Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

I já děkuji. Velice moc a upřímně!

1 0
možnosti
Foto

Moc děkuji, pane Marku! Nestihl jsem. Najdu si a podívám se. Tobyste nevěřil, co lidí kolem mne má na tyto události jiný názor než já, nebo je to zcela nezajímá. Zvláště v dnešní době. Karma.R^

1 0
možnosti
Foto

Otakare, odkaz na dokument Olgy Sommerové je vložen přímo v článku, mělo by to fungovat. Ohledně lidí, kteří Palachovo jednání nechápou, bych aspoň prosil, aby je neshazovali. Aby měli špetku citu pro to, jak důležité je si podobných "bláznů a proroků" vážit. Ve společnosti jsou potřební jak lidé s velkou vizí a velkými ideály, tak i lidé nesmírně praktičtí. Duše, srdce, mozek, ruce! Tam, kde se tyto síly spojí a působí v synergii, tam je zdravá společnost, v níž se lidem daří.

0 0
možnosti
Foto

"Zemřel živý člověk a mrtví zůstali žít". Autorský dokument Milana Peera o smrti Jana Palacha a společenské rezignaci. K zhlédnutí zde:

https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10179604110-ticho

0 0
možnosti
JS

Dík Marku za vzpomínku. Jan Palach je pro mě tak trochu Ježíš československého příběhu. Musím říct, že mě irituje, když každý rok v televizi papouškují, že se upálil na prostest proti sovětské okupaci. Jeho oběť nebyla snad žádný protest a nemířila na Rusy. Aspoń já ji chápu jako vzkaz našemu národu. Aby se pochlapil. A nikdo se nepochlapil tak jako on (doufám, že pochlapení nikdo nebude ztotožňovat s mužským pohlavím, s tím to nemá co dělat)

1 0
možnosti
Foto

Jiří, máte pravdu, skutečným motivem sebeobětování Jana Palacha nebyl "protest proti okupaci". To je nepochopení a zploštění celé věci. Jan Palach, velice nadaný student filozofie a člověk, který vyrůstal v poctivě věřícím evangelickém prostředí, přemýšlel v podstatě podobně důsledně jako Jan Patočka. Právě Patočka se ohledně svého angažování v Chartě 77 vyjádřil v tom smyslu, že vědomě podstupuje velké riziko, protože když je jedou přesvědčený o určitých hodnotách, (jako je např. důstojnost a nesmírná cennost lidské osoby a její svobody) pak nemůže couvnout a musí být připraven ručit za ně svým životem. Jan Palach nemířil na Rusy ani na jejich odchod. On mířil k mravnímu povzbuzení a odvaze lidí své země. Hlupáci se tomu vysmívají a tvrdí, že Palach nic nedokázal, ale oni tím jen zviditelňují svojí hloupost. Naprosté nepochopení vývoje lidské civilizace, která je nesena vysokými hodnotami a lidmi ochotnými ručit za ně osobně a do všech důsledků.

3 0
možnosti
MV

Musím napsat, že jsem čekal vice, Marku.

2 0
možnosti
Foto

V pořádku, respektuji, Marku. A dík za nakouknutí!

0 0
možnosti
Foto

Bohumíre, zdá se mi, že Palach a jeho nebývalý čin, budou ještě dlouho nastavovat laťku, zneklidňovat, klást i nepohodlné otázky našemu svědomí. Tím více jsem vděčný za nový dokument paní režisérky Sommerové, který přichází v pravou dobu a je znovu velmi potřebný a aktuální.

0 0
možnosti
Foto

Horste, potěšila mě Tvá návštěva, díky!

0 0
možnosti
KM

Myslím, že by bylo vhodné v vzhledem k tématu vzpomenout i té lidské pochodně, která se k datu mých jmenin 4. listopadu pokusila upálit před Východočeským divadlem v Pardubicích loňského roku.

A jak je v článku, na který je odkaz připojen níže, vzpomenout i na všechny oběti požárů jejichž počet je uveden na konci toho zmíněného článku.

https://www.idnes.cz/pardubice/zpravy/pozar-vychodoceska-divadlo-pardubice-upalil-zemrel.A200113_162232_pardubice-zpravy_skn

0 2
možnosti

A ta významnost toho upálení spočívala v tom, že to bylo na vaše jmeniny? Víte, kolik se od dob Jana Palacha a Jana Zajíce upálilo lidí, kteří chtěli jen upoutat na sebe pozornost bez jakýchkoliv vyšších pohnutek, a dost neomaleně se tím přiživili na památce těchto dvou studentů?:-/

1 0
možnosti
LH

Měl jste to vyprávět jeho mamince.....

2 4
možnosti
Foto

Víte, jak hnusně a bezcitně se zachovali komunisté k Palachově mamince a ke všem jeho blízkým? Komunisté si v tomto případě počínali jako bezcitné, odlidštěné zrůdy a neváhali ani zhanobit Palachův hrob.

5 1
možnosti
  • Počet článků 1001
  • Celková karma 21,65
  • Průměrná čtenost 1194x
Výtvarný umělec, kurátor výtvarných projektů, publicista

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy