Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Pamatuji tu dobu, pamatuji kardinála Tomáška. A děkuji Anežce české a Vám, že jste to zmínil. R^

2 0
možnosti
Foto

Ano, Tomáši, vděčnost lidem té doby, takovým osobnostem jako kardinál Tomášek a vděčnost Anežce... Také to tak vnímám. Právě v těchto chvílích, poslouchám zprávu, že nová socha svaté Anežky, kterou přivezli čeští poutníci do Říma, má být z rozhodnutí papeže Františka umístěna přímo v bazilice svatého Petra, na jednom z bočních oltářů. To je výrazný, moc pěkný symbol.

Dík za zastavení a přátelské slovo.

0 0
možnosti

R^

Obsah slova "věda" komunisti nepochopili dodnes, protože jím utloukali hloupé lidi. Dodnes nepochopili, že věda obsahuje přísnou exaktnost, přesnost a oddanost pravdě. A to komunistům a mnoha naivním lidem zůstalo utajeno dodnes!

Ostatně i teologie je věda, exaktní logická stavba, postavená na axiomu "Bůh jest!", na židovské Tóře a moudrosti, na historii Spásy člověka, na historii Ježíše z Nazareta, na tradici, na patristice a moudrosti církevních učitelů, včetně současných křesťanských filosofů a učitelů!

:-)

1 0
možnosti
Foto

Je to pravda, Bohumíre. komunistický "vědecký ateizmus" byl jednou velkou lží a zlomyslným podvodem. A přitom mnozí komunističtí papaláši byli těžce pověrčiví. Například Brežněv měl jakési své oblíbené vědmy a spoléhal na rozvoj psychotroniky, atd.

1 0
možnosti
JM

Já připomenu, že tato žena byla původně zasnoubena se synem římského krále Jindřicha. Poté bylo zasnoubeni zrušeno, což Anežka brala jako urážku celého Přemyslova rodu. Vstoupila dobrovolně do kláštera s cílem pomáhat potřebným. Zůstala však ambiciózní, dá se říci emancipovanou ženou, podporovala svého bratra, krále Václava I, pomohla urovnat spor krále s mladým Přemyslem Otakarem II, kterého pak také podporovala. Určitě cítila zadostiučinění, když její rod expandoval, zatímco rod jejího tehdejšího snoubence odcházel nejen z politiky. Nakonec ale našla korektní vztah se svou konkurentkou Marketou, která se mezitím stala mnohem starší ženou Přemysla Otakara II, který tímto sňatkem s již starší ženou upevnil a legalizoval svou vládu nad Rakousy. Konec života měla smutný, zažila ještě Přemyslovu smrt na Moravském poli, dobu hladomoru, občanské války a vlády Braniboru. Lepších časů po návratu malého Václava II ze zajetí se už nedočkala.

3 0
možnosti
Foto

Dobrý den, pane Merunko. Velice děkuji za vhodné doplnění ve věci historických souvislostí. Dle mého soudu to ukazuje, že světci a světice jsou osobami velice činorodými (jako například František z Assisi, svatá Klára, s níž si Anežka dopisovala, Alžběta Durynská, Zdislava z Lemberka, atd.) A myslím si, že smutná doba, v níž Anežka zemřela, vedla ke snu a představě, že až jednou dojde na její svatořečení, bude v českých zemích lépe. Děkuji a přeji vše dobré.

0 0
možnosti

R^

Díky, Marku, za odvážné připomenutí!

:-)

1 0
možnosti
Foto

Velmi zajímavé shrnutí tématu o svaté Anežce, jejím svatořečení a změnách v naší zemi je například zde:

https://www.radio.cz/cz/rubrika/historie/od-svatoreceni-anezky-ceske-byl-uz-jen-krok-k-sametove-revoluci

0 0
možnosti
Foto

Marku, Ty kluku jeden všímavej!R^:-)

2 0
možnosti
Foto

"P.T. obecenstvo se zdvořile žádá, aby na pianistu nestřílelo. Dělá, co může" ;-D

Takovou cedulku měl na klavíru jeden muzikant v saloonu v jistém městečku na Divokém západě.

1 0
možnosti
Foto

J12a86n 69Š97i37k

12. 11. 2019 9:55

Karma a přeji hezký den :-)

4 0
možnosti
Foto

Děkuji, pane Šiku. Rovněž Vám přeji pěkný a pokojný den :-)

0 0
možnosti

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

  • Počet článků 1005
  • Celková karma 21,70
  • Průměrná čtenost 1189x
Výtvarný umělec, kurátor výtvarných projektů, publicista

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy