmyly. Absolutním vrcholem ale byly na černo natřené tyče Fahnenstangen! Vlajky NDR a SSSR tam byly taky hned po ruce... To aby lid mohl důstojně chodit do slavnostních průvodů.

Ve druhé polovině 80. let jsem ale byl několikrát v NDR na větších křesťanských shromážděních, jaká se u nás nesměla konat ani náhodou. Bylo to dáno tím, že katolická církev byla v NDR dosti menšinová a měla díky tomu značnou autonomii. Sledovaná určitě byla to ano...

3 0
možnosti
Foto

Marku, přeji vyvedenou sobotu a poté i neděli v kruhu správných lidiček! !!

2 0
možnosti

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

DV
Foto

Davide, díky! A přeji krásný víkend :-):-):-)

0 0
možnosti
Foto

Marku, pěkná vzpomínka. Hnus tzv. Pohraniční stráže by neměl být zapomenut. KarmaR^

5 0
možnosti
Foto

Tomáši, měl jsem kamaráda, který byl na vojně u pohraničníků (někdy ve druhé půlce 80. let.) Citlivý, dobrý člověk, romantik, který by se na takovou službu ani neměl dostat, ale stalo se. Byl na maďarských hranicích. Po návratu z vojny mi řadu věcí vykládal. Byl jsem možná jedním z mála, doma ulevit svému svědomí možná ani nemohl.

Střílelo se tam i na mladé lid z NDR, kteří se chtěli dostat do Maďarska a odtamtud to zkusit do Rakouska. Vzpomněl na mladou zamilovanou dvojici, kterou po surové honičce a střelbě nakonec "zadrželi". Jeho svědomí to nemohlo unést, řešil to alkoholem a po několika letech skončil tragicky.

Mnohdy ani nemohu soudit konkrétní lidi, které ten dehumanizovaný režim semlel. Ale zrůdnost celého toho systému je třeba jasně pojmenovat jako zlo. Jinak se v tom budeme dál máčet a někteří i topit jako v bahně.

3 0
možnosti
  • Počet článků 1007
  • Celková karma 23,79
  • Průměrná čtenost 1187x
Výtvarný umělec, kurátor výtvarných projektů, publicista

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy